Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.6.4. Пропозиція повністю конкурентної фірми в довготерміновому періоді.

4. Пропозиція повністю конкурентної фірми в довгостроковому періоді

Довгострокова крива пропозиції фірми отримується тим же способом, що і короткотермінова. Для фірми довгострокова перспектива відрізняється від короткотермінової тим, що в довгостроковому періоді всі види витрат повністю змінні. Тож і відмінності між постійними (РС) і змінними витратами (УС) відносяться тільки до короткотермінового періоду.

Крім цього, відмінністю довготривалі кривої пропозиції фірми ще те, що гранична умова вибору оптимального випуску містить довгочасні, а не короткотермінові граничні витрати.

Тому в довготерміновому періоді фірма, що приймає рішення функціонування, буде здійснювати свій оптимальний позитивний (більше нуля) обсяг випуску такий, при якому ціна дорівнюватиме довгочасним граничним витратам (р = ЬМС).

Тому оптимальний випуск продукції фірми в довготерміновий період на ринку досконалої конкуренції буде відповідати рівню О|, де р = ЬМС. Це означає, що фірмі треба проводити свою діяльність в довгочасному періоді тільки в тому випадку, коли ціна перевищує або дорівнює довготерміновим середнім витратам:

Звідси випливає, що значення ціни, при якому
довготермінові середні витрати мінімальні,  є довгостроковою ціною беззбитковості фірми. Ця беззбитковість досягається обсягом виробництва Q2.

Довгострокова ціна беззбитковості фірми - це найменша ціна, при якій у довгостроковому періоді фірма може лише відшкодувати свої витрати.        Ця        величина представляє собою мінімальні довгострокові витрати фірми, які відповідають найменшій точці на її кривій ЬАС. Тобто, якщо ціна більша за ціну (Р2), то фірмі необхідно надалі функціонувати, якщо ціна менша за ціну (Р2), то фірма мусить припинити виробництво в довгостроковому періоді.

З іншого боку, якщо при тому, що р>р2, та ціна перевищуватиме також і LАС при тому обсягу виробництва, при якому р = LМС (наприклад, р,), то фірма отримає надприбуток або прибуток, що перевищує конкурентний прибуток.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+