Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2. Використання струму ВЧ та НВЧ

Використання електричного змінного струму високої (ВЧ) і надвисокої частоти (НВЧ) являє собою один з варіантів теплової стерилізації харчових продуктів. Оскільки поглинання електричної енергії відбувається одночасно всім об'ємом продукту, продукт нагрівається швидко і не від периферії до центру, як в звичайних способах передавання тепла, а одночасно і рівномірно по всьому об'єму. Нагрів продукту в полі ВЧ відбувається приблизно за 1,5…2 хв. При використанні ВЧ-нагріву для стерилізації консервів використовується радіочастотний діапазон електромагнітних хвиль порядку 20…30 МГц. При цьому консервну банку кладуть між двома металевими пластинами, відіграючи роль конденсатора в електричному коливальному контурі лампового генератора високої частоти.

Короткочасне ефективне нагрівання дає змогу отримати консерви високої якості, особливо в тих випадках, коли при звичайній стерилізації якість погіршується через розварювання сировини.

Більш ефективним методом є надвисокочастотне нагрівання. Використання мікрохвильової енергії частотою 2400 МГц дає змогу здійснити безперервний процес стерилізації на конвеєрі в робочій камері, куди електрична енергія, яка генерується магнетронами з обертаючим магнітним полем, надходить без необхідності стискати продукт між обкладками конденсатора. При НВЧ-обробці фізичні якості продукту, розміри банки та інші характеристики матеріалу, який обробляється, мало віддзеркалюються на режимі роботи генератора мікрохвильової енергії. Однак, слід відмітити, що впровадження процесів ВЧ- і НВЧ-обробки в практику консервування лімітується складністю обладнання, відносною дороговизною процесу, складністю контролю температурного режиму в банці під час обробки, тощо.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+