Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

1.1.2. Елементи технологічних процесів

Технологічна операція - це закінчена частина технологічного процесу, яка виконується на одному робочому місці.

Об’єкт, на якому виконують технологічну операцію, можна пересунути або переставити, змінити інструмент і режим обробки. Наприклад, під час виготовлення втулки (рис. 1.1), на одному токарному верстаті можна розточити ступінчастий внутрішній отвір (поверхні А і Б на рис. 1.1, а) і підрізати один з її торців (поверхня В на рис. 1.1, а), а потім, змінивши спосіб закріплення (рис. 1.1,6), обточити зовнішню поверхню Г і підрізати другий торець Д.


Якщо на одному верстаті виконувати обробку поверхонь втулки А, Б і В, а на іншому - Г і Д то це буде дві операції.

Технологічна операція є основним елементом виробничого планування і обліку, вона охоплює всі дії робітника і обладнання. На операцію встановлюють норму часу для її виконання. Технологічна операція включає в себе установи, позиції, технологічні і допоміжні переходи, робочий і додаткові ходи.

Установ - частина технологічної операції, характерна тим, що закріплення оброблюваного виробу не змінюється.

Позииія - фіксоване положення, яке незмінно займається виробом, що оброблюється разом з фіксуючим пристроєм відносно інструмента або нерухомої частини обладнання для виконання певної частини операції.

Закріплювання - прикладання сил або пар сил до виробу з метою постійності його положення, досягнутого при базуванні.

Базування - частина технологічної операції, що полягає в наданні виробу положення, необхідного для виконання робіт (під час конструювання, обробки або проведення контрольних операцій).

Технологічний перехід - закінчена частина технологічної операції, яка виконується тими ж засобами технологічного оснащення при незмінних технологічних режимах і установі.

Допоміжний перехід - закінчена частина технологічної операції, яка складається з дій людини і обладнання, під час яких не змінюються властивості виробу, але необхідних для виконання технологічного переходу. Наприклад, базування і закріплювання виробу, зміна інструмента тощо.

Робочий хід - частина технологічного переходу, яка складається з однократного переміщення інструмента відносно оброблюваного виробу. Робочий хід супроводжується зміною форми, розмірів або якості поверхні.

Допоміжний хід - частина технологічного переходу, яка складається з однократного переміщення інструмента відносно оброблюваного виробу, що необхідний для виконання робочого ходу.

Прийом - сукупність дій людини, застосованих під час виконання переходу або його частини, які об’єднані одним цільовим призначенням.

Налагоджування - підготовка технологічного обладнання і оснащення до виконання певної технологічної операції. До налагоджування належать встановлення технологічних пристроїв, зміна інструментів на автоматизованому обладнанні, встановлення заданої температури, швидкості тощо.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+