Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

3.1. Вибір заготовок

Важливим і дуже відповідальним етапом підготовки виробництва є вибір заготовок, з яких будуть виготовляти деталі виробів.

Головним завданням цього етапу виробничого процесу Є забезпечення заданої якості готової деталі при її мінімальній собівартості. Ця собівартість складається з собівартості заготовки і собівартості її обробки до досягнення встановлених вимог якості деталі, які обумовлені в тонічній документації (креслення, технічні умови тощо). Під час вибору заготовки враховують програму випуску; типи технологічного обладнання, яке є в наявності: можливості кооперування з іншими підприємствами; варіанти використання вихідних матеріалів та інші технічні та економічні чинники.

При виборі заготовки для конкретної деталі призначають мегод її отримання, визначають конфігурацію, розміри, допуски, припуски на обробку та встановлюють технічні умови її виготовлення. Під час вибору заготовки необхідно мати на увазі, що ускладнення її конфігурації, зменшення напусків і припусків, підвищення точності розмірів і параметрів розташування поверхонь призводять до ускладнення виготовлення і підвищення вартості технологічного оснащення, а отже, і вартості самої заготовки. У той же час, зменшується трудомісткість і собівартість подальшої механічної обробки, підвищується коефіцієнт використання матеріалу. Використання заготовок простої конфігурації робить їх виготовлення дешевшим, але вони вимагають суттєвого підвищення трудомісткості їх обробки і більших видатків на матеріали.

Виготовлені заготовки піддаються контролю, під час якого перевіряється хімічний склад і механічні властивості матеріалу, його структура, наявність внутрішніх дефектів, розміри та маса заготовки. Дефекти, що впливають на міцність та товарний вигляд заготовки, підлягають усуненню. Поверхні заготовок мають бути чистими. Поверхні, які не піддаються подальшій обробці, не повинні мати відхилень від заданої форми. Зазначені на кресленні заготовки бази для механічної обробки повинні бути чистими і гладкими, без задирок, залишків літників, ливарних і штампувальних ухилів.

Перед відправленням споживачу, заготовки потрібно покрити грунтовкою. Заготовки відповідальних деталей споряджуються сертифікатом якості.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+