Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

5.7. Завдання та бойовий порядок підрозділів у наступі

Одним із найважливіших питань організації бою є вміле визначення частинам і підрозділам бойових завдань.

Для того щоб правильно визначити бойові завдання підрозділам, потрібно враховувати насамперед склад та стан противника, побудову та інженерне обладнання його оборони, замисел бою, склад і бойові можливості частини (підрозділу), характер місцевості та інші умови обстановки.

За будь-яких умов бойові завдання повинні бути реальними. Практика визначення необґрунтованих завдань, крім втрат, виснаження сил і занепаду бойового духу, нічого не дає.

Змістом бойових завдань у наступі, які доводять (ставлять) підрозділу, є: розгром або завершення розгрому противника у визначеній смузі наступу та оволодіння до встановленого терміну важливими районами (рубежами, об’єктами) місцевості углибині його оборони.

Бойове завдання характеризується шириною смуги наступу, ділянки прориву та її глибиною.

Механізований (танковий) батальйон першого ешелону за своїми бойовими можливостями може наступати в смузі до 2 км.

Для подальшого розвитку наступу на напрямі головного удару з’єднання (частини) необхідно мати перевагу над противником, який обороняється, в 4–6 разів. Однак таку перевагу можливо створити лише на вузькій ділянці фронту. Тому військам доцільно призначати ділянку прориву.

Батальйон прориває оборону противника в складі бригади, як правило, на одній ділянці. При цьому він наступає на фронті до 1 км.

Досвід навчань свідчить про те, що на 1 км ділянки прориву необхідно мати таку тактичну щільність:

- по артилерії – до 120 гармат, мінометів і бойових машин реактивної артилерії;

- до 20 вильотів (літаків і вертольотів);

- до 50 танків, із них до 30 знаходяться в атакуючому ешелоні;

- 1–2 механізовані батальйони [10].

Бойове завдання підрозділу поділяється на декілька завдань. Це дозволяє чітко визначити послідовність розгрому противника, більш цілеспрямовано використовувати наявні сили і засоби, а також краще організовувати взаємодію.

Визначальними факторами поділу бойового завдання на декілька послідовно вирішуваних є: характер оборони противника, її побудова та способи ведення. Для рівнинної і середньопересіченої місцевості на Європейському ТВД бойовими завданнями для батальйону є найближче, подальше і напрям продовження наступу.

Найближче завдання батальйону першого ешелону полягає в розгромі у своїй смузі наступу противника в ротних опорних пунктах і оволодінні ними.

Подальше завдання – в розвитку наступу, розгромі противника в батальйонних районах оборони та оволодінні першою позицією.

Напрям продовження наступу батальйону вказують із таким розрахунком, щоб забезпечити розгром бригадних резервів противника і виконання поставленого завдання бригади.

Механізована рота, додана танковому батальйону, як правило, повзводно додається танковим ротам.

Танкова рота, додана механізованому батальйону, діє у повному складі, а при наступі в місті, горах, у лісі й на укріплений район може повзводно додаватися механізованим ротам.

Механізована (танкова рота) наступає на фронті до 1 км, а на ділянці прориву – до 500 м.

Механізованій (танковій) роті в наступі вказують найближче завдання роти та напрямок продовження наступу.

Найближче завдання роти першого ешелону полягає у знищенні противника в опорному пункті взводу першого ешелону та оволодіння ним.

Напрям продовження наступу визначається з таким розрахунком, щоб забезпечувалося виконання найближчого завдання батальйону.

Найближче завдання роти другого ешелону при введенні її у бій може полягати в завершенні знищення противника разом із ротами першого ешелону в опорних пунктах углибині оборони та оволодінні першою позицією.

Напрям продовження наступу роти другого ешелону визначається з таким розрахунком, щоб забезпечувалося виконання подальшого завдання батальйону.

Напрям зосередження основних зусиль вказується старшим командиром або визначається командиром роти. Під час наступу воно може змінюватися.

Механізований (танковий) взвод наступає в складі роти або у резерві батальйону, в штурмовій групі та в бойовому розвідувальному дозорі, може діяти і самостійно. Механізований взвод, крім того, може діяти в передовій групі тактичного повітряного десанту.

Взвод наступає на фронті до 300 м, а механізоване відділення в пішому порядку на фронті – до 50 м [2].

Механізованому (танковому) взводу (відділенню, танку) в наступі вказуються об’єкт атаки і напрямок продовження наступу. Під час доведення бойового завдання по радіо взводу (відділенню, танку) може бути вказано тільки напрямок продовження наступу.

У тісному взаємозв’язку з поставленими підрозділам бойовими завданнями будують їхні бойові порядки. Вони повинні відповідати меті бою та умовам обстановки. Бойовий порядок шикується з таким розрахунком, щоб забезпечити успішний розгром противника, рішуче зосередження зусиль на вибраних напрямах, безперервний вогонь, рух і маневр у ході наступу, можливість своєчасно нарощувати зусилля з глибини, а також надійне управління військами.

Бойовий порядок повинен забезпечувати: ведення бою із застосуванням різних видів зброї; рішуче ураження противника на всю глибину бойового завдання і відбиття його ударів; швидке і повне використання результатів вогневого ураження; найменшу уразливість підрозділів від зброї противника, а також безперервну взаємодію та управління підрозділами в складній обстановці.

Механізовані підрозділи використовують у наступі в складі першого чи другого ешелону, а також у загальновійськовому резерві. Їх можна застосовувати як авангард, передовий, обхідний, рейдовий і спеціальні загони, тактичний повітряний і морський десант. Механізовані підрозділи виконують поставлені завдання щодо знищення противника в тісній взаємодії з танками, артилерією й підрозділами інших родів військ.

Механізований (танковий) батальйон є основним тактичним підрозділом сухопутних військ. Його бойовий порядок (додаток Ґ) складається з таких елементів: підрозділів першого ешелону, підрозділів другого ешелону (резерву); артилерійського підрозділу; протитанкового резерву.

При прориві проміжних оборонних рубежів, коли оборона має невелику глибину, бойовий порядок батальйону може будуватися в один ешелон.

Перший ешелон підрозділу створюється більш сильним і призначається для розгрому противника, виконання найближчого завдання і розвитку наступу.

Залежно від отриманого завдання, складу противника, який обороняється, побудови, глибини та інженерного обладнання його оборони, ступеня його придушення і характеру місцевості, до складу першого ешелону можуть входити 2–3 роти із засобами посилення, а механізовані підрозділи, крім того, посилюють танковими підрозділами.

Другий ешелон призначений для нарощування зусиль і розвитку успіху першого ешелону, виконання разом із ним подальшого завдання; заміни підрозділів першого ешелону у разі втрати ними боєздатності; розширення ділянки прориву; розгрому противника, що контратакує; закріплення захоплених рубежів і об’єктів у ході наступу та для виконання інших завдань.

До його складу може входити одна (механізована, танкова) рота. Засоби для підсилення другого ешелону виділяють здебільшого при введенні його в бій. До початку наступу він пересувається за ротами першого ешелону на віддалі до 2 км.

Загальновійськовий резерв призначений для виконання раптово виниклих під час наступу завдань. Його склад – до механізованої (танкової) роти.

Він розміщується за ротами першого ешелону на такій самій відстані, як і другий ешелон.

Артилерія – елемент бойового порядку батальйону [10].

Артилерійські підрозділи батальйону зазвичай залишаються в безпосередньому підпорядкуванні командира батальйону.

ПТрез веде боротьбу з танками та іншими машинами противника, що прорвалися, прикриває небезпечні напрями, фланги і стики. Він складається з підрозділів проти-танкової артилерії, протитанкових ракетних комплексів, а за їх відсутності – з танкових підрозділів. У механізованих батальйонах до протитанкового резерву виділяють протитанковий підрозділ батальйону. Він розміщується і переміщується в повному складі за ротами першого ешелону на танконебезпечних напрямах у готовності до розгортання і знищення танків, що прорвалися, та противника, який контратакує [3, 17].

Бойовий порядок роти в наступі будується в один ешелон і складається з підрозділів першого ешелону, вогневих засобів роти і підрозділів посилення.

Бойовий порядок механізованого взводу, що наступає у пішому порядку, складається з ланцюга, БМП (БТР) та засобів посилення.

Бойовий порядок механізованого взводу, що наступає на БМП (БТР), і танкового взводу складається з бойової лінії бойових машин з інтервалами між ними до 100 м та засобів посилення, які діють у бойовій лінії або поза нею.

Бойовий порядок механізованого відділення, яке наступає у пішому порядку, складається із ланцюга з інтервалом між солдатами 6–8 м (8–12 кроків) і БМП (БТР).

Бойовий порядок гранатометного та протитанкового відділень, що діють у пішому порядку, складається з обслуги, розгорнутої по фронту з інтервалом між гранатометами 10–20 м, між ПТРК – не менше 15 м.

Гранатометний взвод займає вогневі позиції за ротами першого ешелону на віддалі до 300 м, а протитанковий взвод розташовується за однією з рот першого ешелону на віддалі до 100 м, протитанкове відділення роти, як правило, – на одному з флангів роти в одній траншеї з механізованими взводами.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+