Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

18.2.2. Виготовлення зварних корпусів потужних машин

Корпуси потужних електричних машин - це зварна конструкція, виготовлена з листового прокату.

Найбільшого поширення набули корпуси з базуванням шихтованого осердя по розточці ребер, конструкція яких забезпечує високу точність внутрішньої циліндричної поверхні осердя, що особливо важливо для машин з малими повітряними проміжками, наприклад, асинхронних.

На рис. 18.18 показано типову конструкцію такої станини, Вона складається з торцевих поличок 1 і 2, до яких приварені ребра 3.

Внутрішня порожнина станини закривається обичайкою 8, виконаною з відносно тонкого листа. Торцеві полички мають отвори різних діаметрів. Поличка 1, що має менший діаметр отвору, служить опорою для осердя статора 9, яке шихтується з сегментів 5, стягування осердя здійснюється за допомогою гайок 6, які накручуються на стяжні шпильки 7. Ці шпильки проходять через отвори в поличці 1 і натискному листі 4. У робочому положенні станина спирається на лапи 10, приварені до торцевих поличок.

Складання корпусу починається з розмітки монтажної плити, на яку нанесено контур торця статора і встановлено кутники 3 (рис. 18.19). За нанесеним контуром на монтажній плиті виконується складання торцевих поличок 1, які утворюються з окремих сегментів, вирізаних з товстого листового прокату. Сегменти зварюються між собою встик. Кутники 3 використовують як технологічні бази для встановлення лап 2 станини, до яких прихоплюється одна з торцевих поличок. На цій поличці позначають місця для виставляння ребер. За допомогою технологічних розпірок встановлюється друга торцева поличка Між поличками виставляються і прихоплюються ребра Зібраний каркас корпусу зварюють, закривають листами обичайки, які теж приварюють до торцевих поличок. На обичайці розмічають і вирізають вікна

Механічна обробка корпусу починається з розточування ребер на токарно-карусельному верстаті і обробки опорної поверхні торцевої полички. Обробку лап виконують на горизонтально-розточувальних верстатах (фрезерних колонках). Отвори в торцевих поличках і лапах обробляють на радіально-свердлувальних верстатах. Різеві отвори в обичайці, призначені для закріплювання накладок, свердлять і нарізають за допомогою ручного електричного інструмента за розміткою.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+