Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

13.6. Позиція України в Міжнародному валютному фонді

13.6. Позиція України в Міжнародному валютному фонді

 

У контексті ознайомлення участі України в міжнародних фінансових інститутах доречним буде розглянути деякі моменти щодо позиції України в Міжнародному валютному фонді.

Квота України в Міжнародному валютному фонді.

Для кожної держави — члена МВФ установлюється виражена в СДР квота (внесок), що сплачується нею до МВФ. Розмір квоти залежить від масштабів економіки і стану держави-члена і визначається Радою керуючих. До 25 % квоти сплачується в СДР чи інших прийнятних резервних активах, решта — у власній валюті держави-члена. Залежно від квоти у МВФ визначається кількість голосів держави в керівних органах Фонду, сума СДР при розподілі, обсяг одержання кредитів. Кожні п’ять років квоти переглядаються. Одинадцятий загальний перегляд квот було завершено 31 березня 1998 р.

Авуари в СДР — активи України в СДР, що міститься в МВФ і є частиною її міжнародних резервів. СДР є міжнародним резервним активом, який було створено Фондом у 1969 р. для задоволення довгострокових потреб світового суспільства в поповненні існуючих міжнародних резервів.

Резервна позиція у МВФ — це вимоги держави-члена до МВФ, що визначаються на базі співвідношення активів Фонду у валюті даної держави та розміру її квоти у Фонді як різниця між квотою і авуарами МВФ в її (держави-члена) валюті за мінусом грошових авуарів Фонду, отриманих державою-членом у вигляді кредитів МВФ та залишків на рахунку МВФ № 2, що не перевищує однієї десятої відсотка від квоти держави-члена.

Резервна позиція у Фонді є частиною міжнародних резервів держави-члена.

Загальна сума заборгованості за кредитами і позиками Фонду — це зобов’язання України перед МВФ щодо використання його ресурсів та наданих ним кредитів.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+