Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

5.1. Що таке вербальне спілкування

Вербальне спілкування це спілкування за допомогою слів.

Розглянемо вербальні способи своєї позиції тим, хто говорить. При вербальному спілкуванні має значення, що ви говорите (і що ви не говорите), якими словами виражаєте свою думку, в якій послідовності подаєте інформацію співрозмовнику (з чого починаєте, чим продовжуєте, чим закінчуєте), які аргументи наводите, стисло чи розгорнуто висловлюєте свою думку тощо.

Іноді нам здається, що не так важливо, як сказати: головне – зміст промови. Зміст, звичайно, дуже важливий, але один і той же зміст, оформлений словесно різними людьми й у різній мовній формі, часто призводить абсолютно різне враження – одному повірять, а іншому – ні, прохання однієї людини виконають, а те ж прохання іншої людини – ні. Саме тому потрібно приділяти особливу увагу мовній стороні вираження думки.

Ефективний вербальний мовний вплив передбачає адекватне (тобто правильне, оптимальне, ефективне в даній мовній ситуації) використання правил і прийомів спілкування з урахуванням того, з якими співрозмовниками, в яких комунікативних ситуаціях ведеться спілкування, яка мета спілкування у даному конкретному випадку тощо.

Серед правил і прийомів вербального мовного впливу можна виділити такі групи факторів.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+