Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

8.3. Державне регулювання діяльності іноземних інвесторів

 Діяльність іноземних інвесторів на Заході регулюється в основному національними законами, постановами й адміністративними процедурами,  обов'язковими  для всіх місцевих підприємців, у т.ч.  і іноземних.  Тому в більшості розвитих країн узагалі немає  спеціальних  законів або кодексів для іноземних інвестицій, а є лише  деякі  адміністративні  постанови для них,  а  також стосовні до них параграфи окремих законів.

Також немає спеціальних державних органів, що  регулюють діяльність компаній з іноземним капіталом,  і немає валютних обмежень. Однак це не означає, що в цих країнах не існує ніяких обмежень для іноземних підприємців у порівнянні з національними.  Подібні обмеження діють у будь-якій  країні, правда спостерігається тенденція до зм'якшення і скасування багатьох з них.

Державні гарантії прав і інтересів іноземних інвесторів у закордонних країнах звичайно оформлені на трьох рівнях:

1.       На рівні конституцій цих країн, де звичайно гарантується недоторканність власності й обмовляється,  що її експропріація можлива тільки по суду,  а для державних нестатків - тільки за  умови  попередньої  і рівноцінної компенсації і можливості заперечувати факт експропріації,  розміри і терміни  компенсації. Ці права традиційно поширюються і на іноземних власників.

2.       На багатобічному рівні, наприклад на основі підготовленій Всесвітнім банком і діючої з 1966 р.  Конвенції по врегулюванню  інвестиційних суперечок між державами і громадянами інших країн.  Зараз число країн-учасників Конвенції більш 100, і у випадку виникнення розбіжностей між ними і діючими на їхній території іноземними інвесторами останні можуть звернутися в Міжнародний центр по врегулюванню інвестиційних суперечок при Всесвітньому банку у Вашингтоні.

3.       На двосторонньому рівні, переважно через ув'язнені між двома країнами угод про взаємний захист і заохочення інвестицій.
Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+