Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

15.8. Баштанні кормові культури

Кормові кавуни, кормові гарбузи і кабачки ‑ соковиті корми, які займають важливе місце в раціонах тварин. Продуктивність кормових кавунів і кормових гарбузів на зрошуваних землях висока – 400‑700 ц/га і більше. Урожайність кабачків – 400‑500 ц/га і вище. Кормові кавуни і гарбузи за поживною цінністю можуть замінити в раціоні молочних корів кормові буряки і картоплю.

Біологічні особливості. Баштанні кормові культури характеризуються як світлолюбні, теплолюбні, жаровитривалі й посухостійкі. Найбільш виражені жаровитривалість і посухостійкість у кормових кавунів, найменше – у кабачків. Температура росту листків і стебел – 20‑22, плодів – 25‑30°С.

Баштанні кормові культури мають добре розвинутий стрижневий дуже розгалужений корінь. Проникаючи в глибину на 3‑5 м, коренева система відгалужується в сторони до 5‑7 м, добре використовує ґрунтову вологу, що придає рослинам посухостійкості. Разом з тим, ці культури добре реагують на зрошення. Підвищена потреба у волозі спостерігається перед цвітінням і в період зав'язування плодів.

Сорти. На поливних землях вирощують такі сорти баштанних кормових культур: гарбузи – Гібрид 72, Оброшинський, Рекорд, Стофунтовий; кавуни – Дисхим, Яксатовський, кабачки – Грибовські 37, Одеські 52.

Попередники. Краще місце в сівозміні для баштанних кормових культур – пласт та оборот пласта багаторічних трав, зернобобові. Розміщують їх також після зернових, овочевих та інших культур. У зв'язку з небезпекою захворювання, особливо фузаріозним в'яненням, баштанні кормові культури можна повертати на попереднє місце не раніше, ніж через 6‑7 років.

Обробіток ґрунту включає лущення стерні з наступною глибокою оранкою на 28‑30 см. Після останнього скошування люцерни поле обробляють у двох напрямках дисковою бороною, потім орють на глибину 28‑30 см.

Передпосівний обробіток ґрунту починають з ранньовесняного боронування в два сліди. Першу культивацію проводять на глибину 12‑14 см, другу – передпосівну – на глибину загортання насіння. При цій культивації нарізують щілини глибиною 20‑25 см.

Удобрення баштанних забезпечує підвищення їх урожайності на 35‑60%. В окремих регіонах під ці культури вносять гній у нормі 20‑40 т/га Норма мінеральних добрив залежить від попередника, по пласту і обороту пласта вносять N90P120, після інших попередників – N120P180. Баштанні кормові культури позитивно реагують і на підживлення. Необхідно пам'ятати, що пізні азотні підживлення уповільнюють нагромадження в плодах цукрів, а фосфорні ‑ прискорюють.

Сівбу баштанних здійснюють при стійкому прогріванні ґрунту на глибині загортання насіння до 12‑14°С. Якщо ґрунт висушений, проводять передпосівний полив у нормі 250‑300 м3/га. Для сівби застосовують баштанні сівалки СБН-3 або СПЧ-6 (8).

Насіння кавунів і гарбузів висівають за схемою 2,1´2,1, по 1‑2 в гнізді; кабачків – 0,7´0,7 по одній.

Норма висіву насіння така: кормових гарбузів – 3‑4 кг/га, кормових кавунів – 2‑3, кабачків – 2‑4 кг/га; глибина загортання насіння гарбузів і кавунів 6‑8, кабачків – 4‑5 см.

Насіння баштанних кормових культур протруюють 65%-м фентиурамом (4 т/кг). Одночасно з сівбою за допомогою підживлювача-обприскувача в рядки стрічкою 25‑27 см вносять гербіцид котофор (3‑4 кг/га).

Догляд за посівами включає боронування до і після сходів, а також міжрядні обробітки. Глибина першої культивації – 12‑15, наступних – 8‑10 см. При вирощуванні баштанних культур за Волгоградською технологією наявність спрямовуючих щілин дає можливість своєчасно і високоякісно провести міжрядні обробітки: перший – всліпу до появи сходів культури, другий – у фазі шатрика. Третій проводять баштанним культиватором з огудиноукла-дальником.

Зрошення. Вегетація баштанних культур ділиться на три між-фазних періоди: перший – від сходів до початку утворення зав'язі; другий – утворення зав'язі – до початку достигання; третій – від початку достигання до кінця вегетації. Режим зрошення диференціюють залежно від цих періодів. За оптимальне прийнято поєднання лередполивних порогів 70‑80‑70 % НВ.

Баштанні культури поливають 5‑7 разів. Поливна норма становить 400‑500 м3/га. Під час масового цвітіння культур вегетаційні поливи тимчасово припиняють. Повністю припиняють поливи за два тижні до першого збирання плодів.

Збирання врожаю. Гарбузи і кормові кавуни збирають до настання заморозків в один прийом, а кабачки – в декілька прийомів у міру настання технологічної стиглості.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+