Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

1.2. Види Збройних Сил України

Збройні Сили України складаються з трьох видів:

Group 1789

AutoShape 6

Окрім того до складу ЗС України входить: об’єднання, з’єднання, військові навчальні заклади, установи та організації, що не належать до видів Збройних Сил.

Збройні Сили є основною частиною Сил Оборони України і під час війни діють разом із Прикордонними військами, Службою безпеки, військами Міністерства внутрішніх справ та формуваннями Міністерства надзвичайних ситуацій [21].

Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України є Президент України, Головнокомандувачем Збройних Сил України є начальник Генерального штабу. Безпосереднє керівництво Збройними Силами України здійснює Міністерство оборони через Генеральний штаб.

Кожен із видів Збройних Сил складається з родів військ (родів авіації в Повітряних Силах, родів сил у Військово-Морських Силах), спеціальних військ і тилу. До роду військ (сил) входять військові формування, які володіють притаманною тільки їм зброєю та військовою технікою зі своїми способами їх бойового застосування.

Сухопутні війська є найбільш численним із видів Збройних Сил України. Вони призначені для розгрому угруповань військ противника і можуть брати участь у армійських, повітрянодесантних, морських і протидесантних операціях на континентальних і приморських напрямках військових дій.

Використовуючи вогневу могутність, ударну силу і свої високі маневрові можливості, Сухопутні війська спроможні у взаємодії з іншими видами Збройних Сил або самостійно стійко оборонятися і вести рішучий наступ. Сухопутні війська складаються з родів військ, з’єднань і частин спеціальних військ і тилу Сухопутних військ.

Повітряні Сили призначені для надійного прикриття з повітря угруповань військ Збройних Сил, основних адміністративних і економічних центрів країни.

У взаємодії з іншими видами Збройних Сил України вони можуть виконувати завдання на континентальних і морських театрах воєнних дій зі: знищення засобів ЗМУ, основних угруповань противника (особливо авіаційних); здійснення повітряних перевезень; ведення повітряної розвідки; десантування військ; забезпечення зв’язку та управління.

Повітряні Сили призначаються для ураження з повітря авіаційних, сухопутних і морських угруповань противника, об’єктів системи державного і військового управління, об’єктів тилу, військово-економічного потенціалу, транспортних комунікацій противника; авіаційної підтримки Сухопутних військ; десантування повітряних десантів; ведення повітряної розвідки; завоювання переваги у повітрі, тобто надійно прикрити з повітря Сухопутні війська, адміністративні й економічні центри країни.

В інтересах Сухопутних військ вони можуть установлювати початок ракетного і повітряного нападу противника і попереджати про нього війська, прикривати війська і важливі об’єкти від ударів авіації та ракет противника з повітря, з космосу, вести розвідку і знищення космічних засобів противника.

До складу Повітряних Сил входять: зенітно-ракетні війська; радіотехнічні війська; авіація (ППО, військово-транспортна, бомбардувальна, винищувальна, винищувально-бомбардувальна, розвідувальна).

Зенітно-ракетні війська виявляють та знищують повітряного противника, сповіщають, прикривають та захищають угруповання військ від ударів з повітря.

Радіотехнічні війська призначені для ведення розвідки повітряного противника, забезпечення військ даними про повітряну обстановку, сповіщення військ про неї, контролю за польотами своєї авіації та радіоелектронної боротьби.

Бомбардувальна авіація уражає важливі об’єкти в оперативній глибині противника, затримує та знищує його резерви, веде повітряну розвідку.

Винищувальна авіація призначається для виявлення та знищення повітряного противника, ураження його наземних об’єктів, ведення повітряної розвідки.

Штурмова авіація знищує засоби ураження і живу силу противника в тактичній та оперативній глибині, уражає малорозмірні та рухомі об’єкти, знищує вертольоти, веде розвідку, встановлює мінні загородження.

Розвідувальна авіація призначена для ведення повітряної розвідки місцевості противника та погоди, знищення його особливо важливих об’єктів.

Транспортна авіація висаджує повітряний десант, перевозить вантажі, евакуює поранених та хворих, веде розвідку, встановлює мінні загородження.

Спеціальна авіація призначена для ведення радіоелектронної боротьби, забезпечення управління та зв’язку, ведення розвідки, дозаправлення літаків пальним у польоті, евакуації поранених та вирішення інших завдань.

Спеціальні війська всебічно забезпечують підготовку та ведення бойових дій Повітряними Силами.

Військово-Морські Сили призначені для виконання завдань на морських театрах воєнних дій, знищення важливих наземних об’єктів противника, його сил на морі та базах, порушення морських комунікацій, взаємодії із Сухопутними військами під час проведення операцій на приморських напрямках, висадки морських десантів, забезпечення транспортування матеріальних засобів морем і виконання інших завдань. До складу Військово-Морських Сил входять: надводні сили, підводні сили, авіація і берегові війська (берегові ракетно-артилерійські війська, війська берегової оборони, морська піхота), а також формування суден допоміжного флоту, служби та частини спеціального призначення (розвідки, зв’язку, спостереження, гідрографічна служба), частини й установи тилу.

Надводні сили Військово-Морських Сил мають кораблі, що здатні самостійно та у взаємодії з іншими родами сил флоту виконувати різні завдання на морських театрах. Універсальність озброєння надводних кораблів дозволяє їм вести пошук і знищувати підводні човни та надводні кораблі противника, висаджувати морські десанти і відбивати висадку морських десантів противника, забезпечувати розгортання підводних човнів, охороняти транспортні та десантні кораблі під час переходів морем, а також вирішувати інші питання.

З розпадом СРСР у ВМС України практично не залишилося підводних сил. Тому керівництвом нашої держави на засіданні Ради Національної безпеки та оборони прийнято рішення про створення у складі ВМС України підводних сил. Вони будуть складатися з підводних човнів, оснащених сучасним озброєнням, здатних наносити удари ракетами по берегових об’єктах противника, знищувати його бойові надводні кораблі та підводні човни, а також транспорт із військами і вантажем. Свої завдання підводні човни повинні виконувати самостійно або у взаємодії з іншими родами сил флоту.

До складу авіації ВМС входить морська ракетоносна, протичовнова та розвідувальна авіація. Морська ракетоносна авіація озброєна літаками, які мають значні дальність та швидкість польоту, ракети різного призначення.

Протичовнова авіація має у своєму складі протичовнові літаки і вертольоти, які озброєні сучасними засобами боротьби з підводними човнами. Вона здатна успішно виявляти підводні човни противника, переслідувати та знищувати їх.

Берегові війська складаються з берегових ракетно-артилерійських військ та військ берегової оборони.

Берегові ракетно-артилерійські війська призначені для оборони узбережжя та важливих об’єктів на березі, а також своїх прибережних комунікацій від ударів сил флоту противника. Вони можуть залучатися для підтримки Сухопутних військ, які діють на приморських напрямках.

Війська берегової оборони необхідні для безпосереднього захисту узбережжя та важливих об’єктів на березі.

Морська піхота спеціально підготовлена для ведення бойових дій у складі морських десантів разом із Сухопутними військами або самостійно, а також для оборони військово-морських баз, портів і виконання інших завдань.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+