Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

3.2.3. Застосування лиття при виготовленні електричних машин

В електричних машинах литі деталі становлять 35-50% від загальної маси.

Найчастіше Застосовують відливки з сірого чавуну, з якого виготовляють корпуси, щити, кришки, натискні шайби та інші деталі машин загального призначення. Чавун високої міцності використовується для виготовлення деталей вибухобезпечних електричних машин.

Сталеве литво застосовують тоді, коли необхідно виготовити деталі високої міцності або деталі, що служать магнітопроводами.

Алюмінієве литво використовується для виготовлення корпусів, підшипникових щитів, коробки виводів та вентилятори машин малої потужності.

При виготовленні електричних машин і трансформаторів застосовують відливки з мідних сплавів (латуні та бронзи). Для електричних машин з цих сплавів виготовляють щіткотримачі, змащувальні кільця, наконечники для з'єднання стрижнів обмоток. Для трансформаторів виливаються контакти, тримачі контактів, втулки, фланці та інші деталі.

Бабітове литво - сплав на основі олова і свинцю - використовується для виготовлення вкладишів підшипників машин середньої і великої потужності.

Під час конструювання литих деталей конструктор повинен враховувати особливості, #кі накладені цим методом виготовлення:

• прямолінійні контури ,деталей повинні з'єднуватися плавними переходами; 

• не має бути різких переходіь товщин стінок;

• кількість бобишок, западин та виступаючих частин деталі повинна бути мінімальною;

• при малих товщинах стінок необхідно передбачати ребра жорсткості;

• кількість стрижнів та інших змінних частин повинна бути мінімальною.

На ливарному кресленні вказують припуски на механічну обробку та спеціальні вимоги для виготовлення відливки (верх і низ деталі, при розташуванні її у формі, розташування та форми штирів тощо). На рис. 3.5 зображено приклад оформлення ливарного креслення підшипникового щита.

На кресленнях деталей, вихідним матеріалом для яких є лиття, наводиться назва матеріалу, позначення його марки та групи і нормативний документ, згідно з якими виготовлено матеріал, наприклад,

Сталь Ст 5-5 ГОСТ 380 - 89,

Чавун СЧ 32-52 ГОСТ 1412 - 7Q,

Бронза БрАМц9-2 ГОСТ 18175 - 72.

Рис. 3.5. Ливарне креслення підшипникового щита

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+