Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.2.4. Надання першої допомоги постраждалому від дії електричного струму

Надання першої допомоги у випадку ураження електричним струмом перш за все має бути направлене на припинення його дії на людину вимкнення рубильника або вимикача; відкиданням від постраждалого струмопровідного дроту діелектричним предметом або віддаленням постраждалого від джерела струму. Слід пам'ятати, що не можна торкатися ні дроту, ні самого постраждалого голіруч. За відсутності гумових рукавичок той, що надає допомогу, повинен огорнути руки якою-небудь частиною одягу, сухим ганчір’ям, якщо можна, надіти калоші, гумові чоботи або стати на суху основу.

Необхідність ізолювання ніг виникає під час звільнення постраждалого від провідника, що впав на землю. У випадках відсутності ізолюючого взуття людина, що наближається до потерпілого, може опинитися під дією струму, зумовленого кроковою напругою. Віддаляючи від джерела струму постраждалого, потрібно брати його за прилеглий до тіла одяг.

Після припинення дії на постраждалого струму подальші заходи з надання допомоги залежать від його стану. Якщо потерпілий не знепритомнів або опам'ятався після непритомності, то йому слід забезпечити повний спокій до прибуття лікаря. За відсутності свідомості, але збереженні дихання постраждалого слід зручно укласти, розстебнути на ньому одяг, що здавлює, забезпечити притік свіжого повітря. Якщо дихання виявляється слабко або не виявляється, необхідно негайно застосувати штучне дихання, супроводжуючи його закритим масажем серця.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+