Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

3.8. Перспективи розвитку еталонів

З удосконаленням технологій вимірювання стало зрозуміло, що усі еталони, які зберігаються в Парижі, не ідеальні. Поступово вчені доходили думки, що за стандарти основних одиниць варто брати не рукотворні предмети, а більш досконалі зразки, створені природою.

На відміну від старих, нові стандарти є атомними або квантовими, тобто в них «працюють» самі «базові» закони природи.

Поступово шість з семи основних одиниць СІ отримали способи відтворення, для яких не потрібен унікальний еталон, що зберігається десь в одному місці. Теоретично будь-який науковець, який захоче точно (дуже точно) довідатися, наприклад, скільки триває секунда, може взяти міліграм ізотопу цезію-133 та відрахувати, коли відбу­дуться 9 192 631 770 періодів випромінювання (до речі, свої атомні стандарти часу встановлені, наприклад, на всіх супутниках GPS).

За останні роки отримані високі результати точності і надійності еталонів, які створені на основі використання квантових ефектів, що дозволяє припустити можливість створення нових еталонів у недалекому майбутньому.

З використанням квантових ефектів було створено сучасний еталон ампера і ома. Квантові еталони характеризуються високим ступенем стабільності значень похибки відтворення одиниць величин.

За допомогою нових методів та засобів вимірювань уточнюються фундаментальні фізичні константи, тому точність квантових еталонів буде зростати.

Вчені вважають, що квантові еталони можна буде вважати «вічними заходами», так як здатність відтворення одиниць ФВ у таких еталонів не схильна до впливу зовнішніх умов, географічного місцезнаходження і часу.

Якщо буде створений еталон маси на основі можливостей ядерної фізики, то багато існуючих еталонів перейдуть у розряд «вічних», оскільки розмірності їх величин так чи інакше пов’язані з масою. У таких умовах зміниться і система повірки та калібрування, яка прив’язана до державних еталонів, тобто відбудеться її децентра­лізація, що забезпечить значний економічний ефект.

Очікується поява можливості створення порівняно недорогих квантових еталонів і робочих ЗВ на основі практичного використання ефекту високотемпературної надпровідності, що послужить початком нового періоду в розвитку фундаментальної і практичної метрології.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+