Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.7. Надання першої медичної допомоги та взаємодопомога у разі ураження і травм

Рятування потерпілого у більшості випадків залежить від швидкості і правильності надання першої медичної допомоги. Затримка у наданні допомоги може призвести до загибелі потерпілого.

Послідовність надання першої допомоги:

1. Усунути дію на організм ушкоджуючих факторів, які загрожують здоров'юта життю потерпілого, —звільнити відді'І електричного струму, винести з отруєної атмосфери, загасити палаючий одяг. Витягти з води і т. ін., оцінити стан потерпілого.

2. Визначити характер та тяжкість травм, найбільшу загрозу для життя потерпілого та послідовність дій його рятування.

3. Виконати необхідні дії з рятування потерпілого у порядку терміновості — відновити проходження дихальних шляхів, провести штучне дихання, зовнішній масаж серця, зупинити кровотечу, мобілізувати ушкоджені частини тіла, накласти пов'язку

4. Підтримувати основні життєві функції потерпілого до прибуття лікаря

5. Викликати швидку медичну допомогу тел. 03 чи вжити заходів щодо транспортування потерпілого у найближчий лікувальний заклад. Перша медична допомога включає:

1. Тимчасову зупинку кровотечі на 1,5-2,0 год. за допомогою джгута,

2. Накладання стерильних пов'язок на рани.

3. Фіксацію кінцівок при переломах за допомогою шин.

4. Введення протибольового засобу.

5. Прийом радіозахисного засобу.

6. Проведення штучного дихання.

Дуже важливо, щоб перша медична допомога була надана ураженим якнайшвидше, але не пізніше, як через 10 год. В осередку ураження й мають надавати санітарні пости. Для цього у кожного працівника є медичні засоби індивідуального захисту (аптечка АІ-2 ПП, стерильний бинт).

Для зупинки кровотечі потрібно притиснути пальцями артерію до кістки вище рани в місцях, найзручніших для цього, потім зверху на одяг накласти джгут, не слід закривати його бинтом. Вказати час накладання джгута. Краще це зробити хімічним олівцем на одязі або на шкірі. Перев'язати рану за допомогою перев'язочного пакета. Пов'язка захистить рану від додаткових травм І забруднень.

У разі травматичних пошкоджень кісток і суглобів потрібно накласти шину для забезпечення нерухомості. Шину слід бинтувати так, щоб вона охопила два суміжні суглоби вище І нижче місць переломів. Накласти шину на зламану кінцівку, надати найбільш зручну позу, а при вивихах зафіксувати те місце, в якому кінцівка опинилась після травми. У місцях кісткових виступів між тілом і шиною покласти щось м'яке.ри наданні допомоги потерпілому потрібно негайно докласти усіх зусиль, щоб зупинити дію шкідливого фактора: при опіках зняти з потерпілого палаючий одяг, загасити вогонь водою або цупкою тканиною. Добре промити шкіру та очі при потраплянні на них кислот. На опікові рани накласти пов'язку. Ні в якому разі не можна віддирати одяг, який прилип до шкіри.

При обмороженні слід доставити потерпілого у приміщення і напоїти його теплим чаєм, розітерти спиртом. Бажано помістити потерпілого у ванну з теплою водою.

У разі ураження електричним струмом не можна торкатись потерпілого, бо він перебуває під напругою. Слід негайно відкинути електричний провід дерев'яною палицею в бік.

Уразі нещасного випадку на воді потрібно витягнути потерпілого з води й очистити ротову порожнину від сторонніх тіл, видалити воду з дихальних шляхів, пригнувши голову потерпілого, — покласти на спину, максимально відкинути його голову назад, підклавши під лопатки згорнутий одяг. Нижню щелепу потерпілого слід висунути уперед і, натискаючи на підборіддя, відкрити йому рот. На відкритий рот покласти хусточку, затиснути потерпілому ніс і, зробивши глибокий вдих, щільно притискаючи свій рот до рота потерпілого, вдихнути весь об'єм повітря в легені потерпілого. Повітря потрібно вдихати до відновлення самостійного дихання. Якщо штучне дихання проведено правильно, то грудна клітка потерпілого повинна піднятися. Для проведення непрямого масажу серця потерпілого слід покласти на тверду поверхню і натискати долонями обох рук, покладених одна на одну на нижню частину грудної клітки. Повторювати це натискання потрібно кожної секунди. Проведення штучного дихання та непрямого масажу серця чергується з 4-5-разовими натисканнями на грудну клітку з одним вдуванням повітря в легені.

Для надання допомоги потерпілому слід користуватись домашньою аптечкою. В аптечці мають бути: валідол, пермангант калію, 10-процентний розчин аміаку, 5%-ний розчин аміаку, 5%-ний розчин йоду, таблетки анальгіну, сода питна, бинт, лимонна кислота, вата медична, джгут кровозупинний, лейкопластир.

Сонячний тепловий удар. Ознаки: кровотеча з носа, блювання, непритомність.

Потерпілого потрібно негайно покласти в тінь так, щоб. голова була вища за тулуб. Роздягнути, напоїти холодною водою, дати валідол. При знепритомненні дати понюхати нашатирний спирт.

Харчове отруєння. Ознаки: нудота, блювота, болі в животі^головний біль, загальна слабість, підвищення температури.

Передусім необхідно промити шлунок: випити 5-6 склянок теплої води і викликати блювоту. При необхідності процедуру повторити.

Отруєння грибами. Симптоми отруєння проявляються через певний час, залежно від виду грибів. Так, після мухомора — через півгодини,після блідої поганки — через сім годин та ін. Загальними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, понос, судороги. В усіх випадках отруєння слід негайно звернутись до лікаря. До прибуття медичної допомоги необхідно штучно викликати блювоту, дати послаблююче, тіло розітерти шматою. Давати багато пити міцного чаю, на живіт покласти грілку, на голову — холодний компрес.

Укус змії. Ознаки: різка слабість, нудота, блювота.

Сильніше дія отрути проявляється через 12 годин після укусу. Як поводитися при укусі змії?

По-перше, постаратися отруту витиснути з кров'ю або відсмоктати ротом (якщо немає тріщин на губах). По-друге, промити ранку розчином марганцовки або перекисом водню і перев'язати. По-третє, забезпечити потерпілому повний спокій і дати велику кількість теплого пиття. Якомога швидше відвезти потерпілого в лікарню.

Увага!

— Не накладати джгут, не перетягувати руку або ногу.

— Не припалювати ранку розжареним металом, сірниками — це ще більше зашкодить шкірі.

Найбільш небезпечним часом для укусів зміі є весна, змії в цей час паруються І надзвичайно вразливі.

ПЕРША МЕДИЧНА ДОПОМОГА З ВИКОРИСТАННЯМ ПРИРОДНИХ ЛІКІВ

Подорожник — зупиняє кров, знижує біль, допомагає заживанню ран.

Кропива —добре зупиняє внутрішні кровотечі.

Звіробій — відвари цієї рослини використовують для промивання опіків, полоскання при кровотечах зубів.

Ромашка — можна використовувати як антисептичний обез­заражуючий засіб.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+