Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

1.1. Суб’єкти господарювання на ринках держави

Спільні риси фінансових відносин суб’єктів господарювання не виключають певних відмінностей між ними стосовно форм платежів до бюджету, формування капіталу і доходів. Сукупність фінансових відносин можна поділити на окремі ланки, що створюють систему фінансів держави.

Така система включає:

      фінанси суб’єктів господарювання;

      загальнодержавні фінанси (бюджети всіх рівнів, позабюджетні та страхові фонди);

      державний кредит, де кредиторами виступають усі юридичні та фізичні особи, а позичальником – держава (наприклад, через емісію державних облігацій).

 

Рис. 1. Класифікація суб’єктів господарювання за організаційно-правовою формою

 

Вихідною ланкою системи фінансів держави є фінанси підприємств та корпоративних (спілчанських) структур. Фінанси підприємств, крім того, являють собою своєрідну частину фінансової системи держави. Їм притаманні риси, що характерні для системи фінансів у цілому (як вартісної категорії), і специфічні особливості, властиві окремим сферам суспільного відтворення (наприклад, у сфері матеріального виробництва і нематеріальній сфері). Відмінності організації фінансів окремих галузей народного господарства (промисловість, будівництво, транспорт, сільське господарство, торгівля, туризм, комунальне господарство, фінансові установи т. п.) полягають у формуванні доходів, прибутку, оборотних активів, основного капіталу і т. д. Мають місце певні особливості в організації фінансів на підприємствах з різною організаційно-правовою формою, організаційно-економічною формою об’єднання підприємств, галузевою приналежністю, масштабами діяльності (рис. 1, рис. 4).

Рис. 2. Класифікація суб’єктів господарювання за організаційно-економічною формою об’єднання підприємств

Рис. 3. Класифікація суб’єктів господарювання за галузевою приналежністю

Рис. 4. Класифікація суб’єктів господарювання за масштабами діяльності

 

Логічним продовженням власної справи є партнерство. Капітал партнерства формується з часток у капіталі партнерів (товаришів). В українському законодавстві партнерство має статус господарських товариств. Ця організаційно-правова форма підприємств найбільш розповсюджена, тому заслуговує більшої уваги.

Господарські товариства – комерційні організації з розділеним на частки (внески) засновників статутним (складаним) капіталом. Майно, що створене за рахунок внесків засновників, та виготовлене чи придбане в процесі діяльності товариства належить йому на правах власності (рис.5).

Рис. 5. Класифікація господарських товариств

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+