Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

13.1. Радіостанція Р-123М

Радіостанція Р-123М ультракороткохвильова, малопотужна, телефонна, з частотною модуляцією (ЧМ), симплексна, з регульованим подавлювачем шумів, з можливістю настроювання на 4 заздалегідь підготовлені частоти, призначена для радіозв’язку між радіостанціями відповідно до діапазону частот (рис. 13.1).

Рисунок 13.1 – Радіостанція Р-123М

Радіостанція зберігає працездатність за будь-яких кліматичних умов при температурі від –40 до +50ºС.

Джерела живлення. Первинним джерелом живлення є бортова мережа об’єкта 26 В. Вторинним джерелом, що забезпечує живлення анодно-екранних ланцюгів, є блок живлення з перетворювачами на напівпровідниках БП-26, що має виходи: 1,2; 6,3; 150; 250В і 600В.

Споживання струму від бортової мережі 26 В: при роботі на передачу – 9,6 А, при роботі в режимі „черг. прийом” – 3А. Тактико-технічні характеристики радіостанції Р-123М наведені у додатку Б.

Режим роботи радіостанції:

- телефонний „симплекс” (перехід з прийому на передачу здійснюється за допомогою нагрудного перемикача);

- „черговий прийом” (коли радіостанція працює тільки на прийом, при цьому з ламп передавача знімається напруга розжарення і тим самим забезпечується більш ощадлива витрата живлення).

До комплекту радіостанції Р-123М входять:

- прийомопередавач з рамою амортизації та чохлом;

- антенний пристрій, що складається з верхнього поліетиленового ізолятора з амортизатором та гумовим зонтом, нижнього поліетиленового ізолятора, екрана з ковпачком та 2 комплектів (робочого та запасного) 4-метрової штирьової антени в чохлі;

- високочастотний антенний кабель для з’єднання прийомопередавача з антенним пристроєм;

- блок живлення БП-26 з чотирма запобіжниками, двома клемами („+26” та „корпус”), рознімом для підключення кабелю живлення, рамою амортизації та чохлом.

Запобіжники на передній панелі блока живлення запобігають виходу з ладу таких ланок:

- лівий запобіжник – у ланці виходу перетворювача живлення приймача (1,2В; 6,3В; 150В);

- другий зліва – у ланці освітлення передньої панелі, живлення мотора автоматики та ланки перетворювача живлення приймача;

- третій зліва – у ланці перетворювача живлення передавача;

- крайній правий – у ланці виходу перетворювача живлення передавача (250В; 600В);

- з’єднувальний кабель живлення з фішками та гвинтами для кріплення;

- додаткове майно (блок антенних фільтрів, еквівалент антени, нагрудний перемикач);

- ящик із запасним майном;

- технічний опис та інструкція з експлуатації.

Усі органи управління розміщені на передній панелі радіостанції, причому ручки управління не виступають за межу лицьової частини передньої панелі, щоб не відбувалося мимовільного перемикання при роботі і особливо під час руху.

Розніми та фіксатори з’єднувальних кабелів забезпечують надійне кріплення з елементами радіостанції в умовах руху бронеоб’єкта на пересіченій місцевості.

Антенний пристрій кріпиться до башти болтами з внутрішнього боку й зовні. Ящик із запасним майном кріпиться усередині об’єкта.

Прийомопередавач і блок живлення встановлюються на амортизаційних рамах, які, у свою чергу, кріпляться в бронеоб’єкті на спеціально передбачених місцях.

Органи управління радіостанції Р-123М та

їх призначення

У лівій нижній частині передньої панелі розміщені в гумових ковпачках 2 тумблери і кнопка. Правий тумблер „питание” служить для включення й виключення живлення радіостанції, а лівий „шкала” – для включення й виключення освітлення шкали частот. Кнопка „тон. вызов” служить для посилання кореспондентові тонального викличного сигналу. У режимі чергового прийому ця сама кнопка призначена для включення кварцового калібратора при перевірці точності градуювання шкали.

Над тумблерами розташований перемикач індикаторного приладу „контроль напряжений”, який при настроюванні передавача й роботі радіостанції повинен перебувати в положеннях „работа-1” або „работа-2”, тобто індикаторний прилад при цьому включений у ланцюг антени. При установці в положення „работа-2” підвищується чутливість приладу. У положенні „выкл” прилад відключається від контролю ланцюгів. Інші положення перемикача приладу мають такі значення:

„БС” – для вимірювання напруги бортової мережі;

1,2 в – для вимірювання напруги розжарювання ламп приймача;

6,3 В – для вимірювання напруги розжарювання ламп приймача 6-вольтної серії;

150 В – для вимірювання напруги анодно-екранних ланцюгів ламп приймача.

У положенні нагрудного перемикача „передача” вимірюються:

1,2 В – вимірювання напруги ламп розжарювання передавача;

150 В – вимірювання напруги анодно-екранних ланцюгів ламп передавача;

250 в – вимірювання напруги екранувальної сітки вихідних ламп ГУ-50;

600 в – вимірювання анодної напруги вихідних ламп ГУ-50.

Ручка „шумы” служить для регулювання подавлення шумів. Ручку рекомендується встановлювати в таке положення, в якому шум повністю не зникає, але й не стомлює оператора радіостанції. При повному заглушенні шумів різко зменшується дальність звуку.

Ручка „симплекс д.приём” служить для встановлення режиму роботи радіостанції. Настроювання радіостанції завжди проводиться в режимі „симплекс”.

Ручка „установка частоты” служить для плавної зміни частоти радіостанції. Верхній ряд I піддіапазон, нижній ряд II піддіапазон. Цифра на шкалі, помножена на 100, дає частоту в кілогерцах.

Під шкалою розташована кругла кришка, що відкидається, з чотирма гвинтами – фіксаторами ЗПЧ. Кожний із гвинтів має позначення (1, 2, 3, 4), що відповідає номеру заздалегідь підготовленої частоти.

Правіше розміщена ручка „фикс. частота - плавный диапазон”, що має 6 фіксованих положень. Чотири верхніх положення служать для установки заздалегідь підготовлених фіксованих частот, а два нижніх - для включення I або II піддіапазонів при плавному настроюванні.

Ручка „настройка антенны” з фіксатором призначена для настроювання узгоджуючого пристрою антени за максимальним відхиленням стрілки приладу або світінням індикаторної лампи і фіксації моменту настроювання.

Ручка „громкость” призначена для встановлення необхідної гучності сигналу, який приймається. Для збільшення гучності ручку необхідно обертати за годинниковою стрілкою.

Два світлових табло вказують включений піддіапазон радіостанції. Якщо радіостанція працює на частоті, що входить до I піддіапазону, то горить лампочка із цифрою I, а якщо до другого, то буде горіти лампочка з цифрою II.

Індикаторний прилад служить для контролю напруги і настроювання антени. Відхилення стрілки приладу в за-фарбований сектор відповідає нормальній величині напруги, що перевіряється, а настроювання антени здійснюється просто за максимальним відхиленням стрілки приладу.

Над приладом розміщені 4 світлових табло з тумблерами перемикання піддіапазонів заздалегідь підготовлених фіксованих частот. Лампочки вказують номер включеної у цей момент фіксованої частоти.

На правій боковій стінці закріплена фішка високочастотного кабелю, що з’єднує прийомопередавач з антеною. На передній панелі зліва знизу є фішки підключення кабелю живлення й кабелю, що з’єднує радіостанцію з нагрудним перемикачем шлемофона.

У верхній частині корпусу розташована металева пробка, що закриває доступ до патрона лампочки освітлення шкали, а також зверху і збоку розташовані затиски для ключів фіксації гвинтів механізму ЗПЧ.

Підготовка радіостанції Р-123М до роботи

Для перевірки стану радіостанції і визначення надійності контактних з’єднань між її складовими частинами перед початком роботи необхідно провести зовнішній огляд і підготувати радіостанцію до роботи.

Зовнішній огляд – для встановлення зовнішньої справності всіх частин радіостанції, з’єднувальних кабелів та антени, перевірки наявності і комплектності майна радіостанції і т. ін.

Огляд радіостанції, встановленої у бронеоб’єкті, доцільно проводити у такій послідовності:

- перевірити наявність діючого комплекту і запасного майна радіостанції;

- перевірити надійність кріплення прийомопередавача і блоку живлення радіостанції, апаратів переговорного пристрою, за необхідності підтягти ослаблені гвинти;

- переконатися у справності з’єднувальних кабелів, перевірити надійність підключення контактних рознімів (фішок) з’єднувальних кабелів і проводів живлення;

- перевірити наявність, справність та надійність контакту запобіжників у блоці живлення, а також запобіжників у ланцюзі живлення від бортової мережі, розташованих на щитку машини;

- перевірити справність антенного ізолятора й захисного чохла. Якщо ізолятор брудний, його необхідно очистити чистою ганчіркою. Протирати або відмивати ізолятор гасом, бензином, дизпаливом категорично забороняється.

Підготовка радіостанції до роботи проводиться у такій послідовності:

- установити штирову антену заданої висоти (залежно від необхідної дальності зв’язку);

- одягти і підігнати шлемофон, після чого підключити шлемофон до нагрудного перемикача апарата абонента або пульту управління;

- перемикач відповідного апарата абонента (пульта управління) в КМУ встановити у положення потрібної радіостанції (РС1, РС2, РС3), в САГ на БВ2 у положення РС.

- перемикач роду робіт перевести у положення „симплекс”;

- ручку „шумы” повернути до упору проти ходу годинникової стрілки;

- увімкнути тумблер освітлення шкали;

- зафіксувати гвинти – фіксатори механізму „ЗПЧ” і ручку „настройка антенны”;

- увімкнути живлення радіостанції й перевірити подачу напруги живлення приймача, а через 2-3 хвилини прогріву радіостанції перевірити напруги живлення у режимі „передача”;

- перемикач приладу встановити у положення „работа-I”;

- регулятор „громкость” повернути за ходом годинникової стрілки (на максимум гучності).

Радіостанція Р-123М може бути завчасно настроєна на 4 фіксовані частоти. Встановлені при цьому положення ручок „установка частоты” і „настройка антенны” запам’ятовуються механізмом настроювання. При повторному ввімкненні кожної з частот ручки автоматично переходять у відповідні зафіксовані положення.

Настроювання радіостанції на фіксовані частоти проводиться у такому порядку:

- підготувати радіостанцію до роботи;

- ручку „фиксированные частоты – плавный диапазон” установити в положення I і дочекатися зупинки механізму автоматики;

- повернути фіксуючий гвинт 1 проти годинникової стрілки на чверть оберту (при цьому фіксатор і ручка установки частоти звільняються);

- ручкою „установка частоты” за шкалою встановити задану робочу частоту;

- зафіксувати фіксуючий гвинт 1 поворотом його за ходом годинникової стрілки;

- тумблер під лампочкою 1 (покажчик вмикання першої фіксованої частоти) перевести у положення I або II залежно від того, за яким піддіапазоном встановлюється робоча частота;

- звільнити ручку „настройка антенны”, повертаючи фіксатор на 2–3 оберти проти ходу годинникової стрілки;

- натиснути на нагрудному перемикачеві клавішу „передача”;

- настроїти антену ручкою „настройка антенны” за найбільшим відхиленням стрілки приладу й світінням неонової лампочки;

- зафіксувати ручку „настройка антенны”, обертаючи її фіксатор по ходу годинникової стрілки.

Настроювання на другу, третю й четверту фіксовані частоти здійснюють аналогічним чином і у тому самому порядку, встановлюючи перемикач у положення „2”, „3” і „4”.

Після настроювання на 4 фіксовані частоти освітлення шкали необхідно вимкнути (щоб зберегти працездатність лампочки підсвічування шкали).

Радіостанція готова до роботи у симплексному режимі.

Для роботи радіостанції на одній із фіксованих заздалегідь підготовлених частот необхідно при ввімкненому живленні встановити ручку „фиксированные частоты – плавный диапазон” у потрібне положення (1, 2, 3 або 4 фікс. частоти) і після зупинки механізму автоматики (установки частоти й настроювання антени) радіостанція готова до роботи.

Переходити з однієї частоти на іншу (сусідню) можна лише при ввімкненому живленні, але при цьому варто пам’ятати, що перехід на наступну фіксовану, заздалегідь підготовлену частоту можливий тільки після зупинення механізму автоматики. При невиконанні цієї умови можна вивести з ладу механізм автоматичного настроювання частоти.

Щоб визначити несправність радіостанції, необхідно перевірити її працездатність у всіх режимах роботи. Не рідше одного разу на місяць необхідно перевіряти точність градуювання шкали частот за внутрішнім кварцовим калібратором.

Перевірку варто починати із зовнішнього огляду радіостанції, підготовки її до роботи й після цього визначити наявність усіх перелічених нижче ознак справності каскадів радіостанції при роботі її в режимі „плавний діапазон”:

Перевірка працездатності приймача:

- при ввімкненні живлення і освітлення шкали загоряються лампочки освітлення шкали індикаторного приладу й покажчика ввімкненого піддіапазону;

- при обертанні ручки „установка частоты” у телефонах прослуховуються шуми або сигнали, рівні яких при обертанні ручки „громкость” змінюються;

- при обертанні ручки „шумы” рівень шуму змінюється від нуля до максимуму;

Перевірка працездатності передавача:

- при натисканні на нагрудному перемикачеві клавіші „прд”, шуми у телефонах зникають, при цьому прослуховується слабкий фон роботи перетворювача блоку живлення і з’являється слабке світіння індикаторної лампочки;

- дотик рукою до ларингофонів, при ввімкненому передавачі, у телефонах викликає шелестіння, а натискання на кнопку „тон. вызов” створює у телефонах звуковий сигнал (отже, каскади модулятора справні);

- при настроюванні антени стрілка індикаторного приладу відхиляється, а також яскраво горить індикаторна лампочка (при цьому буде максимальний фон перетворювача блоку живлення).

Ті самі операції необхідно проробити із приймачем і передавачем у II піддіапазоні.

Ознаки несправності механізму автоматики:

- ручки „фиксированные частоты” і „настройка антенны” зафіксувати шляхом обертання фіксаторів за ходом годинникової стрілки;

- при установленні перемикача „фиксированные частоты” на кожну із фіксованих частот механізм автоматики повинен відпрацьовувати не більше 15 секунд і зупинятися у положеннях, що відповідають раніше встановленому значенню частоти й настроювання антени (перевіряти необхідно при увімкненому освітленні шкали).

Визначення точності градуювання шкали частот:

- увімкнути перемикач „режим работы” у положення „деж. приём”, а ручку „фиксированные частоты” - на плавний діапазон;

- увімкнути освітлення шкали частот;

- відшукати на шкалі частот першу калібровану риску, позначену трикутником;

- натиснути на кнопку „тон. вызов” і, повільно обертаючи ручку „установка частоты”, домогтися нульового биття у телефонах.

Якщо відхилення каліброваної риски від візира більше 1/5 поділки, то потрібна корекція градуювання шкали.

При повністю справній радіостанції можуть мати місце затримки у роботі через помилкові дії оператора при підготовці та настроюванні радіостанції або внаслідок випадкових порушень установок органів управління.

Найбільш імовірними причинами затримки є:

- послаблення кріплення рознімів кабелів;

- при роботі на фіксованій частоті тумблер номера частоти стоїть у положенні, яке не відповідає діапазону, на якому вибрана фіксована частота (відсутній зв’язок);

- неточно встановлена за шкалою задана фіксована частота (або збита при фіксації);

- ввімкнення радіостанції на передачу при положенні перемикача „Д. прием” (радіостанція на передачу працювати не може, оскільки передавач у положенні „Д. приём” вимкнений);

- ведення передачі до повного зупинення механізму автоматики (у момент переходу на іншу частоту – відсутній зв’язок);

- не встановлена або не підключена антена (немає струму в антені, хоча індикатори настроювання показують віддачу енергії в антену);

- не зафіксована ручка „Настройка антенны” (безупинна робота мотора з характерним поклацуванням муфти узгоджувального пристрою або безупинне обертання ручки „Настройка антенны”).

Безупинна робота мотора може відбуватися також у результаті:

- механічного впливу на радіостанцію під час руху об’єкта (трясіння, вібрація) при положенні перемикача „Фиксированные частоты – плавный поддиапазон” або послабленому фіксаторі ручки „Настройка антенны”;

- вимикання радіостанції у момент роботи системи механічного запам’ятовування частот (обертання ручки „Настройка антенны” і „Установка антенны”).

Для усунення цього явища необхідно виконати такі операції:

- увімкнути радіостанцію;

- встановити перемикач частот у положення тієї фіксованої частоти, на якій не зупиняється механізм настроювання антени (настроювання узгоджувального пристрою);

- послабити фіксатор ручки „Настройка антенны”, обертаючи його проти ходу годинникової стрілки до упору;

- плавним та повільним обертанням ручки „Настройка антенны” в одному напрямі (з легким покачуванням її вправо і вліво) добитися западання зуба важеля у паз на кільце механізму. Установка здійснюється в межах 12 обертів ручки;

- затягнути фіксатор ручки „Настройка антенны”;

- перевірити правильність установки механізму узгоджувального пристрою (настройки антен) – при вмиканні живлення радіостанції ручка „Настройка антенны” не обертається, а при ввімкненому живленні обертання її в лівий бік повинно бути тугим.

Для усунення виникнення зазначеного явища (безупинна робота мотора з характерним поклацуванням або без зупиночного обертання ручки „Настройка антенны”) необхідно пам’ятати, що:

- фіксатор ручки „Настройка антенны” повинен бути затягнутим;

- при експлуатації перемикач фіксованих частот завжди повинен знаходитись в одному з фіксованих положень (фіксовані частоти 1, 2, 3, 4);

- вимикання радіостанції проводити тільки після закінчення обертання механізму запам’ятовування частот та настройки антени;

- не обертати ручку „Настройка антенны” при вимкнутій радіостанції.

Для запобігання затримок у веденні зв’язку радист повинен уважно ставитися до підготовки та настроювання радіостанції.

До найпростіших несправностей радіостанції відносять: перегорання запобіжників, лампочок освітлення, порушення контактів у місцях з’єднання різноманітних колодок, пошкодження в ланцюгах нагрудного перемикача, телефонів, ларингофонів, розслаблення гвинтів кріплення, несправності в положеннях фіксаторів, неправильне вмикання піддіапазонів та ін.

Ці несправності виявляються за відсутності ознак працездатності окремих елементів радіостанції та усуваються наявними у комплекті ЗІП засобами (затягти затискачі, замінити запобіжник або несправну лампочку, перевірити надійність підключення шлемофона і т.д.).

В усіх випадках відмови радіостанції спочатку відшукуються найпростіші несправності, а тільки після цього варто звернутися за кваліфікованою допомогою до фахівців зв’язку.

Оператору дозволяється усувати лише несправності радіостанції, пов’язані з виходом з ладу запобіжників та незначними порушеннями контактів, які можуть бути усунені безпосередньо в об’єкті.

Розбирати прийомопередавач в об’єкті дозволяється тільки для заміни вихідних ламп ГУ-50. Усунення інших несправностей радіостанції проводиться тільки в майстерні.

Заходи безпеки при роботі на радіостанції Р-123М

1. Не можна вмикати та вимикати живлення радіостанції при натиснутій тангенті у положенні „передача”, оскільки анодна напруга вихідного ланцюга 300 в і радіостанція мають підігрівний катод, а отже, на передачу можна вмикати через 2–3 хв після увімкнення живлення радіо-станції.

2. Не можна торкатися антени оголеними частинами тіла (потужність випромінювання передавача 20 вт).

3. Не можна вмикати живлення, якщо не зафіксовані гвинти механізму фіксування частот і ручка „настройка антенны”. У цьому випадку можна вивести з ладу механізм автоматики.

4. Не можна переходити з однієї фіксованої частоти на іншу до повного зупинення механізму автоматики.

5. Безперервна робота на передачу не повинна перевищувати 10 хв.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+