Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.3.3. Заходи безпеки під час експлуатації внутрішніх виробничих транспортних засобів

Навантажувачі, електрокари (автокари) і штабелери використовуються для транспортування вантажів на базах і складах. До управління цими засобами транспорту допускаються особи, не молодші 18 років, що пройшли спеціальне навчання і досконало знають будову і правила експлуатації цих машин.

Навантажувачі з механічною системою підйому вантажу повинні мати кінцеві вимикачі. Електронавантажувачі і електроштабелери обладнуютьпристроями, що оберігають механізми підйому від перевантаження. Якщо висота підйому вантажу понад 2 м, над їх кабіною облаштовується огорожа. Не допускається експлуатація цих машин з несправним робочим освітленням, а також несправними гальмами та засобами сигналізації.

У разі вантаження і розвантаження тарно-штучних вантажів механізмами слід проводити їх пакетування з використанням піддонів, контейнерів та інших пакетотвірних засобів. Вантажі в пакетах повинні скріплятись. Вилами навантажувача допускається піднімати вантаж за наявності зазору між ним і підлогою (майданчиком).

З переміщенням тари машинами або механізмами із захопленням вилками або телескопічними захватами опорна поверхня тари повинна розміщуватися на вантажозахватних пристроях стійко, без переваги на сторону. Зсув тари за межі довжини опорної поверхні захоплення не повинен перевищувати однієї третини довжини опорної поверхні тари. Транспортування тари на вилах навантажувача повинно бути на висоті не більше 300 мм від рівня поверхні, по якій вона переміщається.

Ширина проїздів між штабелями має бути не меншою за максимальну ширину навантаженого транспортного засобу плюс 0,8 м, а в разі двостороннього руху – не меншою подвійної максимальної ширини навантаженого транспортного засобу плюс 1,5 м. Шляхи руху транспортних засобів мають бути освітленими. У виробничих приміщеннях максимальна швидкість руху транспортних засобів не повинна перевищувати 5 км/год.

Вантажні візки призначені для транспортування невеликих вантажів. Вони повинні мати знімні або жорсткі пристрої, що забезпечують стійкість вантажів, і поручні для зручності їх переміщення. Під час експлуатації візків з підйомними платформами перед розміщенням вантажу необхідно переконатися в справності підіймального механізму. Під час перевезення вантажів платформа візка повинна бути повністю опущена.

Конвеєри поділяються на стрічкові, пластинчаті, скребкові та ін.

Конструкція конвеєрів повинна передбачати встановлення завантажувальних і розвантажувальних пристроїв для рівномірної центрованої подачі вантажу у напрямку його руху. Швидкість руху стрічки конвеєрів за ручного розбирання вантажів повинна бути:

· не більше 0,5 м/с – для вантажу, який відбирається, масою до 5 кг;

· 0,3 м/с –для найбільшого вантажу – масою понад 5 кг.

Привідні і натяжні пристрої, змінні та інші передачі, шківи і муфти конвеєрів огороджують.

У зоні, де можуть знаходитися працівники, також огороджують: завантажувальні пристрої для насипних вантажів; приймальні пристрої,встановлені в місцях скидання вантажів з конвеєрів; ділянки траси конвеєрів, на яких не заборонений прохід людей. Якщо конвеєри встановлені нижче за рівень підлоги, то по всій довжині їх огороджують поручнями заввишки не менш 0,9 м із зашиванням по низу бортів заввишки 0,15 м.

Конвеєри слід встановлювати так, щоб відстань по вертикалі від найбільш виступаючих частин вантажу, що транспортується, до нижніх поверхонь будівельних конструкцій або комунікаційних систем була не меншою 0,6 м.

Ширина проходів для обслуговування конвеєрів має бути не менше:

§ 0,7 м – для конвеєра, що обслуговується з одного боку;

§ 1,0 м – для пластинчатого конвеєра, що обслуговується з двох боків, і між паралельно встановленими конвеєрами;

§ 1,2 м – між паралельно встановленими пластинчастими конвеєрами, що обслуговуються працівниками з двох боків. Відстань між конвеєром і колоною має бути не меншою 0,6 м.

Конвеєри в головній і хвостовій частинах обладнуються аварійними кнопками "Стоп". Конвеєри з відкритою трасою завдовжки більше 30 м додатково обладнуються пристроями, що вимикаються, даючи можливість зупиняти привід в окремих місцях проходу для обслуговування.

Рольганги для переміщення вантажів у тарі бувають горизонтальними і похилими. Відстань між роликами рольганга має бути такою, щоб вантаж під час переміщенні опирався не менше, ніж на три ролики. Кут нахилу рольганга має бути таким (3...5°), щоб швидкість руху вантажу не перевищувала 3 м/с. На кінцях похилих рольгангів встановлюють гасителі швидкості. У місцях поворотів рольгангів необхідні запобіжні борти заввишки 120...130 мм.

Рольганги, розташовані на висоті понад 1 м, повинні мати огорожі по всій довжині. Стіл рольганга у випадку ручного завантаження повинен мати нахил 2...3° в бік руху вантажів і висоту від підлоги не більше 0,9 м.

Спуски і похилі площини застосовують для переміщення вантажів під дією власної ваги. Ухил роблять до 30° з висотою бортів 400 мм. У кінці спуску на приймальному майданчику встановлюють опори з пружинними амортизаторами. У разі ухилу менше 30° на приймальні площадки встановлюють приймальний столик заввишки 0,7...0,9 м.

Для транспортування вантажів з висоти використовують гвинтові спуски. Висота бортів не менше 450 мм. Швидкість руху вантажу не має перевищувати 0,75 м/с.

Отвори в підлогах для завантаження похилих транспортних засобів мають мати міцні огорожі заввишки не менше 0,9 м.

На підприємствах передбачають замкнутий механізований цикл руху товару з використанням піддонів і тари-обладнання. Піддони з товарами на яруси стелажів установлюють навантажувачами, а також візками з підйомними вилами (ТВГ-500М) чи з підіймальною платформою (ТПП).

У разі ручного розбирання вантажів використовують зрівнювальні майданчики (підйомні платформи), що виконують функцію проміжного настилу між рампою і платформою транспортного засобу, а також забезпечують розташування завантажувального ярусу контейнера у вантажній вітці конвеєра на одному рівні. Вантаження контейнерів у автомашини здійснюють за допомогою вантажопідіймального борту. Для запобігання розкочуванню контейнерів у кузові під час транспортування їх розчалюють.

Для торгових складів і баз випускається комплектне устаткування, що дозволяє максимально механізувати і забезпечити підіймально-транспортні роботи, наприклад, механізований склад комплектування СМК-2.

Безпеку робіт у разі використання комплексів та комплектного транспортного і навантажувально-розвантажувального устаткування визначають інструкції та правила їх експлуатації.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+