Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.3.5. Породи овець з напівгрубою вовною

В СНД напівгрубововне вівчарство виникло порівняно недав­но. Йому була надана значна увага на початку 60-х років XX ст. Цьому сприяло підвищення цін і створення стандарту на цей вид сировини. За короткий час була значно поліпшена сараджинська порода в Туркменській РСР, створено нові породи — таджицьку у Таджицькій та алайську в Киргизькій РСР.

Особливістю напівгрубововних овець є те, що вони мають не­однорідну вовну, яка складається з пуху, перехідного волосу та ості. В ній пуху більше, ніж ості. Пух дуже довгий, а ость порів­няно тонка і м’яка на дотик.

Потреби промисловості в напівгрубій вовні власного виробни­цтва в нашій країні не задовольняються, тому значна частина її завозиться з країн Близького та Середнього Сходу.

На найближчу перспективу в СНД планується посилити базу виробництва напівгрубої вовни, яка використовується для виго­товлення килимів, штучного хутра і ковдр.

Сараджинська порода (рис. 2.24). Виведена в господарствах південно-східної частини Туркменистану методом народної се­лекції. Тут протягом тривалого часу проводився відбір місцевих курдючних овець, вовна яких складається із великої кількості пуху, котрих потім розводили «у собі». У 50-х роках XX ст. сара- джинським вівцям була прилита кров дегереської породи, що сприяло підвищенню настригів вовни та поліпшенню її якості.

Рис. 2.24. Вівця сараджинської породи


Сараджинські вівці мають міцну конституцію, добре розвинені м’ясо-сальні якості. Вовна у них білого кольору, складається з ве­ликої кількості довгого пуху (75 — 85 %), перехідного волосу (13 — 15 %) і не дуже довгої ості (6 — 8 %). Покривний волос на голові і ногах має темний колір. Жива маса баранів 80 — 90, маток 55 — 60 кг. Вовнова продуктивність відносно висока — за два стрижен­ня від баранів отримують 4 — 5, від маток 3 — 4 кг вовни. Вихід чистої вовни 55 — 60 %. Плодючість 110 — 120 ягнят на 100 маток.

Кращі отари сараджинських овець були у господарствах «Со- вєт Туркестана» і «40 лет СССР» Ашгабадського району Турк­менистану.

В Україні немає овець з килимовою вовною. Часткова потреба в ній задовольняється кросбредною.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+