Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

5.4. Облік розрахунків з бюджетом з місцевих податків

5.4. Облік розрахунків з бюджетом з місцевих податків

Облік розрахунків з бюджетом з місцевих податків та платежів здійснюється відповідно до Декрету Кабміну „Про місцеві податки і збори" №56/93 від 20.05.1993р., з наступними змінами і доповненнями.

У відповідності з цим Декретом до місцевих податків і платежів відноситься:

комунальний податок;

ринковий збір;

податок з реклами;

готельний збір;

податок з власників собак;

інші податки.

Всі вище названі податки поповнюють місцевий бюджет. Найбільш поширеним з місцевих податків, який сплачують майже всі підприємства, за виключенням підприємств, які оподатковуються за спрощеною системою оподаткування , є комунальний податок. Цей податок сплачується поквартально на основі спеціального розрахунку (додат. Ж).

Сума податку залежить від середньоспискової чисельності працюючих і визначається за формулою:

ССЧП*10%*17 грн.(1 н.м.д.г.),

де ССЧП - середньоспискова чисельності працюючих.

При нарахуванні комунального податку повинні складатися записи: Дт 23,91,92,93,94 Кт 641 „Комунальний податок", перерахунок податку до бюджету - Дт 641 Кт 30,31.

Із вище наведених бухгалтерських проведень видно, що комунальний податок включається у витрати підприємства і залежить від того, за якими працівниками здійснюється плата цього податку.

Ринковий збір - це плата за торгові місця на ринках і в павільйонах, на визначених майданчиках для торгівлі з використанням критих та відкритих столів, кіосків, наметів, лотків, прилавків, транспортних засобів, візків, ручних візків та інших видів торгових місць.

Платниками ринкового збору є фізичні та юридичні особи, в тому числі і ті, що уклали договори оренди з адміністрацією ринку, які реалізують сільськогосподарську, промислову продукцію та інші товари в торгових місцях.

Ринковий збір встановлюється за одне торгове, торговоскладське місце, що обмежене одним павільйоном, кіоском, наметом, лотком, прилавком та іншими видами торгових точок. На ринках, де провадиться торгівля не переробленою сільськогосподарською продукцією, як правило одне торгове місце дорівнює одному погонному метру прилавка. Торгові місця можуть бути стаціонарними (павільйони, кіоски) та нестаціонарними (намети, лотки, прилавки) та інші види торгових точок.

Ставки ринкового збору диференційовані в залежності від виду ринку (критий, відкритий), виду торгового місця (стаціонарне, нестаціонарне), виду продукції та товарів, що реалізуються, і не можуть бути вище 20 відсотків від одного неоподаткованого мінімуму доходу громадян для фізичних осіб і від трьох неоподатковуваних мінімумів для юридичних осіб.

У випадках, коли юридична чи фізична особа здійснює торгівлю різними видами продукції або товару, то виходячи із наявного асортименту, застосовується найбільша ставка ринкового збору.

Ринковий збір сплачується платниками збору і отримується працівниками ринків до початку реалізації продукції (товару) за кожен день торгівлі.

Сплата збору засвідчується чеком ЕККА ринку з вказівкою "Сплата за ринковий збір".

Перерахування коштів збору до відповідного бюджету здійснюється адміністрацією ринку один раз на місяць, але не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітнім.

Розрахунок сплати ринкового збору адміністрація ринку надає Державній податковій інспекції за місцем розташування ринку не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітнім.

Податок з реклами залежить від розміру рекламних платежів, їх місця знаходження. Сума цього податку встановлюється місцевими органами влади. При нарахуванні податку складається наступний запис: Дт 93 Кт 641, а при перерахунку - Дт 641 Кт 30,31.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+