Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

9.3. Породи та кроси курей

У світі налічується понад 100 порід курей. За існуючою класифі­кацією всі породи поділяють на яєчні, м’ясо-яєчні та м’ясні.

Основною господарсько корисною ознакою яєчних курей є висока несучість і невелика маса тіла. Кури цих порід характеризуються ранньою статевою зрілістю й здатністю до тривалої безперервної продуктивності. До яєчних порід курей відносять леггорн (рис. 9.1) і російську білу.

Рис. 9.1. Кури породи леггорн



Кури породи леггорн виведені в США. За кольором оперення їх поділяють на білих, куріпчастих (бурі), полових, чорних, блакит­них. Найбільшого поширення у світі набули білі леггорни. Вони міцної конституції, добре акліматизуються, витривалі, скороспілі.

Середня жива маса півнів — 2,7, курок — 1,8 — 2 кг; несучість — 220 — 240 яєць за рік, маса яйця — 57 — 60 г, шкаралупа біла, інку­баційні якості високі, заплідненість яєць близько 95 %, вивід молод­няку — понад 80 %. У нашу країну леггорнів вперше завезли у 1925 — 1927 рр. із США, Великої Британії та Данії. Далі в різні регі­они країни їх завозили періодично. З 1952 р. курей породи білий леггорн кращих світових кросів і спеціалізованих ліній завозять із Канади, Нідерландів, Німеччини та Японії.

Російська біла порода виведена в колективних і державних господарствах Російської Федерації схрещуванням місцевих курей з леггорнами. Подальша робота велася відбором та підбором найпро­дуктивнішої птиці та розведенням її в собі. Нині російських білих курей зберігають як генофонд, і селекційна робота з ними зо­середжена в експериментальних господарствах науково-дослідних закладів та в окремих племзаводах.

До м’ясо -яєчних порід відносять: полтавських глиняс­тих, первомайських, нью-гемпшир, сусекс, австралорп. Залежно від породи жива маса півнів становить 2,5 — 3,8, курок — 2,1 — 3,5 кг; не­сучість — 150 — 200 яєць. Птиця наведених порід придатна для одер­жання яєчних і м’ясних гібридів, а також розведення у приватних господарствах.

З метою отримання гібридного молодняку використовують такі м ’ ясні породи курей, як корніш і плімутрок.

Кроси. Птахофабрики яєчного напряму продуктивності нині працюють в основному з кросами Білорусь-9, Ломанн Браун, ІСА Браун, ІСА Білий Хайсекс білий і коричневий, Тетра SL, Хай- Лайн, Шейвер 579.

На основі завезеного з Канади кросу 444 було створено триліній­ний крос Білорусь-9. Простим дволінійним гібридом (лінії породи білий леггорн) є материнська форма, а батьківською — лінія курей сірої каліфорнійської породи, які характеризуються високою несучі­стю й відносно великою масою яєць. Основні показники виведеного кросу: несучість — 240 — 260 яєць, маса яйця — 58 — 60 г, витрата корму на 10 яєць — 1,65 — 1,86 кг.

Кроси зарубіжної селекції мають високу продуктивність. Так, у 135 — 140-денному віці курочки цих кросів досягають 50 % несучості; від дорослих курок за рік отримують 300 — 312 яєць середньою ма­сою 63 — 64,5 г і витратами корму на 1 кг яйцемаси 2,06 — 2,20 кг.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+