Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.1.2. Забезпечення безпеки будівель і споруд

Будівлі, споруди та території торговельних підприємств мають відповідати будівельним нормам та правилам, «Санітарним нормам проектування промислових підприємств. СН.245-71», галузевим нормативним документам.

Торговельні підприємства можна розміщувати в окремих будівлях, у складі громадських і торгових центрів, у ринкових комплексах, а також у вбудованих і вбудовано-прибудованих приміщеннях до житлових і громадських споруд.

Магазини продажу пожежонебезпечних матеріалів і рідин (масел, фарб, розчинників та ін.) слід розміщувати в окремих будівлях. У цих будівлях можуть знаходитися й інші магазини за умови розділення їх протипожежними стінами.

Планування, забудова, благоустрій території підприємств мають задовольняти вимогам чинних нормативних документів. Під’їздні шляхи, тротуари та розвантажувальні майданчиками повинні бути заасфальтовані або замощені. На господарському подвір’ї необхідно мати дошки (навіси) для тари і сміттєзбірники.

Місця зберігання горючих тари і матеріалів мають знаходитися не ближче 25 м від споруд, площадки зі сміттєзбірниками – не ближче 20 м від вікон і дверей приміщень. Ділянка, відведена підприємству, має забезпечуватися питною водою та мати каналізацію. На території підприємства передбачаються спеціально обладнані місця для виконання завантажувально-розвантажувальних робіт.

Входи, виходи і сходи на підприємствах мають бути, як правило, окремими для покупців (відвідувачів) і обслуговуючого персоналу.

Висота поверхів у спорудах магазинів і підприємств громадського харчування – не менша, ніж 3,3 м. Висота торговельних залів площею понад 300 м2 в магазинах і на підприємствах громадського харчування з кількістю місць більше 150 приймається 4,2 м, висота підвальних і цокольних поверхів – не менше 2,7 м, віддаль від підлоги до низу конструкцій, які виступають зі стелі – не менше 2,5 м.

Площі приміщень повинні бути такими, щоб зі встановленням у них торгово-технологічного обладнання ширина проходів була не меншою за нормативні значення. Мінімальна віддаль 0,6 м передбачається, наприклад, між кабінами контролерів-касирів. Ширина проходів між прилавками та устаткуванням за прилавками повинна бути не меншою 0,9 м. Ширина робочої зони за технологічною роздавальною лінією на підприємствах громадського харчування має бути не меншою 1 м.

У групі приміщень для зберігання і підготовки товарів до продажу ширина коридорів встановлено:

§ 1,6…1,7 м – у випадку площі торгового залу 250 м2;

§ 1,8…2,0 м – якщо його площа до 2000 м2;

§ 2,3…2,7 м – у разі великої площі та використання електрифікованого транспорту.

Двері комор і приміщень для прийому товарів повинні бути двопільними, шириною не менше 1,3 м і висотою не менше 2,3 м. Ширина дверей завантажувальної платформи приймається за тієї ж висоти в межах 1,6…2,2 м.

Стіни виробничих та складських приміщень облицьовують або фарбують на висоту 1,8 м вологостійкими матеріалами. Стіни у коридорах облицьовують чи фарбують на висоту 1,5 м.

Канави й отвори в підлогах для комунікацій, стоку і скиду рідин закривають спеціальними кришками в рівень з поверхнею підлоги. Пороги у залах, виробничих та складських приміщеннях не допускаються.

Для виконання робіт, пов’язаних з утворенням і виділенням пилу чи пари, на підприємствах мають бути ізольовані приміщення, обладнані примусовою приточно-витяжною ветиляцією.

У торговельних залах, виробничих та адміністративних приміщеннях освітлення має бути, як правило, природним. У них передбачають вентилятори та засоби захисту від шуму і вібрації. Примусова чи змішана вентиляція передбачається у складських приміщеннях, у повітряному середовищі яких можливе утворення шкідливих речовин в концентраціях, які перевищують санітарні норми. В інших складських приміщеннях слід мати природну вентиляцію, що забезпечує однократний повітрообмін на годину.

Метеорологічні умови в складських приміщеннях створюють відповідно до вимог технології зберігання вантажів.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+