Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

10. Справа Житія Антонія

Агіографічне письменство. До проповідей і * повчань зближене своїм моралізаторським характером письменство житій святих — агіографія. Хоч основа житій біографічна, том^ більш-менш історична, їх ціль була утвердити чатачів у християнській вірі та влити в них релігійний настрій. В своїй істоті житіє складається з двох елементів зовсім різного походження і характеру; житіє можна назвати також проповіддю, предмет якої дають такі самі релігійно-моральні правди, як у проповіді, але ті релігійно-моральні правди виказані на прикладі якихось історичних осіб і подій.

І щодо змісту й щодо будови та стилю українські житія святих перейняли методи візантійсько-болгарської агіографії. На Україну прийшли вони настільки виробленими під літературним оглядом, що їх розвиток небагато пішов далі на українськім грунті.

Зразу були вони досить короткі й містили в собі переповідання фактичних даних про святого. Крім чудес мали вони повчальні епізоди, за якими пішли з бігом часу довгі панегірично-ліричні. Швидко, бо вже в XIV і XV ст. витворився шаблон житій, від якого відступали тільки винятково талановиті автори.

Усе ж житія святих небезслідно проіснували в нашім письменстві, навпаки, вони мали великий вплир і на пізніші житія святих і на історичну белетристику, а все те разом — на розвиток побожної пісні, української народної творчості, на легенду й -інші роди усної словееності.

Найстарші зразки житій. Одною з перших проб житійного письменства на Україні було „Житіє Антонія Пе-черського“, що не дійшло до нас в первісній формі. Про нього довідуємося тільки з пізніших вказівок і уривків з Початкового Літопису й Києво-Печерського Патерика. Житіє Антонія стало джерелом для пізніших оповідань про печерських подвижників XI ст. та про події, зв’язані з історією цього славного монастиря.

У перекладений Пролог увійшли деякі короткі житія українських святих, написані на зразок грецьких, як княгині Ольги, Володимира Великого, Бориса та Гліба, Теодосія та ін. Крім того, були й окремі просторіші житія Володимира Великого й Бориса та Гліба.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+