Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

4. Дозрівання м'яса

Процес дозрівання м'яса – сукупність зміни його властивостей, обумовлених розвитком автолізу, в результаті яких м'ясо набуває добре вираженого аромату та смаку, стає м’яким та соковитим, більш вологоємне та доступніше дії харчотравних ферментів у порівнянні із м’ясом у стані посмертного задубіння. Формування якості м'яса при дозріванні обумовлено комплексом ферментативних процесів. При дозріванні змінюється склад і стан основних компонентів м'яса.

При дозріванні починається часткова дисоціація актоміозину на актин та міозин і перехід актоміозину із скороченого у розслаблений стан. Збільшенні ніжності м'яса обумовлено зміною структури міофібрил. Значне зниження жорсткості м'яса при низьких позитивних температурах досягається у період між 48 і 72 год після забою тварини.

Подальше пом’якшування м’язової тканини, яке відбувається при дозріванні, обумовлено руйнуванням структурних елементів м’язового волокна під впливом протеолітичних ферментів. Протеолітичні ферменти м'яса діють на м’язовий білок та розщеплюють його.

В процесі дозрівання різні компоненти м'яса зазнають неоднаковий ступінь перетворення, характерним чином впливаючи на зміну ніжності. Тому при рівних умовах дозрівання різних відрубів м'яса однієї і тієї ж тварини, а також однакових відрубів різних тварин ніжність виявляється різною. У м'ясі, яке містить багато сполучної тканини, ніжність невелика. Таке м'ясо потребує довгого дозрівання.

При дозріванні одночасно зі збільшенням ніжності покращуються смакові та ароматичні властивості м’яса та отриманого із нього бульйону, суттєвим змінам піддаються екстрактивні речовини м'яса, від яких залежить аромат, смак та інші властивості м'яса.

Порівняння властивостей м'яса на різних етапах автолізу (табл. 7)

Таблиця 7

Порівняльна характеристика м'яса різних станів

№ п/п

Характеристика

Стан м'яса

Парне

У стадії задубіння

Дозріле

1

Вміст АТФ

Високий

-

-

2

Вміст глікогену

Високий

-

-

3

Значення рН

Дуже високе

Низьке

Високе

4

М’язові волокна м'яса

Довгі, сильно набухші

Вкорочені, стиснуті

Витягнуті, набухші

5

Відстань між волокнами

Маленька

Велика

Незначна

6

«Зв’язана» вода

Дуже багато

Мало

Багато

7

Вільна вода

Дуже мало

Багато

Мало

8

Вологоутримуюча здатність

Дуже хороша

Погана

Хороша

9

Колір

Насичений червоний

Червоний

Рожевий

10

Консистенція

Міцна

Тверда, суха гумоподібна

М’яка, соковита

11

Аромат

Не проявився

-

Повністю проявився

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+