Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

4.10.3. Виноградарство і садівництво

Виноградарство. Людина вивела понад 4 тис. (за іншими да­ними — 8 тис.) сортів винограду. Людство вирощує виноград з різною метою — для споживання свіжим, виробництва оцту, соків, вина тощо. Певне уявлення про найбільших виноробів світу дають дані, наведені в табл. 6.

Крім зазначених великим виробником винограду є також Ал­жир. У СІЛА основний район виноградарства — штат Каліфорнія. Виноград добре росте в умовах середземноморського клімату.

За окремими даними, 80 % обсягів урожаю винограду у світі використовується для виготовлення вина, 7 % — для приготу­вання родзинок. У США частка винограду, що використовується для виноробства, менша, там виготовляють більше соків, варен­ня, родзинок.

Цитрусові і тропічні фрукти. Батьківщиною лимона, апель­сина, мандарина і грейпфрута вважаються низовинні субтропічні і тропічні регіони Азії і Малайський архіпелаг. Цитрусові виро­щувалися в Китаї ще 5 тис. років тому. Відомо багато сортів і гібридів цитрусових. Великим виробником цитрусових є США. Вирощують їх і в багатьох інших країнах з теплим кліматом (Середземномор'я, Центральна і Південна Америка, Японія).

Таблиця 6

Найбільші винороби світу

 

 

Обсяги урожаю

Частка у світовому

Країна

винограду, тис. т

виробництві, %

Франція

6200

22,3

Італія

5915

21,3

Іспанія

3107

11,2

Росія

1800

6,5

СІЛА

1490

5,4

Аргентина

1465

5,2

Німеччина

1015

3,7

Португалія

991

3,6

Південно-Африканська

 

 

Республіка

963

3,5

Румунія

600

2,2

Банани, кокосові горіхи, манго вирощують у тропічних краї­нах. Щороку у світі збирають 35 млн т бананів. Найбільшими експортерами бананів є центральноамериканські та карибські країни. Батьківщиною бананів вважається Південно-Східна Азія. Кокосовий горіх вирощують на Гавайських островах, у Малайзії, Таїланді та інших тропічних країнах. Одне дерево дає 100-200 пло­дів. Кокосовий горіх містить приблизно 15 % цукру і багатий на вітаміни А, В, С.

Повсюди у світі тропічні олії широко використовуються для виробництва столових і бутербродних маргаринів, рослинних олій, морозива, майонезу, кондитерських виробів, мила, миючих засобів, парфумерії, ліків тощо.

Протягом останніх трьох десятиліть XX ст. виробництво і споживання пальмової олії у світі зросло більш як у 10 разів. Наприклад, у 2002 р. у світі було виготовлено 25 млн т олії з пальм.

Цей показник на 75 % перевищує відповідний рівень 1994 р. Пальмова олія за обсягами свого виробництва поступається лише соєвій олії. Частка пальмової олії на початку третього тисячоліття становила 46 % загальносвітового експорту жирів та олій. Паль­мова олія стала найдешевшою рослинною олією у світі.

Найбільшими виробниками пальмової олії є Малайзія та Індо­незія. У 2002 р. зазначені країни виготовили відповідно 11,9 та 9,9 млн т пальмової олії.

На початку XXI ст. найбільшими експортерами пальмової олії були Індія (18 %), Китай (14 %), Європейський Союз (17 %), Пакистан (7 %).

У 2002 р. Україна імпортувала 114 тис. т пальмової олії, 7,6 тис. т кокосової, 3,8 тис. т — пальмоядрової. Частка пальмо­вої олії становила 13 % загального споживання жирів і олій в Україні.

Батьківщиною манго є Індія. Існує близько 600 його сортів. Добре родить манго, якщо встановлюється суха погода. Але й за цієї умови задовільний врожай збирають не щороку, а через рік. Плоди бувають жовтого, зеленого або червоного кольору.

Садівництво — галузь рослинництва, вирощування плодо­вих і декоративних культур, у тому числі кімнатних. Розвинене у багатьох країнах світу. Найпоширенішим плодовим деревом у світі є яблуня, вирощуються також груші, сливи та інші плоди.

Квітникарство задовольняє потреби країни у квітах, а також є експортною галуззю. Квіти експортують, зокрема, Нідерланди.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+