Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

7. Виробництво медичних олівців

Медичні олівці - тверда готова лікарська форма, що має вигляд паличок, стержнів, сферичних конусів округлої або загостреної з одно­го кінця форми, масою від 0,5 до 10 г, завтовшки 4-8 мм і завдовжки до 10 см. Застосовують їх тільки зовнішньо, коли необхідна дія на не­велику ділянку тіла або слизову оболонку. Залежно від місця і цілей застосування склад олівців буває різноманітним.

Медичні олівці відрізняються складом основи і залежно від цього поділяються на розчинні, плавлені, мазеві.

При приготуванні медичних олівців використовують різні методи: впливання, пресування, занурення.

При приготуванні розчинних медичних олівців використовують гідрофільні основи. До них відносяться трагакант, желатнн, поліети- леноксиди 1500 і 4000 Такі олівці можуть виготовлятися методом ви­ливання у форми або методом занурення.

При приготуванні плавлених олівців використовують основи з легкоплавких допоміжних речовин, які расплавляють, змішують з лі­карськими речовинами і виливають у форми. Способом виливання отримують кровоспинні і ляпісні олівці. Неплавкі або тугоплавкі солі змішують з легкоплавкими компонентами або з речовинами, що містять кристалізаційну воду. Ці суміші плавлять при температурі 90-95 °С і розливають у підготовлені форми.

Мазеві медичні олівці готують на гідрофобній основі методами ви­ливання або пресування. До складу таких основ входить віск, парафін, масла, дистильовані моногліцериди та інші гідрофобні компоненти. На гідрофобних основах готують ментолові, мігреневі олівці Для приго­тування таких олівців основу розплавляють, вносять до неї лікарські речовини і суміш розливають у форми. У разі методу пресування роз­плавлену основу змішують з лікарськими речовинами, дають суміші застигнути, подрібнюють і пресують у вигляді паличок, які потім роз­різають на олівці певної довжини.

Існують олівці для індивідуального разового застосування. Вони складаються з дерев’яної палички, на один кінець якої наплавлена не­велика кількість лікарської речовини, розподіленої в основі.

Технологічний процес отримання медичних олівців включає на­ступні стадії виробництва

- підготовка устаткування;

- підготовка сировини і матеріалів;

- приготування основи;

- введення в основу лікарських речовин; 

- формування олівців;

- фасування, пакування, маркування готової продукції.

Стадія допоміжних робіт з підготовки устаткування включає сані­тарну підготовку приміщень і устаткування, підготовку форм для вили­вання або пресування олівців; внутрішню поверхню форм або матриць опудрюють тальком, змащують маслом вазеліновим, спиртом мильним або гліцерином залежно від природи основи медичних олівців.

Стадія допоміжних робіт з підготовки сировини і матеріалів вклю­чає операції з подрібнення кристалічних речовин, їх просіювання та відважування.

Залежно від типу основи стадія приготування основи може включати процеси набухання високомолекулярних сполук, розчи­нення, плавлення.

Введення лікарських речовин в основу проводиться за загальними правилами для м’яких лікарських форм.

Залежно від способу отримання процес формування олівців про­тікає у спеціальних прес-формах, формах для відливу або обладнаних для отримання олівців ваннах.

Стандартизацію олівців здійснюють у відповідності до ДФІХ, ст. 26, с. 791. Згідно статті проводиться якісний і кількісний аналіз ді­ючих речовин, контролюється середня маса і відхилення від середньої маси, зовнішній вшляд, однорідність, запах, колір та інші показники.

Як упаковку для медичних олівців застосовують скляні пробірки, картонні коробки. Заздалегідь кожен олівець загортають у пергамент­ний папір, фольгу або целофан.

Зберігають медичні олівці в сухому, прохолодному, темному місці.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+