Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

16.1. Пряме компресійне та ливарне пресування

Пряне компресійне пресування виконується в прес-формах (рис. 16.1). В оформлювальну порожнину матриці 2, яка підігрівається до температури 130 - 180°С, завантажують порцію прес-матеріалу 4, за допомогою пуансона 1, через який від пресу передається тиск 2-2,5 МПа, переводять прес-матеріал у стан в’язкої течії і формують виріб. У цьому стані витримують прес-матеріал до затвердіння. Надлишок матеріалу витискується по площині рознімання прео-форми і є відходом виробництва Готову деталь 5 виштовхують з прес-форми порщнем 3.

Цей метод пресування широко застосовують для переробки термореактивних пластмас з порошковими та волокнистими наповнювачами. Метод використовується для виготовлення коробчастих і плоских деталей з товщиною стінок 0,5 - 20 мм при габаритах до 200x300x100 мм, а також з закріпленими в пластмасі елементами металевої арматури, зокрема при виготовленні каркасів котушок, опресову: вання пластмасою клем, штекерів, клемних колодок та інших виробів, які застосовують в електромашинобудуванні (рис. 16.2).

Ливарне пресування буває двох видів: у прес-формі з верхньою завантажувальною камерою (трансферне пресування), рис. 16.3, а, і в прес-формі з нижньою завантажувальною камерою (плунжерне пресування), рис. 16.3,б. Порошок засипається у завантажувальну камеру 3, де він, під дісю тепла і прикладеного до пуансона 4 тиску, переходить у стан в’язкої течії і через ливникову систему надходить у рознімну порожнину матриці 2, яка спирається на корпус 1.Виймають готову деталь 5 з прес-форми після її розкривання під дією штока або траверси 6.

Ливарне пресування дозволяє виготовляти деталі складної форми з тонкими перетинами (до 0,3 мм) при габаритних розмірах до 150x150x100 мм.

До позитивних рис цього методу пресування належать можливість формування деталей з наскрізною і боковою арматурою малої жорсткості, можливість виготовлення деталей з глибокими отворами невеликих діаметрів, а також відсутність облою на деталях.

Недоліком ливарного пресування є підвищена витрата прес-матеріалу, який залишається у завантажувальній камері та ливниковій системі.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+