Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

5.11. Масштаби втрат і зруйнувань внаслідок Першої світової війни

У Першій світовій війні брали участь 36 країн світу з населенням до 2 млрд чоловік. В армії воюючих країн було мобілізовано 73 млн. чоловік.

Перша світова війна мала виключний руйнівний характер, особливо на європейському театрі дій. Вона перевершила всі попередні війни за чисель­ністю людських жертв і матеріальних витрат. Якщо за все XVIIст. кількість загиблих у європейських війнах становила 950 тис., за XVIII ст. — 1563 тис., у період наполеонівських війн (1801 —1815 рр.) — 687 тис., а з 1815 до 1914 р. — 630 тис. чоловік, то в Першій світовій війні — понад 10млн. чоловік. Тобто за роки війни загинуло у два рази більше людей, ніж за всі попередні війни протягом 300 років.

У роки, війни німецькі війська вперше застосували хімічну зброю про­ти супротивника: хлор і гірчичний газ (іприт).

За роки війни Росія втратила загиблими і померлими від ран 2025 тис., Німеччина — 2027 тис., Франція — 1596 тис., Австро-Угорщина — 1100 тис., Англія — 940 тис. Значних людських втрат зазнали Сербія та Чорногорія, Італія, Румунія, Туреччина, Болгарія. Під час війни знизилася народжуваність і зросла смертність, що спричинено також наслідками війни, падінням рівня життя.

Війна спустошила багато країн Європи: було знищено чимало матері­альних і культурних цінностей, що створювалися людством протягом століть. Тисячі фабрик і заводів, шахт, копалень, міст і сіл перетворені в руїни. Промислове і сільськогосподарське виробництво в окремих країнах Євро­пи скоротилося на 20—50 %, що призвело до масового недоїдання, голоду.

Проте для деяких країн війна мала протилежні наслідки. Президент США Вудро Вільсон уже влітку 1916 р. заявив, що США стали настільки багатою країною (за рахунок військових постачань), що можуть "фінансу­вати значною мірою весь світ". США не лише ліквідували свій борг, а й одержали на 10 млрд доларів боргових зобов'язань Антанти.

Загальний наслідок війни був не в збагаченні США, а в неймовірних жертвах, і матеріальних втратах, масових голодуваннях, радикалі-зації крайніх, поглядів і масових виступах трудящих. Війна призвела до ряду революційних, катастроф.
Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+