Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2. Їстівні покриття

Їстівні покриття є вельми перспективним напрямком в технології пакування. Плівкоутворювальна основа в цьому випадку – природні полімери полісахариди. Покриття з похідних целюлози і модифікованих крохмалів захищають м’ясний продукт від втрат маси (за рахунок зниження швидкості випаровування вологи). Також вони створюють певний бар'єр для проникнення кисню та інших речовин ззовні, сповільнюючи процеси, що обумовлюють псування виробу. Їстівні плівки на основі природних полімерів володіють високою сорбційною здатністю, що зумовлює їх позитивний фізіологічний вплив на організм людини. Так, при попаданні в організм ці речовини адсорбують і виводять іони металів, радіонукліди та інші шкідливі сполуки, виступаючи в ролі детоксикантів.

Завдяки введенню спеціальних добавок (ароматизаторів, барвників) в полімерну оболонку можна регулювати смако-ароматичні властивості харчового продукту. Таким чином, "активна" їстівна оболонка може змінювати сенсорне сприйняття продукту споживачем. Це особливо важливо при прийомі продуктів лікувально-профілактичної дії, наприклад м’ясних виробів з пониженим вмістом жиру, сахарози, з додаванням рослинного (наприклад соєвого) білка. Крім того, здатність їстівної плівки утримувати різні з'єднання дозволяє збагачувати продукти мінеральними речовинами, вітамінами, комплексами мікроелементів тощо, компенсуючи дефіцит необхідних людині компонентів їжі. Прикладами використання їстівних плівок на основі природних полімерів є покриття на швидко заморожуваній м'ясній продукції. Слід нагадати, що глибоке охолодження визнано кращим способом зберігання м'яса (при мінус 18 ° С яловичина зберігається протягом 1 року, при мінус 30°С – до 2 років). Проте в неупакованому вигляді заморожене м'ясо в процесі зберігання втрачає від 1 до 3% маси (за рахунок виморожування вологи), а також піддається негативним якісним змінам. Формування покриттів на основі карбоксиметилцелюлози на блоках замороженого м'яса істотно знижує дію перерахованих факторів. Крім того, ці покриття виключають забруднення навколишнього середовища відходами використаної упаковки, оскільки подальша переробка м'яса здійснюється разом з покриттям.

Американські вчені розробили нову пакувальну плівку на основі різних фруктів і овочів, призначену для захисту м'ясних продуктів. Їстівна оболонка складається з фруктових або овочевих пюре з додаванням жирних кислот, спиртів, воску, рослинного масла. Така упаковка не тільки збільшує термін зберігання продуктів і виглядає привабливо, але покращує смак. Плівка має вигляд непрозорого аркуша паперу: помаранчева (з моркви, томатів), червона (з червоного болгарського перцю, полуниці), зелена (з броколі). На відміну від інших їстівних тонких плівок, вона дуже гнучка, хоча не містить таких пластифікаторів, як гліцерин. Автори розробки пропонують заздалегідь виготовляти смачні упаковки у вигляді конвертів та загортати в них продукти. Наприклад, якщо м'ясо упаковувати в плівку з персикового пюре, то в процесі теплової обробки плівка розплавиться і перетвориться в ароматну глазур.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+