Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

1.3. Склад і призначення Сухопутних військ

До складу Сухопутних військ входять такі роди військ: механізовані, танкові, аеромобільні, ракетні війська й артилерія, війська протиповітряної оборони Сухопутних військ (ППО СВ), а також армійська авіація, частини і підрозділи спеціальних військ, частини та заклади тилу [17].

Механізовані й танкові війська становлять основу Сухопутних військ. Основу механізованих (танкових) військ становлять механізовані (танкові) з’єднання та частини [1].

Вони призначені: в обороні – для утримання районів, рубежів і позицій, які займають війська, відбиття ударів противника і нанесення ураження його наступаючим військам; у наступі – для прориву оборони противника, знищення його угруповання, захоплення важливих районів, рубежів та об’єктів, форсування водних перешкод, переслідування противника, що відступає, ведення зустрічних битв, боїв і дій у складі морських та повітряних десантів.

Механізовані війська є найчисленнішим родом військ Збройних сил України. Вони, маючи високу бойову самостійність та універсальність, здатні виконувати завдання на різній місцевості і за будь-якої погоди, на головних або другорядних напрямках, у першому чи другому ешелоні бойових порядків.

Основу механізованих військ становлять частини, які оснащені танками та бойовими машинами піхоти, броне-транспортерами, сучасною артилерією та протитанковими ракетними комплексами, засобами ППО та всебічного забезпечення. Високоточна зброя надає частинам більшої вогневої могутності, ударної сили і маневреності, забезпечує ведення бойових дій у високих темпах і на велику глибину.

Танкові війська – основна ударна сила Сухопутних військ. Маючи потужний вогонь, високу маневреність, їх використовують переважно на головних напрямках: в обороні – в складі других ешелонів і резервів для нанесення контрударів (контратак) і завершення розгромлення противника, що вклинився в оборону; в наступі – в складі ударних угруповань у першому чи другому ешелоні.

Ракетні війська та артилерія є основними ударними і вогневими засобами Сухопутних військ. Ракетні війська уражають засоби ядерного і хімічного нападу, основні угруповання військ, авіації на аеродромах, засоби протиповітряної оборони, пункти управління, тилові та інші важливі об’єкти противника в усій глибині його оперативного шикування, а на приморських напрямках вони руйнують пункти базування Військово-морських сил противника та знищують його бойові кораблі й судна. Ракетні війська складаються із частин оперативно-тактичних ракет, тактичних ракет і ракетно-технічних частин та підрозділів, які входять до складу загальновійськових об’єднань.

Артилерія призначена для знищення та подавлення тактичних засобів ядерного і хімічного нападу, артилерії, танків, бойових машин піхоти, вертольотів на майданчиках, наземних елементів систем високоточної зброї, протитанкових та інших вогневих засобів, живої сили, пунктів управління, засобів протиповітряної оборони, радіоелектронних засобів, руйнування фортифікаційних споруд противника, дистанційного мінування місцевості та виконання завдань світлового забезпечення.

Маючи велику могутність і точність вогню, здатність швидко готуватися до виконання завдання, здійснювати маневр і швидко зосереджувати вогонь на найважливіших об’єктах, артилерія залишається основним засобом вогневого ураження противника. Свої завдання в загальновійськовому бою вона виконує у взаємодії з авіацією, ракетними частинами та вогневими засобами інших родів військ.

Наразі в наукових, науково-дослідних, науково-виробничих установах військово-промислового комплексу України проводяться роботи, пов’язані з розробленням і модернізацією артилерійських систем з метою збільшення дальності стрільби, швидкострільності й точності вогню та підвищення маневрових характеристик, розробляються боєприпаси підвищеної могутності та високої точності, а також системи самонаведення їх на ціль. Удосконалюються системи управління вогнем.

Істотні зміни відбулись у протитанкових засобах. Упровадження у війська протитанкових керованих ракет з автоматичною та напівавтоматичною системами управління, збільшення кількості протитанкових засобів безпосередньо у підрозділах значно підвищують їхню можливість щодо ураження броньованих об’єктів противника.

Артилерія складається із частин і підрозділів гаубичної, пушечної, реактивної, протитанкової артилерії, мінометів, протитанкових ракетних комплексів, а також частин і підрозділів артилерійської розвідки.

Для вогневого ураження противника артилерія застосовує такі види вогню: вогонь по окремій цілі, зосереджений вогонь, масований вогонь, нерухомий і рухомий загороджувальний вогонь, послідовне зосередження вогню і вогневий вал.

Аеромобільні війська – високомобільний рід Сухопутних військ, призначений для охоплення противника з повітря і виконання завдань у його тилу, знешкодження засобів ядерного нападу, пунктів управління, захоплення та утримання важливих районів, рубежів, об’єктів в оперативній і тактичній глибині противника.

Війська протиповітряної оборони Сухопутних військ організаційно входять до складу загальновійськових з’єднань, частин і підрозділів. Вони є одним із найважливіших засобів боротьби з повітряним противником. Ці війська складаються із зенітно-ракетних, зенітних ракетно-артилерійських, зенітно-артилерійських, радіотехнічних частин і підрозділів. Війська ППО СВ призначені для: знищення повітряного противника на всіх можливих висотах його дій за будь-якої погоди, як удень, так і вночі, в умовах активної радіопротидії; недопущення ведення противником повітряної розвідки; боротьби з аеромобільними військами і повітряними десантами на маршрутах їхнього польоту і під час висадки; знищення вертольотів вогневої підтримки, які діють із засідок; своєчасного сповіщення військ про дії повітряного противника; прикриття угруповань військ, пунктів управління, аеродромів, тилових та інших об’єктів від ударів противника з повітря, а також при перегрупуваннях (переміщеннях, пересуваннях) військ і розміщенні їх на місці.

Вони озброєні рухомими зенітно-ракетними та артилерійськими комплексами, радіолокаційною технікою для виявлення цілей і автоматизованими системами управління вогнем.

Зенітно-ракетні комплекси (системи) та зенітна артилерія військ ППО СВ мають високу ефективність вогню і маневреність. Вони здатні знищувати повітряного противника в усьому діапазоні висот його можливих дій.

Залежно від організаційної належності частини і підрозділи можуть бути корпусного, бригадного підпорядкування.

Засоби ППО Сухопутних військ застосовують у тісній взаємодії з винищувальною авіацією. Це дозволяє успішно вести боротьбу з літаками, вертольотами, безпілотними літальними апаратами противника в будь-якій обстановці.

Армійська авіація є засобом командирів загальновійськових об’єднань і з’єднань. Вона призначена для авіаційної підтримки військ шляхом знищення наземних об’єктів противника на передньому краї та вглибині оборони, знищення повітряних десантів, мінування місцевості, ведення повітряної розвідки і виконання завдань всебічного забезпечення бою.

Армійська авіація оснащена бойовими, транспортно-бойовими та десантними вертольотами, різноманітними літаками та спеціальною авіацією.

Спеціальні війська призначені для виконання завдань щодо забезпечення бойових дій військ. Вони є в кожному виді Збройних сил. До них належать: розвідувальні, інженерні, хімічні та інші війська (частини, підрозділи).

Тил Збройних сил забезпечує війська всіма видами матеріальних засобів і зберігає їхні запаси, готує шляхи сполучення, забезпечує військові перевезення тощо.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+