Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

18.1.2. Виготовлення литих корпусів з алюмінієвих сплавів

Незважаючи на більш високу вартість алюмінію, собівартість корпусів зі сплавів на базі первинного алюмінію приблизно дорівнює собівартості чавунних, а з вторинного алюмінію - на 10 % нижча. Трудомісткість виготовлення відливок і механічна обробка алюмінієвих корпусів у два рази менша, ніж чавунних, а питомі капіталовкладення приблизно в гри рази менші.

Литі корпуси з алюмінієвих сплавів бувають двох типів: корпуси з залитим осердям статора і відлиті аналогічно до чавунних.

Механічна обробка корпусів другого виду практично нічим, за винятком режимів різання, не відрізняється від обробки аналогічних чавунних і її можна виконувати на тому самому обладнанні. У алюмінієвих заготовок корпусів припуски на механічну обробку менші, ніж у чавунних.

Корпуси першого виду (рис. 18.6) використовують у машинах невеликої потужності. їх перевагою є те, що зникає необхідність механічної обробки отвору корпусу під запресовування статора, зовнішня поверхня статора не вимагає механічної обробки, відпадає потреба в скріплюванні пакета статора, зникає операція пресування статора в корпус. До недоліків треба зарахувати велике і нерівномірне осаджування матеріалу корпусу при кристалізації та застиганні відливок, що зумовлює спотворення форми отвору статора

Виготовлення корпусів і остовів

Виготовлення корпусів і остовів 317

Механічна обробка корпусів з залитим пакетом статора виконується в такій послідовності.

Внутрішню циліндричну поверхню осердя піддають хонінгуванню, що дає змогу усунути спотворення форми отвору, які виникли при заливанні осердя. Хонінгування здійснюється плаваючою (самоцентрівною) хонінгувальною головкою. Оброблена поверхня і торець осердя використовуються як технологічні бази для проведення токарної обробки замків і торців корпусу. При виконанні свердлувальних операцій і фрезеруванні поверхні лап базами служать розточка статора і торець корпусу.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+