Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

8.7. Форми розподілу, що не залежать від трудового внеску

8.7 Форми розподілу, що не залежать від трудового внеску

Варто розрізняти доходи не трудові і незаконні. Джерелом нетрудових доходів є прибавочний продукт, і надходять вони до населення законними шляхами.

Форми нетрудових законних доходів:

1) виплати і пільги із суспільних фондів споживання (пенсії, стипендії, посібники, безкоштовне утворення і медичне обслуговування, користування бібліотеками, спортзалами і т.п.).

2) В Україні частка суспільних фондів споживання в загальному доході родини вище, ніж у розвитих капіталістичних країнах;

3) прибуток, отриманий від підприємницької діяльності;

4) орендна плата за здачу в оренду яких-то об'єктів;

5) доходи від цінних паперів;

6) відсоток на внески в банках;

7) земельна рента;

8) доходи від лотерей, розважальних програм, виграші на бігах і т.п.
Незаконні доходи - це доходи, отримані в зв'язку з порушенням діючого законодавства. Вони можуть бути нетрудовими (якщо, наприклад, отримані від торгівлі зброєю, державним майном) і трудовими (якщо частина зароблених за сумісництвом грошей укрита від оподатковування).

Визначене збільшення до доходу забезпечують пільги і привілеї. Пільги -це визначені блага і послуги, якими за законом наділяються громадяни за особливі заслуги перед Родіною чи в зв'язку з утратою здоров'я.

Привілеї — це блага і послуги, одержувані окремими людьми завдяки своєму службовому становищу (службові автомобілі, дачі, спеціальне обслуговування:

медичне, торгове; елітарне утворення і т.п.).

Необхідно відзначити, що питання про величину і мерю одержуваних нетрудових доходів є надзвичайно гострим. Соціальна справедливість не буде порушена тільки в тому випадку, якщо сума нетрудових доходів, отриманих працездатними людьми, не дозволить їм не працювати в плині року.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+