Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

3.2.2. Механізми саморегуляції та НЛП

Світ являє собою нескінченну розмаїтість усіляких сенсорних проявів, але ми здатні сприймати лише дуже малу частину цієї розмаїтості. Та частина, що ми сприймаємо, фільтрується нашим унікальним досвідом, культурою, мовою, переконаннями, цінностями, інтересами й припущеннями. Кожний з нас живе в унікальній реальності, побудованій зі своїх сенсорних вражень й індивідуального досвіду життя, і ми діємо, спираючись на те, що сприймаємо – на нашу модель світу.

Світ настільки широкий і багатий, що ми змушені спрощувати його, щоб осмислити. Складання географічних карт – гарний приклад того, як ми осмислюємо зовнішній світ. Карта – це не територія, що вона описує. З її допомогою ми звертаємо увагу на ті аспекти світу, що нас цікавлять. Карти мають вибірковий характер, але вони виявляються безцінними помічниками при дослідженні території. Якого роду карту ми складаємо, залежить від того, що ми зауважуємо й куди ми хочемо йти.

Так і наша унікальна інтерпретація навколишнього світу вибудовується в особисту карту дійсності, що існує в головному мозку. Вона є нашою реальністю, розумінням або свідомістю. Кожна людина бачить речі по-своєму і жодна з карт не є об'єктивною реальністю. Усі вони – не місцевість навколо нас, не об'єктивний світ, це усього лише суб'єктивна його інтерпретація. У нас різні карти однієї й тієї ж місцевості. Людям не дано пізнати реальність, тому що ми сприймаємо її за допомогою органів почуттів, а їхні можливості обмежені. Ми можемо лише складати карти навколишньої реальності на основі інформації, що одержуємо через органи почуттів, а також взаємозв'язків між нею та нашими особистими спогадами й іншими переживаннями.

У кожного з нас є власний світогляд, заснований на уявленнях. Вони, у більшому ступені ніж сама реальність, визначають те, як ми інтерпретуємо навколишній світ, як реагуємо на нього і якого значення надаємо власній поведінці та переживанням. Таким чином, нас обмежує, стримує або наділяє могутністю не зовнішня реальність, а скоріше наша карта цієї реальності. Основна ідея НЛП полягає в тому, що якщо доповнити або розширити нашу карту світу, то в реальності можна знайти набагато більше можливостей для вибору й досягнення успіху в житті.

Людина має унікальний дар – свободу вибору, саме це повинно стати її найбільшою перевагою. Свобода вибору є нашим правом, яке властиве нам з моменту народження. Обставини, в які ми попадаємо, у принципі, не можуть мати вирішального впливу на нашу долю, вони є просто результатом вибору, що ми зробили в минулому. Приймати рішення і здійснювати вибір – це талант, який потрібно в собі розвивати. Чим частіше доводиться приймати рішення, тим з більшою легкістю ми це робимо, і чим більше ми їх приймаємо, тим краще це буде виходити. Для того, щоб навчитися приймати правильні рішення, ми повинні виробити в себе звичку здійснювати вибір. Коли людині часто доводиться вибирати, вона морально готує себе до того, щоб нести відповідальність за наслідки цього вибору, і поступово вчиться передбачати ці наслідки.

Для того, щоб можна було правильно використовувати всі ті можливості, які виникають протягом усього нашого життя, нам потрібно вчитися робити вільний вибір. Якщо ми рухаємося в якомусь напрямку, що ми не вибирали, то ми не зможемо цілком реалізувати всі потенційні можливості, закладені в нас. Ми повинні усвідомити, що самі можемо здійснювати вибір, і що настав час зробити це. Варто зважитися на щось серйозне, навіть якщо й доведеться зазнати невдачі, розглядаючи її як тимчасове явище. Ті, хто успішно справляється зі своїми проблемами, мають таку карту реальності, що дозволяє їм бачити безліч перспектив і можливостей вибору. Вони ширше сприймають світ, організують його й реагують на нього.

Забезпечуючи первинний контакт із навколишнім світом, органи почуттів є своєрідними “вікнами у світ”. Через них проходить вся інформація про наше фізичне існування. Тому в НЛП надається велике значення сенсорному досвіду і вважається, що він є для людини первинним джерелом знання про зовнішнє оточення й основний будівельний матеріал для створення моделей світу. На сенсорному досвіді ґрунтується успішне навчання, спілкування й моделювання. Його можна протиставити іншим формам досвіду, таким як фантазії та галюцинації, що скоріше продукуються людським мозком, ніж сприймаються органами почуттів. Крім того, людина має інформаційну систему, що складається з досвіду, породженого внутрішнім світом, такого як “думки”, “переконання”, “цінності”. Ця внутрішня система знань створює набір “внутрішніх” фільтрів, що зосереджують і направляють наші почуття, а також опускають, спотворюють і узагальнюють відомості, що надходять через органи почуттів.

В основі більшості техніків НЛП лежать навички , що дозволяють максимально збільшити обсяг безпосереднього сенсорного досвіду в тій або іншій ситуації. Для цього варто навчитися знімати внутрішні фільтри й одержувати безпосередній сенсорний досвід з навколишнього світу. Однією з найбільш важливих навичок у НЛП вважається здатність увійти в стан “аптайм, коли все наше сенсорне сприйняття сфокусоване на зовнішнім оточеннітут і зараз. Цей стан і, як наслідок, обсяг сенсорного досвіду, що зріс, дозволяють повніше сприймати життя й одержувати від нього задоволення, так само як і від безлічі можливостей пізнання.

НЛП допомагає швидше й ефективніше досягати своїх цілей. За допомогою цих технологій можна досягти бажаного і стати таким, яким хочеш. Завдяки їм можна навчитися керувати станом свого розуму, своєї психіки, приводити свої переконання і цінності у відповідність з бажаними результатами. Такий рівень самоконтролю приносить впевненість у собі й підвищує рівень самооцінки. НЛП також сприяє особистим досягненням, успіхові у взаєминах і в саморозвитку, про що в наступних главах буде йти докладна розмова.

Щоб підсилити й закріпити те, чому ви навчитеся, у кожній главі ми будемо пропонувати вам вправи для вашого мозку, які Ейнштейн, свого часу, називав “ментальними експериментами”. Вони допоможуть опанувати конкретними технологіями НЛП. Ці вправи принесли користь мільйонам людей. Вони можуть принести користь і вам, але за умови, що ви насправді будете їх виконувати. Якщо ви хочете одержати якийсь результат, то вам доведеться виконувати ці вправи сумлінно й у повному обсязі. При цьому будьте уважні й наполегливі. Виберіть зручний час доби, щоб ви могли спокійно зосередитися й присвятити вправам рівно стільки часу, скільки для цього буде потрібно. У більшості випадків ці “ментальні експерименти” будуть займати від десяти до двадцяти хвилин часу. Частіше застосовуйте ці техніки в різних ситуаціях повсякденного життя.

На закінчення наведемо деякі практичні поради для тих, хто дійсно хоче навчитися керувати своїм мозком, своїм психічним станом.

1. Подумайте про подію з минулого, що була дуже приємною. Затримайтеся на мить, щоб повернутися до цього спогаду й переконайтеся, що ви бачите бажане. Можете закрити очі, якщо так простіше. Дивлячись на цей приємний спогад, постарайтеся поміняти яскравість зображення і відзначте, як змінюються у відповідь ваші почуття. Для більшості людей характерно, що зміна яскравості спогадів супроводжується збільшенням інтенсивності відчуттів, а зменшення яскравості, навпаки. Чи багато хто з вас намагався змінити яскравість внутрішнього образу, щоб інакше почувати себе? Більшість просто дозволяє своєму мозку безладно показувати вам будь-яку картину на його вибір, а ми у відповідь добре або погано себе почуваємо.

2. Тепер подумайте про неприємний спогад і це викличе у вас неприємні емоції. Робіть картину усе більш і більш тьмяною. Якщо ви досить сильно зменшите яскравість, то позбудетеся неприємних відчуттів і поганого настрою.

3. Візьміть будь-який епізод із життя і спробуйте змінити кожний з перерахованих зорових елементів: зробіть те ж саме, що ви робили з яскравістю і розміром, спробуйте піти в одному напрямку, а потімв іншому, щоб визначити, як це змінює ваші переживання. Щоразу змінюйте тільки один елемент. Змінюючи два або більше параметрів одночасно, ви не довідаєтеся, який з них і наскільки сильно впливає на ваші відчуття. Бажано робити це з приємним переживанням. Кожного разу, знайшовши елемент працюючий по-справжньому ефективно, зробіть паузу, щоб зрозуміти, де й коли ви б хотіли його використовувати.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+