Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

9.4. Оцінка ризиків окремих фінансових інструментів інвестування

Як і при реальному інвестуванні здійснення фінансових інвестицій відбувається в умовах невизначеності та ризику, коли фінансовий результат від них або не можна передбачити, або можна передбачити лише з певною вірогідністю. Це обумовлює необхідність оцінки рівня ризиків, що супроводжують вкладення капіталу у той чи інший інструмент фінансового інвестування.

Під рівнем ризику фінансового інвестування в окремий Інструмент розуміється вірогідність відхилення фактичного значення інвестиційного доходу від очікуваної величини в ситуації невизначеності тенденцій кон'юнктури інвестиційного ринку та результатів фінансово-господарської діяльності підприємства-емітента.

Важливим інструментом дослідження ризиків фінансових інвестицій є їх класифікація, яку можна здійснити за наступними ознаками:

1. За видами. У сучасній економічній літературі з питань інвестиційного менеджменту розрізняють такі види ризиків по окремих фінансових інструментах інвестування;

Ринковий ризик, який характеризує мінливість курсу (реальної ринкової вартості) окремих фінансових інструментів інвестування під впливом коливань кон'юнктури всього інвестиційного ринку чи найважливіших його сегментів. Він цілеспрямовано впливає на всі види фінансових інструментів інвестування, хоча ступінь цього впливу є нерівнозначним за різними їх видам та різновидами.

Процентний ризик - характеризується зміною ставки відсотка внаслідок змін загального співвідношення пропозиції та попиту на гроші. Зростання рівня ставки відсотка викликає зниження ринкового курсу (реальної ринкової вартості) окремих фінансових інструментів інвестування, а, відповідно, й втрату інвестором частини очікуваного доходу по них. Особливо суттєво цей вид ризику впливає на боргові фінансові інструменти інвестування (облігації, депозитні сертифікати тощо).

Інфляційний ризик - зумовлений зміною рівня цін у масштабах всієї економіки країни. На реальну вартість капіталу, який інвестований в окремі фінансові інструменти, значною мірою впливає інфляційне знецінення, а також очікувана сума доходів по них. Найбільше цей вид ризику впливає на фінансові інструменти Інвестування з фіксованим рівнем доходу (привілейовані акції, облігації тощо).

Ризик ліквідності - пов'язаний з оцінкою можливості швидко продати той чи інший фінансовий інструмент інвестування без втрати інвестованого в нього капіталу за умовзміни цілей інвестиційної діяльності, умов формування інвестиційного доходу, кризисного фінансового стану інвестора та за інших. Ліквідність окремого фінансового інструментуІнвестування є важливою умовою формування інвестиційного портфеля з точки зору можливості його швидкої реструктуризації. Значною мірою ризик ліквідності обумовлюється періодом обігу (погашення) окремих фінансових інструментів інвестування, загальним станом фондового та інших видів інвестиційного ринку, активністю здійснення на них операцій.

Податковий ризик - введенням нових податків під час здійснення операцій фінансового інвестування. Із збільшенням діючих ставок оподаткування цього виду господарської діяльності підприємства та зміною Інших податкових умов, що обумовлюють зниження очікуваної норми дохідності по окремих фінансових інструментах інвестування.

Комерційний (діловий) ризик - пов'язаний зі зміною результатів операційної діяльності емітента, що обумовлює зниження рівня та суми прибутку, а саме: зниження виробничого потенціалу підприємства-емітента, падіння попиту на його продукцію, зниження рівня цін ЇЇ реалізації в умовах зростання конкуренції та рядом інших аналогічних факторів, що можуть створювати загрозу невиплати відсотків по боргових цінних паперах, що емітовані, зниження рівня дивідендних виплат по акціях тощо.

Інші види ризиків (виникнення на ринку недостовірної інформації, пов'язаної з діяльністю емітента, раптового його банкрутства, інші аналогічні види ризиків, які відбиваються на котируванні емітованих ним фінансових інструментів (окрім вищеперерахованих видів ризиків).

2. За джерелами виникнення розглядають такі ризики фінансових інструментів інвестування:

Систематичний ризик - пов'язаний зі змінами умов зовнішнього інвестиційного середовища. Він впливає на всі без винятку фінансові інструменти інвестування, хоча й різною мірою (залежно від їх виду) незалежно від діяльності окремих емітентів.

Несистематичний ризик - генерується змінами результатів господарської діяльності емітентів та їх фінансового стану. По відношенню до окремого фінансового інструменту інвестування причини виникнення цього виду ризику має індивідуальний характер.

В ІМ несистематичний ризик розглядається як інтегрований прояв комерційного (ділового) та інших видів ризиків окремих інструментів інвестування.

3. За фінансовими наслідками виділяються наступні види ризику інвестування в окремі фінансові інструменти:

Ризик, що призводить тільки до фінансових втрат по відповідному інструменту інвестування. При настанні ризикової події мають місце тільки негативні наслідки відносно очікуваного Інвестиційного прибутку.

Ризик, що призводить як до фінансових втрат, так і до втрат інвестиційного доходу. Він може визначати як негативний, так і позитивний наслідок у формуванні майбутнього додаткового інвестиційного доходу (наприклад, ризик зміни ставки відсотка може викликати як зниження, так і зростання інвестиційного доходу по боргових фінансових інструментах інвестування).

За рівнем фінансових втрат ризики окремих фінансових інструментів інвестування виділяють:

Допустимий ризик, коли фінансові втрати по окремому інструменту інвестування вимірюються розміром втрати тільки очікуваного доходу у формі виплати відсотків та дивідендів.

Критичний ризик, коли фінансові втрати по окремому інструменту інвестування складають розмір невиплаченого поточного доходу і поточного зниження курсової вартості (реальної ринкової вартості) Інструменту інвестування.

Катастрофічний ризик, коли фінансові втрати по окремому інструменту інвестування вимірюються розміром втрати як очікуваного поточного доходу, так і всього інвестованого капіталу наприклад, у випадку банкрутства емітента з повною втратою майна).

За характером прояву у часі виділяють:

Постійний ризик, що притаманний всьому періоду обігу окремих фінансових інструментів інвестування (наприклад, відсотковий ризик, інфляційний ризик тощо).

Тимчасовий ризик, що притаманний окремим періодам обігу окремих фінансових інструментів інвестування (наприклад, ризик виникнення недостовірної інформації про емітента).

За можливістю передбачення виділяють дві групи ризиків окремих фінансових інструментів інвестування:

Прогнозований ризик характеризує ті види ризиків окремого фінансового Інструменту інвестування, які пов'язані з циклічним розвитком економіки країни в цілому, кон'юнктурою окремих сегментів інвестиційного ринку чи господарською діяльністю емітента. Ці види ризиків можуть бути заздалегідь певною мірою передбачені (в межах визначеного розмаху варіації очікуваного інвестиційного доходу).

Непрогнозований ризик - характеризує ті види ризиків окремого фінансового інструменту інвестування, які відрізняються повною непередбаченістю прояву (наприклад, комерційний ризик емітента, що викликаний проявом форс-мажорних обставин; податковий ризик тощо)

Процес оцінки рівня ризиків по окремих інструментах інвестування є достатньо складним і за ієрархією дій може бути представлений у такій послідовності:

1. Ідентифікація окремих видів ризиків по кожному фінансовому інструменту інвестування, що розглядається. Процес ідентифікації окремих видів ризиків має такі стадії:

На першій стадії по кожному фінансовому інструменту інвестування виділяються притаманні йому види систематичного ризику (ринковий, відсотковий, інфляційний тощо).

На другій стадії по фінансових інструментах інвестування, що розглядаються, визначається перелік окремих видів несистематичного ризику (комерційний, структурний тощо).

На третій стадії формується загальний портфель ризиків, диференційований як у розрізі окремих фінансових інструментів Інвестування, так і за видами систематичного та несистематичного ризиків.

2. Оцінка ймовірності настання ризикової події по окремих видах ризиків інвестування в фінансові інструменти. Вихідна база оцінки може задаватися розподілом вірогідності настання результату інвестування (отримання очікуваного результату). Якщо фінансовий інструмент інвестування вже обертається на фінансовому ринку, то така оцінка здійснюється по фактичній інформаційній базі. Якщо ж оцінюється вперше емітований фінансовий Інструмент інвестування, то може використовуватися інформація про характер обігу аналогічних йому інструментів у попередньому періоді.

3. Визначення розміру можливих фінансових втрат при настанні окремих ризикових подій по окремих фінансових інструментах інвестування. Вихідною базою оцінки є діапазон коливань розміру поточного доходу та курсової вартості (ринкової ціни) інстру ментів інвестування у ретроспективі або їх аналогів. За результатами оцінки цих коливань визначається конкретний розмір можливих фінансових втрат по інструментах інвестування, що розглядаються та здійснюється їх ідентифікація за рівнями допустимий, критичний та катастрофічний.

4. Кількісна оцінка загального, систематичного та несистематичного ризиків по інструментах фінансового інвестування. Для оцінки цих видів ризиків використовуються показники дисперсії, середньоквадратичного відхилення, математичного очікування результату, коефіцієнт варіації, а також ß-коефіцієнт відповідно довикористовуваних моделей оцінки.

5. Співставлення рівня систематичного ризику окремих фінансових інструментів інвестування з очікуваним рівнем дохідності по них. В основі співставлення показників, що розглядаються, лежить "Цінова модель капітальних активів" та її графічна інтерпретація - "Лінія надійності ринку". Ця модель дозволяє інвесторам оцінювати співвідношення "ризик - дохідність" по кожному фінансовому інструменту інвестування, приймати відповідні інвестиційні рішення в процесі їх відбору до інвестиційного портфеля, що формується.

6. Ранжування фінансових інструментів інвестування, що розглядаються за рівнем ризику. Таке ранжування проводиться з метою відбору фінансових Інструментів в інвестиційний портфель за показниками рівня загального систематичного та несистематичного ризиків. Присвоєні окремим фінансовим інструментам рангові значення розташовуються у міру зростання рівня ризику.

Остаточні інвестиційні рішення про можливість використання окремих фінансових Інструментів інвестування приймаються з урахуванням фактора ризику на основі ставлення інвестора до ризику і співвідношення рівня ризику та дохідності по цих інструментах.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+