Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

3.2.5. Використання кольору з метою охорони праці

Колір характеризується довжиною хвилі, коефіцієнтом відбиття і насиченістю. За довжиною хвилі кольори поділяються на короткохвильові та довгохвильові.

Короткохвильові кольори (блакитнуваті, зелені, блакитні, сині, фіолетові) називають холодними, оскільки вони створюють відчуття свіжості та холоду.

Довгохвильові кольори (червоні, жовтогарячі, жовті, жовто-сині) називають теплими, оскільки вони асоціюються з відчуттям тепла.

У виробничих приміщеннях з великим тепловиділенням і в приміщеннях з орієнтацією вікон на південну сторону рекомендується фарбувати стіни у світлі холодні кольори, що психологічно компенсують надлишки тепла. Для фарбування стін в приміщеннях зі зниженою температурою доцільно використовувати теплі кольори слабкої насиченості.

Оптичні властивості кольорів ураховуються під час оформлення інтер’єрів.

Теплі кольори візуально зменшують приміщення, світлі холодні кольори, навпаки, – збільшують. Цю особливість кольору використовують, фарбуючи приміщення з непропорційними розмірами.

Шляхом підбору кольорів можна створювати у робітників сприятливий психофізіологічний стан і регулювати освітленість приміщень природним і штучним світлом.

Темна фарба поглинає багато світлових променів, погіршує освітленість приміщень, сприяє швидкій втомлюваності робітників. Найкращі кольори для оформлення інтер’єрів і фарбування устаткування: блакитний, зеленувато-блактиний, зелений, жовтий. Ці кольори, маючи великий коефіцієнт відбиття, забезпечують добру освітленість на робочих місцях, попереджають зорову і нервову втомлюваність працівників. Сприятливе зорове сприйняття виробничого середовища створюється у разі різноманітності кольорового оформлення інтер’єрів.

Різноманітні кольори (червоний, жовтий, зелений, синій) використовуються у сигнально-попереджувальній системі охорони праці згідно ГОСТ 12.4.026-76 «ССБП. Кольори сигнальні та знаки безпеки».

Червоний колір інформує про наявність в устаткуванні та на робочих місцях небезпечних виробничих чинників. Цим кольором фарбують ободи шківів, внутрішні поверхні місць огородження, кнопки і ричаги негайної зупинки машин і механізмів, протипожежне устаткування.

Жовтий колір попереджає про можливість прояву в конкретних умовах шкідливих і небезпечних виробничих чинників. Його використовують для фарбування рухомого устаткування: тельферів, підіймачів, завантажувачів та ін. Для концентрації уваги чергують жовті та чорні вертикальні чи діагональні смуги.

Зелений колір інформує про відсутність небезпеки, а також позначає місця знаходження засобів першої медичної допомоги, шляхи евакуації та евакуаційні виходи.

Синій колір є інформативним: він використовується для яких-небудь приписів, рекомендацій.

Для фарбування балонів з різноманітними газами і технологічних трубопроводів використовується ширша гама кольорів.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+