Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

11.4. Особливості дій батареї в наступі

При наступі з ходу батарея може залучатися до артилерійської підготовки атаки. У першу чергу залучаються батареї далекобійної та реактивної артилерії, а також батареї, що вели бойові дії в обороні і вже знаходяться на ВП. Вогневі завдання виконуються, як правило, з тимчасових ВП у складі дивізіону. Вогневі завдання будуть виконуватися вогневими нальотами.

З початком артилерійської підготовки атаки після отримання команди (сигналу) від командира дивізіону на відкриття вогню командир батареї передає команду (сигнал) на ВП. Здійснює контроль відкриття вогню вогневими взводами і по можливості коректує вогонь батареї по призначеній цілі, доповідає командиру дивізіону про відкриття вогню. Після закінчення ведення вогню у вогневому нальоті по призначеній цілі командир батареї у встановлений час подає команду на перенесення вогню на іншу ціль у другому вогневому нальоті, доповідає командиру дивізіону про закінчення ведення вогню в першому вогневому нальоті та початок ведення вогню у другому вогневому нальоті.

У разі втрати зв’язку із командиром дивізіону батарея продовжує виконання вогневих завдань за визначеним часом згідно з випискою з таблиці вогню дивізіону. Про перехід загальновійськового підрозділу в атаку командир батареї доповідає командиру дивізіону. При цьому батарея, не допускаючи перерви у веденні вогню та зниження його щільності, за сигналом (командою) командира дивізіону переходить до ведення вогню за завданнями артилерійської підтримки військ, що наступають.

У випадку, коли загальновійськові підрозділи не вийшли у призначений час на рубіж переходу в атаку, батарея продовжує вести вогонь до отримання команди (сигналу) на припинення вогню або його перенесення. З початком атаки загальновійськовими підрозділами командир батареї особисто веде спостереження за діями атакуючих підрозділів, за їх сигналами і результатами ведення вогню, за необхідності коректує його.

З виходом загальновійськових підрозділів на рубіж небезпечної відстані від розривів своїх снарядів доповідає командиру дивізіону і з його дозволу, коли батарея веде вогонь у складі дивізіону, переносить вогонь на іншу ціль (рубіж).

При веденні вогню самостійно перенесення вогню здійснюється за командою командира батареї. Після закінчення ведення вогню по останньому рубежу ПЗВ (ВгВ) командир батареї заслуховує доповідь старшого офіцера батареї про загальну витрату боєприпасів під час артилерійської підготовки наступу та при веденні вогню по рубежах ПЗВ (ВгВ).

Для забезпечення безперервного ведення розвідки противника, підтримки тісної взаємодії з командиром роти, якій батарея додана або яку підтримує, КСП батареї переміщується разом із КСП командира роти.

Батареї, яка додана роті, сигнал на переміщення подає командир роти. Батарея, яка підтримує роту (батальйон), переміщується з дозволу командира дивізіону. Командир батареї зобов’язаний доповісти командиру дивізіону про початок переміщення КСП підрозділу, який підтримує.

Переміщення КСП здійснюється стрибками від одного рубежу до іншого на такі місця, з яких забезпечується надійне спостереження за діями наших військ та ведення розвідки противника. При переміщенні недопустима втрата зв’язку із вогневими взводами. Командир батареї і весь особовий склад взводу управління повинні бути готові до виконання раптових завдань з ураження противника. Для прискорення визначення координат нового КСП, особливо при діях без КМУ, командир батареї на видимих із КСП місцях обирає можливі райони КСП та здійснює визначення координат цих точок. У командира батареї також повинні бути прямокутні координати всіх орієнтирів, оскільки не виключається можливість розгортання нового КСП у районі орієнтира.

Зміна ВП здійснюється з дозволу командира дивізіону або командира роти, якщо батарея їй додана. Батарея, яка додана роті, та мінометна батарея починають зміну ВП після оволодіння ротами першого ешелону взводними опорними пунктами противника, у подальшому зміна проводиться за командами командира батареї. Зміна ВП батареям, які підтримують роти, у випадку, коли дивізіон підтримує батальйон, здійснюється після оволодіння батальйоном опорних пунктів рот першого ешелону противника.

Батареї, які залучаються до ведення вогню по рубежах ПЗВ, ВгВ, перше переміщення ВП починають після закінчення ведення вогню по призначених рубежах (цілях). Переміщення вогневих взводів у дивізіоні здійснюється побатарейно або у складі дивізіону. Командир батареї керує переміщенням вогневих взводів. Вогневі взводи повинні бути готові до негайного розгортання на непідготовленій ВП для виконання раптових завдань із закритих ВП, а для відбиття танків противника, які контратакують вогнем прямою наводкою.

Подолання мінно-вибухових загороджень здійснюється по позначених проходах.

При діях у глибині оборони противника всі вогневі завдання будуть неплановими, як правило, для їх виконання батарея буде розгортатися з ходу. Батарея у цей період буде вести вогонь по окремих цілях, а в складі дивізіону – ЗВ, при відбитті контратак противника і при закріпленні на захоплених рубежах ставити ЗгВ самостійно і у складі дивізіону. Як правило, після оволодіння позицією бригадних резервів починається переслідування противника, який відходить. Загальновійськові підрозділи у більшості випадків просування в глибину оборони противника при його переслідуванні будуть здійснювати в передбойовому, а інколи в похідному порядку.

Командир батареї із взводом управління буде переміщуватися разом із командиром роти, якій батарея додана або яку підтримує. Вогневі взводи переміщаються у встановленому командиром батареї порядку.

У ряді випадків батарея може бути доданою підрозділам, які будуть діяти у складі рейдового загону, авангарду, передового загону. Командир батареї висилає підрозділи артилерійської розвідки разом із загальновійськовою розвідкою, ставить завдання взводам, контролює їх своєчасний вхід у колону загальновійськового підрозділу. За необхідності батарея розгортається у бойовий порядок з маршу і своїм вогнем забороняє планомірний відхід противнику, закріплення його на вигідних рубежах місцевості, уражає його підрозділи прикриття, прикриває вихід загальновійськових підрозділів у фланг і тил головним силам противника.

Для розвитку успіху наступу або заміни підрозділів першого ешелону, які понесли втрати в особовому складі, озброєнні, техніці, рішенням загальновійськового командира вводиться другий ешелон. Артилерійська батарея, як правило, діє у складі дивізіону і залучається до артилерійської підготовки і підтримки вводу в бій другого ешелону. Артилерійська підготовка вводу в бій другого ешелону може проводитися одним вогневим нальотом у разі достатньої кількості артилерії для одночасного ураження розвіданих цілей перед рубежем вводу, на флангах та вглибині оборони противника. При недостатній кількості артилерійських підрозділів для ураження розвіданих цілей проводяться два вогневих нальоти.

Артилерійська підтримка атаки другого ешелону проводиться від рубежу безпечної відстані від розривів своїх снарядів і на всю глибину поставленого завдання другому ешелону. Вона проводиться ЗВ у складі дивізіону та вогнем батарей по окремих цілях. Батарея повинна своєчасно розгорнутися в бойовий порядок у призначених районах та здійснити підготовку до виконання вогневих завдань у короткий час. Вогневі завдання командир батареї буде отримувати від командира дивізіону короткими розпорядженнями або командами. Командир батареї, яка додається загальновійськовим підрозділам другого ешелону, повинен своєчасно, до виходу їх на рубіж введення в бій, встановити з командиром цього підрозділу взаємодію.

У тактичному прикладі 1 наведено порядок роботи командира артилерійської батареї з підготовки бойових дій і управління батареєю у ході бою.


Тактичний приклад 1

Початкова тактична обстановка

1. Противник після невдалого проведення контратак закріплюється на рубежі з переднім краєм: міст (3450), відм. 140,0 (3250), східне узлісся гаю „Темний” і далі на південь (рис. 11.1). За даними повітряної розвідки в 30–40 км на захід від ЧЕРВОНЕ (3147) зосереджуються до двох мотопіхотних бригад і танкова бригада противника. Наступ противника можливий з ранку Д2.

2. 2/1 мбр, наступаючи в напрямі: оз.„Синє” (3352), вис. „Подвійна” (3247), о.9.30 Д1 був зупинений, спроби прорвати оборону противника успіху не мали. 4 мр зупинена на рубежі: вис. 155,4 (3351), відм. 157,5 (3251). 5 мр – 500 м на південь від відм. 157,5, західні схили висоти з відм. 158,4 (3151). 6 мр – другий ешелон батальйону, закріплюється в районі чагарника „Рідкий” (3153). Командир батальйону отримав завдання відбити контратаку противника та перейти до оборони на досягнутому рубежі.

3. 1 сабатр 1/1 БрАГ (152-мм СГ 2C3М) підтримує 4 мр 2/1мбр. О 9.30 Д1 батарея розгорнулася в бойовий порядок: КСП командира батареї разом із КСП командира 4 мр на вис. „Плоска” (3351), ВП у районі подвір’я (3253-2).

4 Батарея забезпечена боєприпасами - 0,8 бк, паливом - 0,6 заправки, запасами продовольства - 2 дд.

У попередніх боях батарея зазнала втрат - одна гармата і один автомобіль підвезення боєприпасів.

Закріплення захопленого рубежу

З рішення командира 2/1 мбр командир дивізіону зрозумів: батальйон має завдання відбити контратаку противника і після виконання поставленого завдання закріпитися на досягнутому рубежі.



Рисунок 11.1 – Схема обстановки до тактичного

прикладу 1


Дивізіон повинен подавити установку ПТКР на вис. 140,0 (3250), підтримати дії 4 і 5 мр і бути в готовності до виконання завдань щодо артилерійського відбиття контратак противника при закріпленні батальйоном досягнутого рубежу.

Для підтримки дій 2/1 мбр командир дивізіону вирішив: 1 сабатр підготувати зосереджений вогонь по противнику, що контратакує ціль 21 (3350), подавити установку ПТКР – ціль 22 (3250).

З 9.40 до 10.30 Д1 контратака противника була відбита. Противник зазнав значних втрат, був вимушений відійти на підготовлені позиції. Підрозділи батальйону після відбиття контратаки противника переходять до оборони на вказаному рубежі. 1 сабатр у складі дивізіону перебуває в готовності вогнем по окремих цілях, ЗВ, НЗгВ, РЗгВ до відбиття контратак противника. Після прийняття рішення командир дивізіону поставив завдання командиру 1 сабатр. Командир батареї уточнив командиру взводу управління завдання щодо розвідки противника і місцевості.

З’ясування завдання

1. О 12.20 Д1 командир 1 сабатр отримав виписку із таблиці вогню (табл. 11.2) і вказівки від командира дивізіону, із яких з’ясував: противник підрозділами 2 мпбр закріплюється на рубежі з переднім краєм: міст (3450), відм. 140,0 (3250), східне узлісся гаю „Темний” і далі на південь. В 30-40 км на захід від ЧЕРВОНЕ (3147) зосереджуються до двох мотопіхотних бригад і танкова бригада противника. Противник може перейти в наступ з ранку Д2.

2. 2/1 мбр переходить до оборони району: відм. 155,4 (3351), 1 км на південь від відм. 158,4 (3151), чагарник „Рідкий”. 4 мр, яку підтримує 1 сабатр, переходить до оборони ротного опорного пункту. Бойовий порядок роти в два ешелони. Рота має завдання відбити атаку переважаючих сил противника, не допустити обхід батальйону з правого флангу і створити сприятливі умови для продовження наступу.

Праворуч переходить до оборони 1/1 мбр із завданням в займаному районі відбити атаку противника; розмежувальна лінія з ним: праворуч каміння (3453), яма – 4,0 (3451), тригопункт (3447); ліворуч – 5 мр із завданням відбити атаку противника та не допустити його вклинення в стик між 4 та 5 мр.

3. 1/1 БрАГ підтримує 2/1 мбр, 1 сабатр підтримує бойові дії 4 мр.

Завдання 1 сабатр:

  • під час участі у зосереджених та групових вогневих ударах по противнику, а також при ураженні найбільш важливих об’єктів противника з їх виявленням – у готовності до участі у веденні ЗВ по колонах ц. 11, 12, 13, 14, 15; РЗгВ „Вовк – 1,2,3”;

  • під час артилерійської підготовки відбиття атаки противника – у готовності до ведення НЗгВ „Акація”, „Явір”; ЗВ по ц. 31,32;

  • під час артилерійської підтримки військ, що обороняються в глибині – в готовності до ураження противника, який вклинився, ЗВ по ц. 41, Н3гВ „Ясен”, „Верба”;

  • під час вогневого ураження противника при нанесенні контратаки другим ешелоном у готовності до участі в ЗВ по ц. 52, 54;

  • для ведення розвідки, відбиття раптових атак противника бути готовим до періодичного освітлення місцевості за сигналом „Світло-1” центр району x=32450, y=50730.

Вогневі завдання батареї будуть уточнені під час організації взаємодії о 13.30 на КСП командира батальйону.


Командирам батарей

Тільки командиру 1 сабатр

Таблиця 11.2 – Виписка з таблиці вогню 1/1 БрАГ в обороні ПУВД – перехрестя доріг (3253). 12.00 Д.1. Карта 50000, видання 2010 р.

Дії загальновійськових підрозділів

Періоди вогневого ураження противника

Завдання дивізіону та способи їх виконання

Сигнали відкриття вогню

Вогневі завдання батареї


1

2

3

4

5

Обороняють зайняті райони та опорні пункти

Участь у зосереджених та групових вогневих ударах по противнику, а також при ураженні найбільш важливих об’єктів противника з їх виявленням

Вогневими нальотами уражає противника при його висуванні та розгортанні.

У готовності:

„Сніг”

ЗВ по ц. 11, 12, 13, 14, 15.

РЗгВ „Вовк-1,2,3”

Обороняють зайняті райони та опорні пункти. Вогнем усіх засобів відбивають атаку противника

Артилерійська підготовка відбиття атаки противника

ЗВ, НЗгВ, РЗгВ та вогнем по окремих цілях наносить ураження атакуючому противнику перед переднім краєм та в бою за першу позицію.

У готовності:

„Лавина”

ЗВ по ц. 31, 32, НЗгВ „Акація”, „Явір”;

Вогнем усіх вогневих засобів та стійкою обороною не допускають просування противника, який вклинився в глибину та бік флангів

Артилерійська підтримка військ, що обороняються в глибині

ЗВ, НЗгВ, РЗгВ та вогнем по окремих цілях наносить ураження противнику, який вклинився, прикриває фланги та проміжки між опорними пунктами. У готовності:

„Град”

ЗВ по ц. 41, НЗгВ „Ясен”, „Верба”;

Другий ешелон висувається для проведення контратаки

Артилерійська підготовка контратаки

10-хвилинним вогневим нальотом підготує контратаку другого ешелону. У готовн

Продовження табл. 11.2

ості:

„Гроза”

ЗВ по ц. 52, 54.

Другий ешелон проводить контратаку та відновлює втрачене положення

Артилерійська підтримка контратаки

ЗВ та вогнем по окремих цілях підтримує контратаку другого ешелону. У готовності:

„Дощ”

ЗВ по ц. 52, 54


Продовження таблиці 11.2

Сигнали

Витрата боєприпасів - 2,2 бк, із них:


Виклик

вогню

Серія зелених ракет

На участь у зосереджених та групових вогневих ударах по противнику, а також при ураженні найбільш важливих об’єктів противника з їх виявленням

0,4 бк

Припинення вогню

„Стій”, серія червоних ракет

На артилерійську підготовку відбиття атаки противника

0,7 бк

Свої війська

Серія білих ракет

На артилерійську підтримку військ, що обороняються в глибині

0,4 бк



На вогневе ураження противника при проведенні контратаки

0,5 бк



Резерв

0,2 бк


Додаток: список цілей.


Начальник штабу дивізіону:

_____________________________

(в/звання, підпис, прізвище)

Список цілей

Номер

цілі

Характер цілі

Координати

Розміри, м

Х

У

h

Ф

Г


1

2

3

4

5

6

7

11

Колона

31560

47400

150


300

12

Колона

31620

47800

155


300

13

Колона

33800

48060

150


300

14

Колона

32480

48760

150


300

15

Колона

33860

49210

150


300

РЗгВ „Вовк”

Атакуючі танки і БМП (БТР): рубіж №1: п

Продовження списку цілей

рава ліва




32800

32510




49500

49520




150





150



НЗгВ

„Акація”

Атакуючі танки, БМП (БТР) і піхота: права ліва




33710

33400




50805

50890




155




300


22

Установка ПТКР

32900

50260

145



31

Жива сила і вогневі засоби на поспішно зайнятій позиції

32800

50320

145

300

200

.

.

.

.

.

.







Начальник штабу дивізіону

__________________________________

(в/звання, підпис, прізвище)


Витрата боєприпасів на день бою: до переходу противника у наступ – 0,2 бк, з переходом противника в наступ – 2,2 бк, із них: на участь у зосереджених та групових вогневих ударах по противнику, а також при ураженні найбільш важливих об’єктів противника з їх виявленням – 0,4 бк; на артилерійську підготовку відбиття атаки противника – 0,7 бк; на артилерійську підтримку військ, що обороняються в глибині – 0,4 бк; на вогневе ураження противника при проведенні контратак – 0,5 бк; резерв – 0,2 бк.

До 23.00 Д1 на ВП буде підвезений 1,1 бк, решта боєприпасів буде доставлена до 3.00 Д2.

Райони ВП: з 20.00 основна ВП - 300 м на південь від подвір’я (3353); запасна ВП в районі відм.150,2 (3257). КСП батареї з 19.00 на висоті з відм. 162,1 (3351).

Готовність до ведення вогню з основної ВП о 5.00.Д2. Основний напрямок стрільби 45-00. Установки для стрільби на ураження визначати способом повної підготовки.

Відкриття вогню з основної ВП до початку наступу противника тільки з дозволу командира дивізіону.

Командир батареї наніс отримані дані на робочу карту і визначив заходи, які необхідно провести негайно: дати вказівки старшому офіцеру батареї на підготовку до роботи артилерійської розвідувальної групи батареї з вибору ВП; командиру взводу управління – з організації розвідки при переході до оборони.

Потім командир батареї розраховує час на підготовку батареї до ведення бойових дій (табл. 11.3).

Таблиця 11.3 – Розрахунок часу (варіант)

Завдання отримане о 12.10 Д1.

Готовність батареї до відкриття вогню о 5.00 Д2.

Усього є часу – 16 годин 50 хв (у тому числі світлого – 7 годин)

№п/п

Заходи

Час проведення


1

2

3

1

З’ясування отриманого завдання

12.10-12.20

2

Визначення першочергових заходів та проведення розрахунку часу

12.20-12.30

3

Віддання попередніх розпоряджень командирам взводів

12.30-12.40

4

Оцінка обстановки та прийняття рішення

12.40- 13.00

5

Участь у рекогносціюванні, яке проводить командир роти

13.00-13.30

6

Участь в організації взаємодії, яку проводить командир 2/1 мбр

13.30-14.30

7

Вибір, топогеодезична прив’язка нового району ВП, КСП

13.00-14.00

8

Підготовка та віддання бойового наказу командирам взводів

15.00-16.00

9

Проведення практичних заходів з підготовки батареї до бойових дій в обороні, організація всебічного з

Продовження табл. 11.3

абезпечення та управління

16.00 -18.00

10

Інженерне обладнання та маскування елементів бойового порядку

20.00Д1-

4.00 Д2

11

Підготовка батареї до виконання вогневих завдань в обороні (визначає час і місце розвантаження боєприпасів, дозаправлення техніки, проведення технічної, балістичної підготовки, заходів із захисту від ЗМУ та інші заходи щодо всебічного забезпечення бойових дій)

12.00 Д1–

4.00 Д2

12

Контроль готовності батареї

3.00-4.00 Д2

13

Доповідь про готовність

4.00 Д2


Оцінка обстановки

1. Противник зупинив наступ 1 мбр на завчасно підготовленому рубежі з переднім краєм: міст (3450), відм. 140,0 (3250), східне узлісся гаю „Темний” і далі на південь. Противник у попередніх боях зазнав втрат в особовому складі та озброєнні. Імовірно отримав завдання зупинити наступ 1 мбр та забезпечити перехід до наступу других ешелонів та резервів, які зосереджуються в 30–40 км на захід від ЧЕРВОНЕ (3147). Перехід до наступу двох мотопіхотних і танкової бригад противника очікується з ранку Д 2.

Висновок 1 - противник переважаючими силами, які не брали участь у бойових діях, переходить до наступу для відновлення втраченого у попередніх боях положення. Для досягнення цієї мети не виключена можливість застосування ним ЗМУ. Необхідно підготувати батарею до ведення бойових дій в обороні, передбачити заходи із захисту від ЗМУ та забезпечення РХБ захисту.

У попередніх боях батарея понесла втрати: одна гармата та один автомобіль підвезення боєприпасів. Батарея забезпечена: боєприпасами - 0,8 бк, паливом - 0,6 заправки, запасами продовольства – 2 дд.

Висновок 2 - батарея боєздатна. Необхідно організувати: розподіл підвезених осколково-фугасних та освітлювальних боєприпасів; дозаправлення техніки паливно-мастильними матеріалами; інженерне обладнання елементів бойового порядку; відпочинок особовому складу в нічний час.

Місцевість у районі оборони середньопересічна. Є можливість організувати розвідку як технічними, так і оптичними засобами. Для ведення розвідки вночі необхідно намітити ділянки освітлювання місцевості в глибині оборони противника. Необхідно підготувати вогневі взводи до знищення танків противника у разі прориву їх у глибину оборони. Відстань від основної до запасної ВП 3 км, для маневру батареї необхідно 35–40 хв.

Метеорологічні умови сприяють виконанню батареєю поставлених завдань. Тривалість світлого часу доби – 12 год. (з 6.00 до 18.00).

На основі з’ясування завдання і висновків із оцінки обстановки командир батареї приймає рішення.


Рішення командира батареї

Батарея підтримує 4 мр. Вогневі завдання батареї: під час участі у складі дивізіону в зосереджених та групових вогневих ударах по противнику бути в готовності до ведення ЗВ по колонах ц. 13, 14, 12, 15; у період артилерійської підготовки відбиття атаки противника бути в готовності до ведення ЗВ по ц. 31, 32, НЗгВ „Акація”, „Явір”; у період артилерійської підтримки військ, які обороняються в глибині, бути в готовності до ураження противника, який вклинився – ЗВ по ц. 41 НЗгВ „Ясен”, „Верба”; при проведенні контратак другим ешелоном бути в готовності до ведення ЗВ під час артилерійської підготовки та підтримки контратаки по ц. 52, 54; для ведення розвідки і відбиття раптових атак противника вночі бути готовим до періодичного освітлювання місцевості за сигналом „Світло-1”, центр району Х = 32450, У = 50730.

Райони ВП призначені командиром дивізіону.

КСП батареї розгорнути разом з КСП 4 мр, яку підтримуємо. На вис. „Плоска” (3252) командиру взводу управління разом із розвідником обладнати ПСП.

Вогневі взводи перемістити з 19.30 до 20.00 Д 1 на основну ВП.


Робота на місцевості

О 13.00 командир батареї прибув до зазначеного місця для участі у рекогносціюванні, яке проводить командир механізованої роти. Перед її початком командир батареї доповів командиру роти: склад, положення, стан та забезпеченість батареї; завдання, отримані від командира дивізіону для підготовки вогню (доповідає і вказує на місцевості); встановлену витрату боєприпасів (до переходу противника в наступ – 0,2 бк; з переходом противника в наступ – 2,0 бк); вогневі можливості батареї; райони основної, запасної та тимчасової ВП; місце КСП; час переміщення на основну ВП; готовність до відкриття вогню з основної ВП.

При організації взаємодії командир батареї узгодив з командиром роти дії батареї з діями роти та інших вогневих засобів щодо ураження противника, способи цілевказання, сигнали сповіщення, управління.

Після організації взаємодії відбув до свого КСП, де заслухав доповідь командира взводу управління, старшого офіцера батареї із засобів зв’язку про обсяг робіт, виконаний на цей час.


Бойовий наказ командира батареї

О 15.30 Д1 командир батареї віддав бойовий наказ командиру взводу управління:

1. Противник обороняється на рубежі з переднім краєм (вказує на місцевості), міст (3450), відм. 140,0(3250), східне узлісся гаю „Темний” і далі на південь.

За даними розвідки, противник зосереджує резерви в 30–40 км на захід від ЧЕРВОНЕ. Перехід противника в наступ очікується з ранку Д2. Імовірні рубежі розгортання... (зазначає на карті).

2. Засобами старшого артилерійського командира ЗВ подавляються дві артилерійські батареї, ц. А51, А52 (зазначає на карті).

3. 4 мр переходить до оборони опорного пункту на висотах з відмітками (зазначає на місцевості) 155,4 (3351), 157,5 (3251), 162,1 (3351) із завданням не допустити прориву противника у напрямку відм. 165,2 (3347) оз. „Синє”. Основні зусилля рота зосереджує на утриманні висоти з відм. 162,1 (3351). Бойовий порядок роти у два ешелони: у першому ешелоні - праворуч 1 мв, ліворуч 2 мв, у другому ешелоні 3 мв.

Праворуч переходить до оборони 1/1 мбр, розмежувальна лінія з ним... Ліворуч переходить до оборони 2 мр 2/1 мбр (зазначає на місцевості та на карті).

1 сабатр має завдання підтримати дії 4 мр.

Батарея виконує вогневі завдання у складі дивізіону і повинна бути готовою:

  • під час участі в зосереджених та групових вогневих ударах по противнику, а також при ураженні найбільш важливих об’єктів противника з їх виявленням до ведення ЗВ по ц. 11, 14, 12, 13, 15; РЗгВ „Вовк-1,2,3”;

  • під час артилерійської підготовки відбиття атаки противника до ведення ЗВ по ц. 31, 32; НЗгВ „Акація ”, „Явір”;

  • під час артилерійської підтримки військ, що обороняються в глибині до ведення вогню по противнику, який вклинився, ЗВ по ц. 41, 42; НЗгВ „Ясен”, „Верба”;

  • при проведенні контратак другим ешелоном до ведення ЗВ під час артилерійської підготовки та підтримки контратаки по ц. 52, 54.

Основний напрямок стрільби – 45-00.

Визначення установок для стрільби здійснювати способом повної підготовки. КСП розгорнути на висоті 162,1 (3351) сумісно з КСП командира 1 мр, інженерне обладнання та маскування закінчити до 4.00 Д.2. Переміщення в новий район КСП здійснити до 19.00 Д.1.

4. „Наказую”:

- розвідку організувати з початком розгортання КСП у смузі: праворуч – відм. 153,4 (3351), міст (3349) ліворуч – відм. 157,5 (3251), башта (3149).

Завдання розвідки:

- вивчити скриті підступи до переднього краю оборони, особливо в районі вис. „Плоска”;

- розвідати розміщення вогневих засобів в обороні противника, розташування спостережних пунктів у районах – висоти з відм. 140,0 (3250), мінометних взводів та артилерійських батарей в районі – вис. „Подвійна” (3247).

Нумерація цілей 10-60.

До 20.00 Д.1 встановити кабельний зв’язок з вогневими взводами.

Інженерне обладнання КСП батареї провести у повному обсязі.

5. (доводить до вогневих взводів на ВП).

6. Готовність пункту до ведення розвідки негайно з його розгортанням.

7. У разі виходу зі строю КСП управління батареєю покладається на старшого офіцера батареї.

8. Об’єкт позначений знаком Червоного Хреста – лікарня в ЧЕРВОНЕ. Культурні цінності – церква в ДАЛЬНЄ. Полонених на пункт збору (вказує на карті) супроводжує особовий склад відділення управління.

Сповіщення особового складу здійснювати поданням сигналів:

  • „Радіаційна небезпека” – про радіоактивне зараження;

  • „Хімічна тривога” – про хімічне, біологічне зараження;

  • „Танки” - про напад танків противника.

Я переміщаюся на вогневу позицію для постановки завдань старшому офіцеру батареї.

Після прибуття на ВП командир батареї особисто перевіряє виконання робіт з підготовки вогневих взводів до бойових дій і заслуховує доповідь старшого офіцера батареї: „Вогневу позицію вибрано у вказаному районі (показує на місцевості). Координати визначені штатними засобами вогневих взводів: Х=32980, У=53640, висота 140 м. Фронт батареї і основний напрямок стрільби позначені віхами. Інтервал між гарматами 30 м. ВП забезпечує ведення вогню на найменших прицілах в основному напрямку, а також при доворотах ± 8-00”.

Після заслуховування доповіді командир батареї доводить завдання старшому офіцеру батареї:

В 1-3-му пунктах вказує все те, що вказував на КСП (у перших трьох пунктах бойового наказу).

4. „Наказую”:

- вибрану основну ВП зайняти з 19.30 до 20.00, маршрут висування (зазначає на карті). При маневрі та зайнятті ВП дотримуватися заходів маскування.

Кабельний зв’язок з КСП буде прокладено до 19.30 Д.1.

Інженерне обладнання і маскування ВП розпочати із зайняттям її вогневими взводами. Роботи з інженерного обладнання ВП провести у дві черги.

У першу чергу обладнати:

  • окопи для гармат із щілинами для обслуг;

  • окопи старшого офіцера батареї і командира вогневого взводу;

  • окопи для стрільби зі стрілецької зброї.

У другу чергу обладнати:

  • погрібці для боєприпасів;

  • сховища для особового складу;

  • укриття для автомашин.

При організації безпосередньої охорони і самооборони вогневих взводів на позиції:

  • спостереження і сповіщення про появу наземного і повітряного противника, а також ведення радіаційної і хімічної розвідки покласти на особовий склад спостережного поста;

  • на танконебезпечних напрямках підготувати вогонь гармат прямою наводкою.

5. Витрата боєприпасів за періодами вогневого ураження противника – згідно з випискою з таблиці вогню дивізіону.

6. Готовність до ведення вогню о 20.50, готовність до ведення вогню за періодами оборонного бою о 5.00 Д.2.

7. Я перебуваю на КСП батареї, у разі виходу із строю КСП батареї управління батареєю покладається на старшого офіцера батареї, а вогневими взводами – на командира другого вогневого взводу.

8. Об’єкт, позначений знаком Червоного Хреста, – лікарня в ЧЕРВОНЕ. Культурні цінності – церква в НИЗИ. Полонених на пункт збору (зазначає на карті) супроводжує особовий склад із другого вогневого взводу.

Доводить сигнали управління та сповіщення, вручає виписку з таблиці вогню дивізіону (табл. 5.1).

Після переміщення на КСП командир батареї заслуховує доповідь командира взводу управління і розпочинає підготовку вогню батареї.


Дії батареї під час участі у зосереджених та

групових вогневих ударах по противнику

О 6.00 Д.2 противник розпочав висування з району зосередження. Розвідкою встановлено, що колони противника наближаються до запланованих ділянок зосередженого вогню дивізіону. Його авіація веде розвідку і наносить бом-бові удари по передньому краю підрозділів, що обороняються.

О 6.35 командир батареї отримав команду від командира дивізіону: „Дніпро”. Стій. Вогневий наліт. Ціль 11-а. Колона. Витрата норма. Зарядити. Я „Дніпро”. Командир батареї передає на ВП: „Псел”. Стій. Вогневий наліт. Ціль 11-а. Колона. По 6 снарядів. Зарядити. Я „Сейм”. Контролює підготовку вогневих взводів до ведення вогню, після отримання доповіді від старшого офіцера батареї про готовність доповідає командиру дивізіону, а з отриманням відповідного сигналу подає команду на відкриття вогню.

Вогонь по колонах відкривається, як правило, за командою начальника штабу дивізіону.

Старший офіцер батареї подає команду на відкриття вогню і доповідає командиру батареї: „Псел” по цілі 11-й вогонь відкрив”. Командир батареї доповідає командиру дивізіону про відкриття вогню по цілі. Із закінченням стрільби старший офіцер доповідає: „Псел” по цілі 11-й стрільбу закінчив, витрата 36”. Командир батареї доповідає командиру дивізіону: „Сейм” по цілі 11-й стрільбу закінчив, витрата 36”.

О 6.45 противник розпочав артилерійську підготовку атаки. До дивізіону противника веде вогонь з району висоти „Подвійна” по опорному пункту 4 мр.

Противник наніс бомбові удари по другому ешелону загальновійськової частини та артилерійський вогневий наліт по ВП батареї, а його мотопіхота з танками у взводних колонах вийшла на рубіж: окр. дерево (3447), східна околиця ЧЕРВОНЕ (3147) Після закінчення вогневого нальоту старший офіцер батареї з ВП доповів командиру батареї про стан вогневих взводів.

О 7.00 від командира дивізіону отримана команда „Дніпро”. Стій. РЗгВ „Вовк”. Зарядити. Я „Дніпро”. Командир батареї передав команду на ВП. За готовність вогневих взводів доповідає командиру дивізіону, і з отриманням від нього команди на відкриття вогню батарея відкриває вогонь по першому рубежу РЗгВ. Командир батареї наказує взводу управління вести спостереження за результатами ведення вогню батареєю, за необхідності коректує вогонь. З виходом основної маси танків і мотопіхоти противника із зони розривів вогонь батареї за командою командира дивізіону переноситься на наступні рубежі. У результаті ведення РЗгВ – противник змінив напрям висування, окремі танки та БМП зупинилися, по них відкрили вогонь протитанкові засоби 4 мр.


Дії батареї в період артилерійської підготовки

відбиття атаки противника

Командир батареї і командир 4 мр перебувають на КСП, а командир взводу управління на ПСП та особисто ведуть спостереження за місцевістю та діями противника. Артилерія противника відкрила потужний вогонь по передньому краю роти. О 7.30 противник розгорнувся в бойовий порядок і почав атаку переднього краю. Від командира дивізіону надійшла команда: „Дніпро”. Стій. НЗгВ „Явір”. Зарядити. Я „Дніпро”.

Командир батареї дублює команду на ВП, контролює підготовку вогневих взводів до ведення вогню і за командою відкриває вогонь, про це доповідає командиру дивізіону та веде спостереження за результатами вогню батареї. Якщо противник зупиниться, подає команду на продовження вогню, якщо змінив напрям атаки або вийшов із зони розривів, подає команду на припинення вогню.

О 8.00 командир батареї доповів командиру дивізіону, що спроба противника оволодіти з ходу опорним пунктом 4 мр не мала успіху. Противник почав обхід опорного пункту з лівого флангу у напрямі відм. 144,2 (3252).

О 8.10 командир батареї отримав команду від командира дивізіону „Дніпро”. Стій. НЗгВ „Клен”. Зарядити. Я „Дніпро”. Командир батареї передає команду на вогневу позицію і з виходом противника на рубіж ведення НЗгВ за командою командира дивізіону відкриває вогонь.

Про відкриття вогню доповідає командиру дивізіону.



Дії батареї в період артилерійської підтримки військ, що обороняються в глибині

О 9.00 мотопіхотні підрозділи противника після перегрупування при підтримці танків розпочали нову атаку переднього краю.

За інформацією командира 4 мр командир батареї з’ясував, що противник атакує передній край оборони батальйону на всьому фронті із зосередженням основних зусиль на напрямі оборони 5 мр.

О 9.30 мотопіхотним підрозділам і танкам противника вдалося вклинитися на окремих ділянках у район оборони батальйону. Механізовані роти знищують противника, що вклинився в оборону.

Командир батальйону наказав заборонити підхід нових сил противника перед фронтом оборони 4 мр і призупинити його дії на ділянці вклинення в оборону 5 мр.

Для виконання поставленого завдання батарея у складі дивізіону залучається до ведення НЗгВ „Акація” і ЗВ по Ц. 44. У результаті вогню просування мотопіхоти і танків противника було призупинено. Після доповіді командиру дивізіону про виконання поставленого завдання командир батареї отримав таку команду „Сейм”, стій. Вогневий наліт. Вогонь. Ц.42, піхота Х = 32730 У = 51280, висота 150. 300×200. Витрата 108. Я „Дніпро”.

Командир батареї подає команду на підготовку вогню по цілі 42 і за готовністю відкриває вогонь. З відкриттям вогню командир батареї доповідає командиру дивізіону: „Сейм” по цілі 42-й вогонь відкрив.” Із закінченням стрільби командир батареї доповідає: „Сейм” по цілі 42-й стрільбу закінчив. Витрата 108”.


Дії батареї під час вогневого ураження противника

при проведенні контратаки

Противника зупинено перед переднім краєм 1 мв, він продовжує вести бій за першу траншею 2 мв.

Командир взводу управління з ПСП доповідає: „Спостерігаю мінометний взвод, який відкрив вогонь по 4 мр Х=33300, У=50420; ПСП обстрілюється артилерійським вогнем противника.

Старший офіцер батареї доповідає: „У результаті вогню артилерії противника вбито 4 людини”.

Командир батареї доповів командирам дивізіону і 4 мр про розвіданий мінометний взвод і отримав завдання на його подавлення. Після виконання вогневого завдання командир батареї прийняв рішення: командиру взводу управління ПСП перемістити до КСП батареї і з дозволу командира дивізіону вогневі взводи перемістити на запасну ВП.

Вогнем артилерії і стійкою обороною підрозділів 2/1 мбр противник був зупинений на рубежі: відм. – 144,1 (3451), 200 м на захід від відм. 155,4 (3351), західні скати вис. „Плоска”, 300 м на південний захід від. відм. 157,5 (3251). Противнику силами до мпб з танками вдалося уклинитися в стик між 4 та 5 мр. Резерви противника, які просувалися в районі ЧЕРВОНЕ (3147), ПУШКАРІВКА, СИНІВКА, затримані ударами авіації і вогнем артилерії старшого командира.

У 11.00 з інформації командира дивізіону командир батареї з’ясував, що другий ешелон частини – 3 мб (без 7 мр) з тб (без тр) о 12.00 контратакує противника, який вклинився в оборону з рубежу: сарай (3153), 500 м на північ від подвір’я (3152). Батарея у складі дивізіону підтримує контратаку 3 мб.

Командир батареї поставив завдання командиру взводу управління з організації спостереження за діями противника, який уклинився в проміжок між 4 і 5 мр і доповів про готовність вогневих взводів до ведення вогню із запасної ВП.

У 11.55 командир батареї отримав завдання від командира дивізіону „Дніпро”. Стій. „Гроза”. Ціль 52 – піхота укрита. Х= 31750 У= 52650. 300×200, висота 165. Вогневий наліт 7 хвилин. Витрата 56. Готовність о 12.00. Я „Дніпро”.

Командир батареї дублює команду на ВП та контролює готовність вогневих взводів, після доповіді старшого офіцера батареї доповідає командиру дивізіону „Сейм” по сигналу „Гроза” готовий.

О 12.02 від командира дивізіону надійшла команда: „Дніпро” „Гроза”. Вогонь. Я „Дніпро”. Командир батареї дублює команду на ВП, доповідає командиру дивізіону про відкриття вогню батареєю та за необхідності коректує вогонь батареї.

У подальшому батарея виконує завдання у складі дивізіону під час артилерійської підтримки контратаки.

Під час бою командир батареї доповідає командиру дивізіону про розвідані цілі, прийняті рішення, дії батареї, втрати озброєння, техніки, особового складу, а також про наявність боєприпасів.



Висновки з розділу


Артилерійська батарея є тактичним вогневим підрозділом. Уражаючи своїм вогнем артилерію, міномети, танки, протитанкові засоби і живу силу противника, артилерійська батарея створює сприятливі умови для виконання бойових завдань загальновійськовими підрозділами.

Успішне виконання вогневих завдань, які вирішує батарея, досягається: твердим і безперервним управлінням; добре організованою взаємодією; своєчасною і точною підготовкою вогню; швидкістю маневру вогневих підрозділів; інженерним обладнанням і маскуванням елементів бойового порядку; високим рівнем навченості всього особового складу.

У даному розділі розкриті питання щодо бойових завдань, які виконує артилерійська батарея у наступі і обороні.

Розглянуті порядок роботи командира батареї з організації, підготовки і управління бойовими діями підрозділів.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+