Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

16.1. Призначення і можливості боєприпасів високої точності

Високоточна зброя призначена для знищення важливих окремих броньованих (нерухомих і рухомих) цілей. Уміле застосування високоточної зброї суттєво скорочує витрату боєприпасів і час виконання вогневих завдань. Артилерійські підрозділи виконують ці завдання, застосовуючи боєприпаси високої точності.

Стрільба такими снарядами можлива як удень, так і вночі (при освітленні місцевості штатними освітлювальними засобами).

Для стрільби боєприпасами високої точності використовується лазерний цілевказівний далекомір і засоби синхронізації.

Лазерний цілевказівний далекомір призначений для спостереження за полем бою, виявлення цілей, що спостерігаються з КСП (СП), визначення полярних координат цілей (розривів снарядів) та підсвічування цілей лазерним променем.

Засоби синхронізації призначені для передавання сигналів про момент пострілу боєприпасами високої точності на лазерний цілевказівний далекомір.

В артилерійських підрозділах 152-мм самохідних гаубиць „Акація” з комплексом машин управління 1В12М в кожній КМУ командира дивізіону (1В15М) і командирів батарей (1В14) є лазерний цілевказівний далекомір і засоби синхронізації. Вони знаходяться на робочому місці старшого розвідника-далекомірника, а командний прилад – у машині старшого офіцера батареї (1В13М) на робочому місці старшого офіцера батареї.

До підрозділів, які не мають комплексу машин управління 1В12М (1В17), лазерний цілевказівний далекомір і засоби синхронізації можуть додаватися окремо.

У підрозділах причіпних гармат-гаубиць Д-20, 2А36, 2А65, що оснащені комплексом машин управління 1В17 або не мають його, лазерний цілевказівний далекомір та виконавчий прилад розташовують на КСП поза машиною управління командира батареї (дивізіону). Командний прилад розташовують поряд із гарматами, призначеними для ведення вогню боєприпасами високої точності.

Артилерійські підрозділи, які застосовують боєприпаси високої точності, виконують вогневі завдання стрільбою із закритих ВП зі знищення цілей, що спостерігаються з КСП (СП), а саме:

- танків, установок ПТРК, БМП, БТР, самохідних гармат і мінометів, розташованих на оборонних позиціях (взводних опорних пунктах) і в проміжках між ними;

- КП (КСП, СП) у машинах управління і розвідувальних машинах.

В окремих випадках артилерійські підрозділи, які застосовують боєприпаси високої точності, можуть залучатися для руйнування закритих вогневих споруд.

Боєприпасами високої точності, окрім того, можуть уражатися танки, БМП, БТР тощо, що рухаються (зі швидкістю до 36 км/год).

При виборі КСП (СП) та ВП для артилерійських підрозділів, що застосовують боєприпаси високої точності, необхідно враховувати можливості лазерного цілевказівного далекоміра у підсвічуванні цілей, дальність стрільби і припустиме взаємне положення КСП (СП) та ВП.

Лазерний цілевказівний далекомір може здійснювати підсвічування цілей з КСП (СП) на дальність від 200 до 5000 м. Максимальна дальність стрільби боєприпасами високої точності дорівнює 20000 м, мінімальна – 2000 м. Поправка на зміщення не повинна перевищувати 7-50.

Сприятливими умовами для ефективного виконання вогневих завдань боєприпасами високої точності є:

- надійне спостереження цілі і вимірювання дальності до неї за допомогою лазерного цілевказівного далекоміра;

- розташування цілі на схилі, повернутому в бік КСП (СП), з якого здійснюється підсвічування цілі, або наявність перевищення КСП (СП) над районом цілей;

- відсутність перед ціллю рослинності або інших перепон, що перешкоджають опроміненню її лазерним променем.

Умовами, що затрудняють або виключають виконання вогневих завдань боєприпасами високої точності, є:

- густий пил, дим, дощ, снігопад, туман;

- низька (нижче 600 м) хмарність, що обмежує своєчасне захоплення відбитого від цілі сигналу лазерною напівактивною головкою самонаведення снаряда;

- сильний (більше 15 м/с) вітер, що впливає на роботу системи керування снаряду і знижує імовірність успішного виконання вогневого завдання.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+