Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.7.3. Основи безпечної експлуатації деяких потоково-механізованих ліній

Для механізації процесів переробки, розфасовки і упаковки картоплі в бавовняні сітки використовується лінія ЛФК-1000. Ця лінія складається з перекидачів контейнерів КУП-1000, машини для переробки картоплі МПК-2В, транспортера-живильника ЛРЛ, ваг напівавтоматичних ДОФ-5, машини для упаковки овочів і фруктів МУ, шаф управління.

Певну небезпеку під час експлуатації лінії створює електрообладнання машин, перекидачі контейнерів, транспортери, механізми упаковки МУ.

З метою усунення небезпеки ураження людей електричним струмом передбачається заземлення всіх машин лінії через заземлюючу жилу живлячих кабелів. Захист машин забезпечується автоматичним вимикачем, реле блокування фаз і запобіжниками, які разом з магнітним пускачем розміщені в шафі управління лінією. На зовнішній панелі шафи є сигнальний пристрій для контролю напруги, тумблер перемикання режиму роботи. Ваговий пристрій ДОФ-5 знаходиться в окремій шафі управління, що живиться від шафи управління лінії.

Під час роботі лінії в зблокованому режимі першою вмикається перебиральна машина, потім живильник перекидача контейнерів і решта машин. Електродвигуни транспортера-живильника ЛРЛ, а також електродвигун зшивної машини вмикаються від вагового пристрою.

У разі зупинки перебиральної машини вимикається живильник перекидача контейнерів. Решта машин продовжує роботу.

У кліть перекидача контейнерів контейнер з картоплею встановлюється електронавантажувачем. У зоні роботи електронавантажувача забороняється перебування сторонніх осіб. Не допускається захаращувати контейнерами і тарою проїзди і проходи поблизу лінії.

Під час роботи лінії транспортери і роликовий стіл не створюють реальної небезпеки виробничого травматизму для кваліфікованого обслуговуючого персоналу, що дотримується вимог інструкції заводу-виробника.

Робоча зона оператора, який обслуговує машину МУ, ізольована від робочих механізмів (ножів, пуансонів, матриць та ін.). Забороняється втручання оператора в роботу цього механізму. Сітку надівати на розтруб можна тільки після вимкнення поперечного транспортера і машини МУ.

Такий самий, як ЛФК-1000, принцип роботи мають потоково-механізовані лінії для розфасовки фруктів і овочів. Заходи безпеки під час експлуатації всіх цих ліній однакові.

Для нарізування, зважування гастрономічних товарів і упаковки їх під вакуумом в синтетичну плівку застосовують лінію ЛУВГ-350. Ця лінія складається з машини МРГУ-370М для нарізування гастрономічних продуктів з порціонувальним транспортером, виробничого столу, настільних ваг, циферблатів і машини МУВГ-350 для упаковки продуктів під вакуумом.

Заходи безпеки під час експлуатації машин для нарізування гастрономічних продуктів розглянуто в розділі 10.

Машини МУВГ-350 призначені для одночасного приготування пакетів з рулонного матеріалу, який термічно зварюється, і упаковки під вакуумом відважених порцій продуктів. Машина запускається в дію за допомогою кнопки "Пуск" або педалі 2 КП. Для контролю за роботою машини і регулювання робочого процесу використовуються вольтметр, регулятор напруги зварення швів, електроконтактний вакуумметр.

Щоб уникнути ураження електричним струмом, отримання опіків і механічних травм, операторові не можна втручатися в технологічний процес під час роботи машини.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+