Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.2.4.1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

До ефіроолійних належить багато рослин, які вирощують для виробництва з них летких ароматичних речовин, що дістали назву ефірні олії. За складом і хімічною будовою ефірні олії являють со­бою суміші різноманітних органічних сполук: вуглеводів різного ступеню насиченості, спиртів, фенолів, ефірів, альдегідів, кетонів та органічних кислот.

Ефірні олії використовують у парфумерно-косметичній, фарма­цевтичній, харчовій, миловарній, тютюновій, консервній та інших галузях промисловості. Рівень споживання їх визначає стан добро­буту, здоров'я та працездатності людей.

Ефірні масла накопичуються у плодах, насінні, листі, квітках, кореневищах та в інших органах (частинах) рослин. Зернові (плодо­ві) ефіроолійні культури містять також значну кількість звичайної (жирної) олії. Ефірну олію добувають відгонкою її водяною парою, а жирну — екстрагуванням органічними розчинниками. Основні ефі­роолійні культури містять різну кількість ефірної та звичайної олії (табл. 30).

30. Вміст ефірної і жирної олії в ефіроолійних культурах, %

Культура

Орган накопичення олії

Вміст олії

ефірної

жирної

Коріандр Кмин Аніс М'ята перцева Шавлія мускатна Лаванда

Насіння

» » Листя і стебло Суцвіття

»

1,5-1,8 4-6 2,5-4 2,5-3,5 0,2-0,35 1-2

17-24 14-22 16-22

В Україні найпоширенішими ефіроолійними культурами є: корі­андр, аніс, фенхель, кмин, м'ята перцева, троянда ефіроолійна, ла­ванда, шавлія мускатна. Загальна площа посівів ефіроолійних культур в Україні близько 40 тис. га.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+