Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

1.2.3.3. ВІДНОШЕННЯ КУЛЬТУР ДО МЕХАНІЧНОГО ДОГЛЯДУ

У рослинництві такий догляд має велике значення, оскільки од­нією з альтернатив застосування хімічних препаратів на посівах є механічний догляд — до- і післясходове боронування та міжрядні обробітки. Можливість застосування досходового обробітку залежить від глибини загортання насіння, яка, в свою чергу, залежить від його розмірів. Чим крупніше насіння, тим більша глибина його за­гортання і, отже, вища ефективність прийомів його догляду. Висо­кою є ефективність досходового боронування на посівах кукурудзи, соняшнику, сої, гороху, бобів, баштанних та інших культур, глибина загортання насіння яких 5 — 6 см. На таких полях проводять по 2 — 3 досходових обробітки, застосовуючи легкі і надлегкі борінки (гвоздів­ки), обробляють (1-2 рази) і посіви цукрових та кормових буряків. Ефективний також післясходовий обробіток посівів кукурудзи, со­няшнику, сої, гороху, чини, нуту, бобів, сорго, суданської трави. Ку­курудза добре витримує боронування вже у фазі появи сходів — у фазі «шилець», а інші переносять його лише по зміцнілих сходах або ж для цього потрібно відповідно збільшувати норми висіву насіння.

Посіви цукрових і кормових буряків під час післясходового боро­нування дуже зріджуються, тому воно ефективне лише при висі­ванні достатньої кількості насіння. За такої умови виконується по­двійне завдання — знищення бур'янів і прорідження сходів. Пев­ною мірою це має місце і на посівах інших культур — моркви, брук­ви, турнепсу. Висівають більше насіння для того, щоб за рахунок деякої втрати сходів добре очистити поле від бур'янів.

У міру зміцнення сходів збільшуються можливості механічного догляду за посівами: боронування, міжрядного обробітку з приси­панням захисних смуг і підгортанням. Слід зазначити, що кукуру­дза добре витримує боронування і у фазі 4 — 5 листків, але проводи­ти його потрібно у другій половині дня в сонячну погоду. Якщо та­ких умов немає, краще провести міжрядне розпушування з приси­панням захисних смуг.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+