Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

9.6.1. Породи та кроси качок

За напрямом продуктивності породи качок розподіляють на три типи: м’ясні (пекінські, українські, чорні білогруді, московські білі), м’ясо-яєчні (дзеркальні, хакі-кемпбел) та яєчні (індійські бігуни).

Пекінська порода виведена в Китаї понад 300 років тому і на­була поширення майже в усіх країнах світу. У XIX ст. пекінських качок завезли з Китаю до Америки, де їм приливали кров качок по­роди ейльсбюрі. В результаті цілеспрямованої племінної роботи во­ни стали однією з кращих м’ясних порід, для якої характерні скоро­спілість та високі м’ясні якості. У птиці цієї породи біле з жовтувато- кремовим відтінком оперення (рис. 9.10). Жива маса дорослих качок становить 3,0 — 3,6, качурів — 3,5 — 4,0 кг, несучість — 100 — 140 і навіть 200 яєць за середньої маси їх 85 г. Життєздатність молодняку й дорослої птиці висока. Каченята за належної годівлі до 7-тижне- вого віку досягають живої маси 3,0 кг і більше. За якістю м’яса пе­кінські качки поступаються лише руанським та ейльсбюрі.

Рис. 9.10. Пекінські качки


Українські качки. Залежно від кольору оперення розрізняють білих, сірих і глинястих качок (рис. 9.11). Роботу з удосконалення продуктивних властивостей ведуть із білими качками, оскільки у

Рис. 9.11. Українські сірі качки


них кращий товарний вигляд тушок. Жива маса дорослих качок становить 3,0, качурів — 3,5 кг; несучість за один цикл — 120 яєць, маса — 80 — 90 г. Інкубаційні якості яєць високі. Каченята швидко ростуть, добре зберігаються і в 2-місячному віці досягають живої ма­си 2,0 кг і більше.

Мускусні качки виведені в Північній Америці, в Україну заве­зені у 1960 — 1970 рр. Для них характерне переважно чорне оперен­ня із зеленуватим полиском (рис. 9.12). Мускусних качок ще нази­вають індокачками, оскільки біля основи дзьоба у них є рожево- червоні м’ясисті нарости (як у індиків), які виділяють жир із запа­хом мускусу.


Птиця добре літає, не крякає, а шипить як лебідь, має нежирне, ніжне, смачне м’ясо. Маса качок — 2,0 - 2,5, качурів — 3,5 - 5,0 кг; несучість — 90 - 100 яєць, тривалість інкубації — 33 - 35 діб. Розво­дять у присадибних господарствах.

Для виробництва качиного м’яса у нас використовують пекінсь­ких і українських качок та кроси: Благоварський, Медео-2, Темп.

Найбільшого поширення набув Благоварський — дволінійний (Б-1 х Б-2) крос. Жива маса гібридів у 7-тижневому віці: качок — 3,2, качурів — 3,4 кг; вивід молодняку — 78 %, збереження каченят — 98 %, витрати корму — 2,8 кг на 1 кг приросту; середньо­добовий приріст — 64 - 68 г.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+