Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

1.4. З’єднання, частини та підрозділи Сухопутних військ

Організаційно Сухопутні війська складаються з армійських корпусів, бригад (полків), окремих частин, батальйонів, дивізіонів, батарей, рот, взводів, відділень та обслуг.

Організаційно артилерія поділяється на частини та підрозділи.

Частина – військова одиниця, яка складається з декількох бойових підрозділів, органів управління, підрозділів спеціальних військ і тилу.

Підрозділ – одиниця постійної організації, яка входить до складу частини або більш великого підрозділу.

Артилерія, що організаційно входить до складу загальновійськових об’єднань, з’єднань (частин) та підрозділів, становить військову артилерію: корпусну, бригадну (полкову) та батальйонну. На озброєнні частин та підрозділів військової артилерії знаходяться гармати (причіпні та самохідні), міномети, бойові машини реактивної артилерії, бойові машини та переносні комплекси ПТКР.

Військова артилерія призначена для виконання завдань в інтересах загальновійськових об’єднань, з’єднань (частин) та підрозділів, до складу яких вона входить. Крім того, вона призначена для посилення загальновійськових частин та підрозділів, які діють на головному напрямку.

Корпус – оперативно-тактичне з’єднання Сухопутних військ. У своєму складі він може мати кілька з’єднань і частин родів військ, спеціальних військ, органів управління та забезпечення.

Бригада – основна тактична частина. Вона призначена для виконання тактичних завдань у складі армійських корпусів або самостійно, у взаємодії із з’єднаннями та частинами інших родів військ і спеціальних військ, з авіацією, а на приморських напрямках – із силами флоту.

Бригади бувають: механізовані, танкові, артилерійські, ракетні, зенітно-ракетні тощо. У Сухопутних військах бригада складається з декількох батальйонів (дивізіонів) основних родів військ, підрозділів спеціальних військ і тилу.

Полк – тактична частина в різних видах Збройних сил і родах військ, яка призначена для виконання бойових завдань, здебільшого в складі з’єднання, а також самостійно. Залежно від належності до роду військ (сил), спеціальних військ, він може вести загальновійськовий, протиповітряний, повітряний бій або забезпечувати бойові дії. Переважно складається з управління, декількох батальйонів (дивізіонів), підрозділів бойового, технічного, тилового та медичного забезпечення.

Батальйон (дивізіон) – основний тактичний підрозділ у сухопутних військах. Може бути механізованим, артилерійським, ракетним, танковим, зенітним, аеромобільним, розвідувальним, інженерно-саперним, автомобільним тощо. Механізований батальйон складається з командування, штабу, трьох механізованих рот і підрозділів (вогневої підтримки, протитанкового, зв’язку), технічного обслуговування, постачання та медичного пункту. У складі танкового батальйону є три танкові роти та підрозділи бойового забезпечення. Артилерійський дивізіон складається з командування, штабу, трьох артилерійських батарей і підрозділів бойового забезпечення, тилового і технічного обслуговування.

Рота (батарея) – тактичний підрозділ. Може бути механізованою, танковою, ракетною, артилерійською, мінометною, зенітною радіотехнічною, саперною, автомобільною тощо. Роти (батареї) входять до складу батальйонів (бригад, дивізіонів).

Взвод – підрозділ, який входить до складу роти, батареї. Можуть бути й окремі взводи у складі частин, закладів і т. д. Існують взводи механізовані, аеромобільні, артилерійські, мінометні, зенітні, протитанкові, розвідувальні, інженерні, зв’язку, управління, комендантські, регулювання, медичні, господарські, забезпечення, обслуговування тощо [2].

Як правило, взвод у своєму складі має 2–4 відділення (обслуги, екіпажі).

Відділення – первинний тактичний підрозділ. У ньому може бути 6–12 осіб на чолі з командиром (сержантом, старшиною). Воно входить до складу механізованих, артилерійських, мінометних, аеромобільних, саперних та інших взводів. У танкових військах та авіації відділенню відповідає екіпаж танка (літака, вертольота), в артилерії – обслуга гармати.

Обслуга – група військовослужбовців, яка безпосередньо обслуговує гармату, кулемет та інші види зброї і техніки; первинний (найменший) підрозділ в артилерії, зенітно-артилерійських підрозділах, зв’язку тощо.

Додані, підтримуючі та підручні підрозділи

Додані сили й засоби – це підрозділи, які переходять у тимчасове підпорядкування командирів загальновійськових з’єднань, частин і підрозділів для їхнього підсилення під час виконання поставлених бойових завдань. Вихід доданих сил і засобів із підпорядкування здійснюють за вказівкою старшого командира.

Підтримуючі сили й засоби – це підрозділи, які призначаються старшим командиром для виконання бойових завдань в інтересах тих підрозділів (частин, з’єднань) Сухопутних військ, які вирішують основні завдання в бою. На відміну від доданих сил і засобів, підтримуючі залишаються в підпорядкуванні своїх прямих командирів.

Підручні сили й засоби – це підрозділи, насамперед артилерійські дивізіони (батареї), які можуть залучатися до негайного виконання бойових завдань за рішенням старшого командира.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+