Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

20.2. Виготовлення вентиляторів

В електричних машинах застосовують конструкції вентиляторів: у машинах малої потужності, як правило, використовуються вентилятори, виготовлені методами пресування з пластичних мас, які практично не піддаються механічній обробці; у машинах середньої потужності - литі відцентрові вентилятори з алюмінієвих сплавів; а в машинах великої потужності - сталеві штамповані вентилятори, які складаються з масивної посадкової втулки і прикріпленого до неї колеса вентилятора.

Конструкція литого алюмінієвого вентилятора армованого чавунною втулкою, які використовують у машинах з висотою осі обертання 160-250 мм, показано на рис. 20.3. У машинах з висотою осі обертання 71 - 132 мм литі вентилятори виконуються без армуючої втулки.

При виготовленні вентилятора, зображеного на рис. 20.3, спочатку виконується механічна обробка втулки 2, яка складається з обточування, розточування та підрізання торців втулки на токарних верстатах, протягування шпонкової канавки і висвердлювання двох отворів діаметром 6,7 мм під різь. Заливання втулки алюмінієм виконується на ливарних машинах лиття під тиском. Охолоджений вентилятор піддається опоряджувальній обробці, в отворах нарізається різь М8 та виконується його балансування, яке, як правило, є статичним.

При виготовленні вентиляторів для машин великої потужності (рис. 20.4) з листової сталі методами холодного штампування виготов-люється основа 3, кільце 5 і лопаті 4. Зазначені деталі з’єднуються між собою методами точкового зварювання або, як це показано на рис. 20.4, штампоскладальних операцій і утворюють колесо вентилятора, яке прикріплюється до несучої втулки 1 за допомогою гвинтів 2. Готовий вентилятор піддається балансуванню та опоряджувальній обробці.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+