Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

5.10. Поразка Німеччини та її союзників

Навесні 1918 р. здавалося, що перевага на боці Німеччини та її союз­ників. У березні Антанта мала на Західному фронті 181 дивізію, а Німеччи­на — 193. Приблизно рівним було технічне оснащення армій воюючих сторін. Проте це не відображало дійсного становища. Ще до Брестського миру відбувалося братання німецьких і російських солдат. В армії і на флоті Центральних держав почалися відкриті виступи проти війни. На кораблях і у військових частинах обирались революційні комітети.

Позиції Німеччини і її союзників постійно послаблювалися. Із всту­пом у війну США її величезні ресурси використовувались для потреб армії Антанти. Якщо на січень 1917 р. англійська армія нараховувала 1,5 млн. чоловік, то на кінець року — до 5 млн.. Разом з тим США постійно збільшували свій контингент військ у Європі.

У 1918 р. армії1 союзників, посилені американськими військами-і знач­ною кількістю бойової техніки, перейшли в наступ. Розпалася коаліція центральноєвропейських держав. Австрія звертається до союзників з про­позицією про мир. Нищівний удар коаліції центральних держав було завдано на Балканах. Турецька армія остаточно була розгромлена в Сирії та Палести­ні. Туреччина підписала перемир'я на умовах капітуляції. Доля Туреччини спіткала й іншого союзника Німеччини — Австро-Угорщину. Італія розпо­чала наступ проти австро-угорської армії. Угорські, чеські, південнослов'ян­ські, українські і румунські солдати відмовилися виступати на передові позиції. У листопаді було підписано угоду про капітуляцію.

Капітуляція союзників зробила становище союзників Німеччини абсолютно безнадійним. Разом з тим у таборі Антанти виявилися серйоз­ні суперечності з питання умов перемир'я з Німеччиною. Франція добива­лася знищення військової і економічної могутності Німеччини. Англія і США не хотіли посилення Франції в Європі та були заінтересовані в Німеччині як противазі Франції та оплоті боротьби проти більшовицької Росії. Суперечності між союзниками доходили до того, що США погрожу­вали підписанням сепаратного миру.

Врешті-решт союзники дійшли згоди і 5 листопада передали Німеччині умови перемир'я, за якими остання повинна була очистити всі території, захоплені нею у Франції, Бельгії, Люксембурзі, вивести свої війська із Австро-Угорщини, Румунії, Туреччини і з африканських володінь. Німеччина по­винна була передати союзникам значну частину зброї, військової техніки.

11 листопада 1918 р. у Компьєнському лісі (Франція) між Німеччиною, з одного боку, і США, Англією, Францією та іншими державами — з іншого, було підписано перемир'я. В 11 годин пролунав перший залп артилерійського салюту в 101 постріл, який сповіщав про закінчення Першої світової війни.

Завершилася Перша світова війна, що на той час здавалася люд­ству найстрашнішою. Проте вона не поклала кінець всім війнам.
Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+