Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

5.2.1. Токарно-гвинтонарізні верстати

Токарно-гвинтонарізні верстати належать до категорії універсальних верстатів і є найбільш поширеним видом токарних верстатів, їх використовують при індивідуальному і дрібносерійному виготовленні виробів, а також в інструментальних та ремонтних цехах.

Зовнішній вигляд типового представника верстатів цієї групи (модель 16К20) показаний на рис. 5.4.

Основою верстата є станина 1 коробчастої форми з шліфованими направляючими 7. На станині змонтовано коробку передач 2 і передню бабку 3, в якій змонтована коробка швидкостей зі шпинделем. Позаду передньої бабки розташовано електрошафу 5. Прозорий щиток 5 призначено для спостерігання за обробкою деталі і для запобігання розкиданню стружки та розбризкування емульсії. На направляючих 7 встановлено задню бабку 6, яка призначена для закріплення центрів, що підтримують один з кінців заготовки, а також для закріплення свердел, зенкерів, розгорток та інших інструментів. По направляючих станини пересуваються поздовжні салазки 8, до яких ^приєднано фартух 11 супорта. Всередині фартуха змонтовано механізм подачі супорта. Салазки 10 забезпечують поперечне пересування верхнього

Рис. /.«/. Зовнішній вигляд токарно-гвинтонарізного верстата

супорта разом зі встановленим на ньому різцетримачем. Верхній супорт встановлено на поворотному пристрої, що забезпечує можливість обробки конусів. У корито 9 падає стружка і зливається охолоджувальна речовина. Передавання руху на механізм фартуха від коробки передач здійснюється ходовим гвинтом 12 або ходовим валом 13.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+