Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

8. Упадок духовної творчості

Ще один відгомін прихильності до унії 3 кругів, прихильних унії православної церкви з римською, вийшла в XV ст. й „Молитва Господу Богу нашему Іисусу Христу, къ святЬй Тройци единосущной, къ святому архистратигч Михаилу и Гаврилу и ко всЬмъ святымъ и къ святЬй госпоже Богородици“ з апокрифічним елементом, який тягнеться червоною ниткою через увесь зміст молитви.

Релігійна полеміка. З релігійної полеміки того часу моємо збірки давніх річей не місцевого походження; грецьких оригіналів не віднайдено для двох великих полемічних трактатів проти опрісноків. Обмежується списом латинських єресей, вибраних з візантійських полемічних писань, і тому не має ніякої вартості „Слово“ якогось Гриґгорія митрополита, „како держать вЪру нЪмци“.

Занепад оригінальної творчості Про занепад оригінальної творчості свідчить уже той факт, що Києво-Пе-черський монастир, який був одним з наймогутніших осередків давньої української освіти, здобувся тільки на нові редакції „Кисво-Псчсрського Патерика“. Бо ж не можна зачисляти до літератури позбавлене всяких літературних прикмет аскетичне повчання печерського ігумена Доситея з кінця XIV або початку XV ст. про порядок відмовлювання молитов, практикований на Афоні й на Україні, як відповідь на питання ігумена одного північного монастиря.

Що й у часі того занепаду творчості не бракувало вправних стилістів на Україні й зокрема в київському Печерському монастирі, доказує дороблений печерським старцем Пафнутієм літературний вступ до прозаїчних розпорядків у завіщанні князя Андрія Володимировича з 1446 р.

Це я, раб божий князь Андрій Володимирович, приїздив до Києва з своєю жінкою та з своїми діточками, і були ми в доми Пречистої, і поклонилися ми пресвятому образові її та преподобним і богоносним отцям печерським, і благословилися ми у отця нашого архімандрита Миколи й у всіх святих старців, і поклонилися ми могилі свого батька Володимира Ольгердовича, і могилам своїх дядьків, і могилам всіх святих старців у печері, й роздумав я в своїм серці: скільки то могил, а всі тії жили на цім світі, а пішли всі до Бога, -й подумав я: поволі й нам туди піти, де батьки й браття наші...

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+