Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

8. Штучна ковбасна оболонка із тканини, покритою білком

Створення штучної ковбасної оболонки з покритою білком тканинною основою датується 1913…1914 роками. Винахідником був м'ясник Самюель, який володів у Бонні підприємством, і хобі якого були досліди для покращення якості м'ясних виробів. Він проводив експерименти з шовковими тканинами, які спочатку були імпрегновані ним з використанням м'ясної пасти. Пізніше для імпрегнування Самюель використовував просочувальну масу, яка складалася переважно з колагену, який він отримував зі шкур великої рогатої худоби. У 1914 було розпочато велике виробництво. Тоді був зроблений вибір на користь натурального шовку, який відрізняється своєю високою лінійною густиною, великою міцністю і еластичністю. У наступні роки штучні ковбасні оболонки з покритою білком тканиною постійно розвивалися, адаптуючись до потреб виробників ковбасних виробів.

Виготовлення штучної ковбасної оболонки з тканини, вкритої білком. Виготовлення ковбасної оболонки з покритої білком тканини можна розбити на два етапи:

1) власне виготовлення пустого текстильного рукава;

2) просочення текстильного рукава.

Для виготовлення пустого рукава можуть використовуватися різні вихідні матеріали: шовк, бавовна або синтетичне моноволокно. Порожні рукави виготовляються на спеціальних ткацьких верстатах, на яких залежно від ширини станини і діаметра рукава можуть формуватися до 24 порожніх рукавів.

Отриманий таким чином порожнистий рукав покривається білковою (колагеновою) масою. Для цього порожнистий рукав нарізається на відрізки певної довжини і насаджується на трубу, яке пропускає через себе стиснене повітря. Звідти рукав проводиться через мундштук, у якому на поверхню рукава наноситься білкова маса. Наносять тільки таку кількість білка, яка необхідна для заповнення тканинних просвітів. Зайва маса знімається в мундштуці. Оскільки натуральний шовк також є білковим продуктом, то в результаті утворюється стійка комбінація. На закінчення білкове покриття висушується; для цього просочений рукав проводиться через сушильний канал. Аби не сталося плоского укладання рукава і склеювання, рукав продувається стисненим повітрям. Тиск повітря не повинен бути занадто високим, оскільки в іншому випадку покриття може пошкодитися. Тільки після того, як нанесений білок висохне, оболонка може плоско складатися і намотуватися в рулон.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+