Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

4.4. Нові складові у сфері гостинності в ХV-ХVІ століттях

У XVI ст. в Англії поширилися таверни для простолю­динів, вони називались ординарними; в них за загальним сто­лом подавали чергові страви за фіксованою ціною. Постоялі двори в континентальній Європі поступались англійським по всім показникам. Навіть у ті часи, коли мандрівники були невибагливими до комфорту, більшість британців, подорожуючи Європою, вжахались від умов проживання в постоялих дворах, які були просто убогими в порівнянні з британськими.

В Англії у XVI ст. улюбленим видом транспорту для пере­сування на далекі відстані суходолом стала поштова карета. По дорозі поштова карета робила декілька зупинок у придо­рожніх тавернах або постоялих дворах, які в подальшому ста­ли називатися поштовими станціями.

Серед інших закладів у системі гостинності можна назвати кав'ярні, які з'явились у XVI ст. у Венеції, де можна було ви­пити чашечку кави та поспілкуватись. Кав'ярні з'явились в Європі завдяки успішній торгівлі зі Сходом і перейняттю євро­пейцями деяких східних традицій. Після XVII ст. чай та кава стають традиційними гарячими напоями у Європі, спочатку в заможних домах, а потім і серед інших верств населення.

У 1528 р. Іспанія зустрічала конкістадора Ернана Кортеса. Серед дивних речей, привезених ним з Нового Світу, були доро­гоцінні какао-боби і дарований ацтеками секрет приготування пряного какао-напою, що відновлював сили. Так почалася істо­рія шоколаду — продукту, що довгий час залишався привілеєм королів і знаті. «Тільки багатий і благородний міг дозволити со­бі пити шоколад», — писав у XVI ст. іспанський історик Овієдо.

Аристократія обожнювала французькі «Бутіки гарячого шоколаду» і англійські «Шоколадні будинки».

Першим закладом ресторанного типу вважається Tourd’Argent, що відкрився в Парижі у 1533 р. і протягом століть за­лишався унікальним у своєму роді закладом.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+