Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.3. Призначення, організація та озброєння бригадної артилерії

Артилерійські частини (підрозділи) залежно від їх призначення мають різну організаційну структуру, а на озброєнні мають різні артилерійські системи, тому артилерію розрізняють (класифікують) за:

- способами пересування;

- конструктивними ознаками систем (комплексів);

- організаційною належністю.

За способами пересування артилерія поділяється на:

- самохідну (122-мм СГ 2С1, 152-мм СГ 2С3 та ін.);

- причіпну (122-мм Г Д-30, 152-мм Г Д-20 та ін.).

Основні характеристики деяких артилерійських систем наведені у додатку Б.

За конструктивними ознаками артилерія складається із частин і підрозділів гаубичної, пушечної, реактивної артилерії, мінометів, протитанкової артилерії, підрозділів ПТКР, а також із частин і підрозділів артилерійської розвідки.

За організаційною належністю і цільовим призначенням артилерія поділяється на військову і центрального підпорядкування.

Артилерія, яка організаційно входить до складу загальновійськових з’єднань, частин і підрозділів, називається військовою артилерією – корпусною, бригадною і батальйонною.

Артилерійські підрозділи залежно їх призначенню мають різні організаційні структури, а на озброєнні – артилерійські системи (комплекси). Тому артилерію розрізняють за конструктивними ознаками систем (комплексів); способом пересування та організаційною належністю.

За конструктивними ознаками артилерія поділяється на підрозділи гаубичної, пушечної, реактивної артилерії, мінометів, протитанкової артилерії та ПТРК. Окрім цього, за конструктивними ознаками артилерія поділяється на нарізну і гладкоствольну. Основні характеристики деяких артилерійських систем наведені у табл. 1.1.

За способом пересування артилерія поділяється на самохідну та причіпну. Самохідна артилерія порівняно причіпною має більш високу маневреність на полі бою, підвищену захищеність від засобів ураження противника і витрачає менше часу для підготовки до стрільби та залишення вогневих позицій.

На озброєнні частин і підрозділів військової артилерії знаходяться гармати причіпні й самохідні, міномети, бойові машини реактивної артилерії середнього калібру, бойові машини ПТКР і переносні комплекси ПТКР.

Військова артилерія призначена для виконання завдань в інтересах загальновійськових з’єднань, частин і підрозділів, діючих на головному напрямі. Наприклад, в обороні бригадна артилерія може залучатися до виконання завдань в інтересах бригади у цілому, а в наступі також для посилення механізованих (танкових) батальйонів, які діють на напрямку зосередження основних зусиль бригади.

Артилерійські частини, які не входять до складу військової артилерії, становлять артилерію центрального підпорядкування. На озброєнні артилерії центрального підпорядкування знаходяться самохідні й причіпні гармати, міномети, бойові машини реактивної артилерії середнього і великого калібру з більшою дальністю стрільби, а також ПТРК.

Артилерія центрального підпорядкування призначена для якісного і кількісного посилення загальновійськових з’єднань і частин, діючих на головному напрямі, і має на озброєнні артилерійські системи як військової артилерії, так і системи великої й особливої потужності.

Бригадна артилерія входить до складу механізованої (танкової) бригади і призначається для створення артилерійських груп, посилення батальйонів першого ешелону, діючих на головному напрямі, знищення, подавлення живої сили і вогневих засобів противника як у наступі, так і в обороні. До складу бригадної артилерії входять: самохідні артилерійські дивізіони 152-мм СГ 2С3М „Акація”, 122-мм СГ 2С1 „Гвоздика”; протитанковий артилерійський дивізіон; реактивний дивізіон РСЗВ „Град”.

Самохідні артилерійські дивізіони 152-мм СГ 2С3М і 122-мм СГ 2С1 призначаються для посилення і підтримки батальйонів першого ешелону бригади, діючих на головному напрямі, знищення (ураження) живої сили і вогневих засобів противника, артилерії, протитанкових засобів, пунктів управління, світлового забезпечення і виконання інших завдань.

Організаційно-штатні структури самохідних артилерійських дивізіонів 152-мм СГ 2С3М і 122-мм СГ 2С1 наведені у додатку А.

Протитанковий артилерійський дивізіон призначається для знищення танків, бронетранспортерів, бойових машин піхоти та інших броньованих засобів противника. Може також застосовуватися для знищення вогневих засобів противника, у першу чергу протитанкових, у тому числі у фортифікаційних спорудах, для руйнування бронековпаків і стрільби по амбразурах оборонних споруд.

Протитанковий артилерійський дивізіон, як правило, залишається у підпорядкуванні командира механізованої бригади і використовується зазвичай в повному складі на танконебезпечному напрямі як протитанковий резерв бригади.

Організаційно-штатна структура протитанкового артилерійського дивізіону наведена в додатку А7.

Реактивний дивізіон 122-мм РСЗВ „Град” призначається для знищення, подавлення живої сили і вогневих засобів противника в районах зосередження (розташування), зазвичай залишається у безпосередньому підпорядкуванні командира бригади.

Організаційно-штатна структура реактивного дивізіону РСЗВ „Град” наведена в додатку А.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+