Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

15.1. Кукурудза

Кукурудза має великий інтерес не тільки як зернова, а й як високоврожайна кормова культура, її на силос і зелений корм вирощують як у чистому вигляді, так і в сумішках з іншими культурами – сорго, соняшником, суданською травою, соєю. У зрошуваних сівозмінах кукурудзу часто використовують як покривну культуру багаторічних трав.

Технологія вирощування кукурудзи на силос майже така сама, як і на зерно, її вирощують за інтенсивною технологією.

Відмітні особливості технології вирощування силосної кукурудзи порівняно із зерновою незначні й полягають у такому; використовують гібриди і сорти більш облистнені і більш високорослі (Дніпровський 50ТВ, 70ТВ, 126ТВ, 310 MB, перекоп ТВ, Наддніпрянська 50, Молдавський 377СВ, 400МВ, Краснодарський З0ЗТВ, 334ТВ, 440МВ, Одеський 80, Новинка); загущення рослин збільшують на 10‑20 тис./га і більше, в окремих регіонах зменшують ширину міжрядь від 70 до 45 см, збільшують норму внесення гною і мінеральних добрив на 15‑20%, підвищують передполивний поріг вологості активного шару ґрунту в перший період розвитку культури до 80% НВ, зменшують кількість вегетаційних поливів і величину зрошувальної норми; урожай збирають у фазі молочно-воскової, а ще краще – у фазі воскової стиглості зерна.

Кукурудзу на зелений корм висівають раніше, ніж на зерно і силос. Спосіб сівби звичайний рядковий, здійснюють його звичайними зерновими сівалками або сівалкою-культиватором СЗС-2,1. Ширина міжрядь З0 або 24 см. Загущення рослин від 200 до 600 тис./га рослин. Чим більше загущення рослин, тим коротший період вегетації культури. При загущенні 600 тис./га період вегетації від сівби до викидання волотей становить 60‑65 днів, а понад 700 тис./га тривалість йоги зменшується до 55‑60 днів.

У технології вирощування кукурудзи на зелений корм важливо рівномірно розподілити азотні добрива по полю в передпосівний період.

Високу ефективність забезпечують добрива, які вносять у ґрунт при сівбі кукурудзи сівалкою-культиватором СЗС-2,1. Підвищення врожаю від добрив при такому внесенні порівняно з розкиданням їх по поверхні ґрунту становить 25‑30%. На загущених посівах кукурудзи ефективні добрива, які застосовують з поливною водою.

Кількість вегетаційних поливів кукурудзи, вирощуваної на зелений корм, менша, ніж силосної і залежно від регіону та погодних умов змінюється від двох до п'яти. Поливна норма – 350‑450 м3/га. Слід пам'ятати, що кукурудза в загущених посівах схильна до вилягання, особливо у фазі викидання волотей. Тому норму останнього вегетаційного поливу треба зменшувати.

Боротьбу з бур'янами на посівах кукурудзи на зелений корм не ведуть, оскільки вони пригнічуються і гинуть під впливом рослин культури, які інтенсивно ростуть при великому загущенні. Удобрені загущені посіви кукурудзи здатні знищити навіть такі злісні бур'яни, як осот рожевий і куряче просо.

Збирати кукурудзу на зелений корм треба до викидання волотей. Зволікання недопустиме. Строки збирання врожаю зеленої маси необхідно регулювати тільки строками сівби культури.

При збиранні кукурудзи на силос і зелений корм використовують комбайни КС-1,8, «Вихрь», КС-2,6, КСС-2,6, КС-100, Е-280, Е-281, Херсонець-7.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+